Fogamzásgátló módszerek körképe

Mindenkinek másik módszer a szimpatikus, de azt sem árt figyelembe venni, melyik nyújtja a legmegbízhatóbb védelmet.

Egy kisbaba érkezése akkor a legnagyobb öröm, ha a szülő valóban szeretne már gyermeket. Ha erre még nem érkezett el az idő, tanácsos a legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszert választani. Ehhez tudnunk kell, hogy szervezetünk tulajdonságainak melyik felel meg legjobban. Fontosak ugyanis az anatómiai adottságok csakúgy, mint az életvitelünk és a szexuális szokásaink, a kor, az egészségi állapot, a lehetséges betegségek, testalkat, a szexuális aktus gyakorisága sem elhanyagolható tényező. Érdemes mindenesetre kikérni szakember véleményét is, mielőtt választunk.

Természetes módszerek

Megszakított közösülés

A férfiak felelőssége elég jelentős a megszakított közösülés esetén. Ennek lényege, hogy a férfi kihúzza a hímvesszőjét a hüvelyből még a magömlés előtt. Így a hímivarsejtek nem jutnak a petesejtek közelébe. E módszer igen nagy veszélye, hogy nem csak a magömlés során kilövellő ondóban vannak hímivarsejtek, melyek megtalálhatóak pl. az előváladékban, ami már az előjáték alatt is termelődik és néhány csepp formájában jelenik meg a makkon, mindig van néhány hímivarsejt.

Fogamzasgatlo_cikktartalmi2

Méhnyak-nyák megfigyelés

A peteérés előtt néhány nappal és a peteérés napján a nyák áttetsző, tojásfehérjéhez hasonló állagú, nyúlós. A terméketlen napokon a méhnyak-nyák inkább fehér, kisebb mennyiségű és nem nyújtható – ekkor szabad a szex.

Naptár-módszer

A nő nemi nemi ciklusán alapszik. A peteérés általában a következő menstruáció első napját megelőzően 14 nappal következik be (még a nem 28 napos ciklusok esetében is), ezért a ciklus néhány havi megfigyelése után az ovuláció időpontja meghatározható. Ez előtt és után 2-3 napig tartózkodni kell a szexuális élettől.

Hőmérőmódszer

A hőmérőmódszer abból áll, hogy a reggeli ébredési hőmérsékletet kell mérni – ez a peteérést követően a ciklus 2. felétől emelkedik -, és közben hüvelyváladékot kell megfigyelni. Csak helyes használat esetén nyújt biztonságot. Nagy gyakorlatot igényel, de a termékeny napok meghatározására is alkalmas

Vizeletteszt

Vizeletünkben is találhatóak hormonok. Ez a fogamzásgátló módszer azoknak ajánlott, nem tolerálják a tablettát és elég alaposak a módszer használatához. Az eszköz alapul veheti a klasszikus Knaus-Ogino-féle hőmérséklet-naptármódszert vagy a vizelettesztet. Egy apró számítógép és egy csomag vizeletteszt-csík szükségeltetik ehhez a fogamzásgátló módszerhez, melyeket a patikában szerezhetünk be.

Óvszer

A legbiztonságosabbnak ma a fogamzásgátló tabletta számít, ám az óvszerrel szinte fej-fej mellett halad ezen a téren: a gumi a spermiumok hüvelybe jutását megakadályozza, de a fertőzések és a nemi úton terjedő betegségek ellen is véd. A legkevesebb törődést is ez igényli. Hátrányt jelent, ha nem megfelelően helyezi fel használója, vagy nem jó a mérete. Ritkán, de okozhat allergiás reakciót is. Ha valaki nem állandó partnerrel szeretkezik, szintén ez azonban a legjobb megoldás.8713

Női pesszárium (diafragma)

A méhnyakra helyezik fel, amihez hozzátapad, megakadályozza a spermiumok méhbe jutását. Fontos a megfelelő alkalmazása, főként stabil kapcsolatban ajánlott. Hátránya, hogy az aktus előtt egy-két perc szükséges a felhelyezéséhez.

Hormonális fogamzásgátlás

Fogamzásgátló tabletta

Köszönhetően a tudomány fejlődésének, ma már igen sokféle fogamzásgátló pirulából válogathatunk, egyre újabb és újabb gyógyszerek kerülnek a piacra, melyek már nem okoznak kellemetlen mellékhatásokat (például hízás). Három héten át kell őket naponta szedni, majd egy hét szünet következik. Előnye, hogy a peteérés gátlásával megakadályozza a fogamzást, helyreállítja a nő ciklusának zavarait, javítja vagy megszünteti a fájdalmas menstruációt, és bizonyos betegségek ellen is véd.8714

Szedésükkel a vérzés ideje is szabályozható. Hátrányuk, hogy nagyon fontos a pontos szedésük és vannak betegségek, melyek mellett nem ajánlott alkalmazásuk – ilyen a szív-, és a májbetegség, vagy a magas vérnyomás is. Vannak, amelyek testsúlygyarapodást okoznak. A tüszőérés visszatérése a gyógyszer abbahagyása után több hónapba is beletelhet.

Hüvelybe felhelyezhető tabletta, kúp, gél

A védőeszköz ezekben a formákban kapható – A közösülés előtt nagyjából negyed órával kell felhelyezni a hüvelybe, és a spermiumok lelassítása, leállítása által véd – hatásuk átlagosan három órán át megmarad. Elsősorban ritka szexuális érintkezésnél javasolt, biztonsággal ajánlott a vérzés előtti napokban. Nem olyan biztonságos, mint a hormonális fogamzásgátlók, és a betegségekkel szemben sem véd, valamint fontos az időkorlát, ami megzavarhatja az együttlétek spontaneitását.

Hüvelygyűrű

Kevesebb odafigyelést igényel a hüvelygyűrű, ez a műanyag, ösztrogén-progeszteron tartalmú, hüvelybe helyezendő karika. A ciklus 32. napján kell felhelyezni, 21 napig marad a hüvelyben, eltávolítása után hét nap szünet jön. Ekkor jelentkezik a vérzés. Ha a 7 nap letelik, újabb gyűrűre van szükség. Kicsi a hormonbevitele, nem terheli a gyomor- és bélrendszert. Akik felszívódási zavarokkal társult bélbetegséggel küzdenek, azoknak javasolják is. Hátránya, hogy használóját zavarhatja az érzés, hogy idegen test van benne. A közösülésnél nem okoz gondot.

Spirál

Általában olyan hölgyeknek ajánlják, akik már szültek. Nőgyógyász helyezi fel a T alakú műanyag eszközt, amely vagy rézszállal van körbetekerve, vagy hormont tartalmaz. Megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását, megöli az ondósejteket. Viszonylag nagy biztonságot nyújt. Gyulladás azonban gyakran előfordulhat.

Méhen belüli eszköz vagy hurok

Hazánkban már inkább csak azoknak a nőknek ajánlják, akik már szültek. Használható korlátlan ideig, és az eszköz idejében eltávolításával megelőzhető a vérzészavar, gyulladás vagy fémallergia. Hátránya azonban az esetleges nem kívánt terhesség is. Speciális fajtája a hormonnal bevont méhen belüli eszköz, ez fokozottabban véd az utóbbi ellen. Menstruáció kimaradása, és az első hónapokban pecsételő vérzés előfordulhat.

Felragasztható hormon tapasz

A fogamzásgátló tapaszt 7 naponta cserélni kell és 21 napig kell folyamatosan használni (ez ciklusonként 3 tapaszt jelent). A negyedik héten következik be a menstruáció, így akkor nem kell tapaszt használni. A tapasz hormonális hatóanyagai a bőrön át jutnak a szervezetedbe. Az esetek 20 %-ában a ragasztóanyag bőrirritációt okozhat. A tapasszal gond nélkül lehet úszni, ám nem érheti kozmetikum vagy olaj, mert elveszti hatását.

Fogamzásgátló injekció

A kombinált injekció két hormont, ösztrogént és progeszteront tartalmaz, a terhesség megelőzésének igen hatásos módszere. Az injekció további előnye, hogy – ellentétben a tablettával – magabiztosságot ad, abbahagyása esetén pedig nagyon hamar visszatér a fogamzókészség.

shutterstock_191154491

Bőr alá beültethető hormonrúd

Érzéstelenítést követően egy hormontartalmú rudacskát ültetnek a felkar bőre alá, amely peteérést gátló hormonokat bocsát ki akár 3 évig is. Hátránya a számos lehetséges mellékhatás mint pl. szabálytalan ciklus; zsíros és pattanásos bőr; köztes vérzés; fertőzés a beültetés helyén; maradandó sebhely a karon.

Esemény utáni tabletta

A hormonális fogamzásgátlás eszközei közé sorolhatóak az esemény utáni tabletták. Többféle ilyen termék van forgalomban, ezeknek közös jellemzője az, hogy a védekezés nélküli együttlét után 72 órán belül kell bevenni. A havi vérzés általában a számított időpont környékén, néhány nap eltéréssel jelentkezik az alkalmazást követően. Az esemény utáni tabletták is megbízhatónak számítanak, ám hormontartalmuk miatt nem éri meg sűrűn alkalmazni őket.

Végleges fogamzásgátlás

Művi meddővé tétel

Ez a módszer a páciens termékenységét véglegesen felfüggeszti. Léteznek ugyan rekanalizációs eljárások a termékenység visszaállítására, ám ezek csupán kis számban sikeresek. Minden 26. életévét betöltött férfinél és nőnél alkalmazható ez a fogamzásgátlási módszer. A sterilizációs műtéteknél a petevezetők folytonosságát szakítják meg, melynek következtében a peteérés után a petesejt és a hímivarsejt nem találkozhat, ezáltal megtermékenyítés nem jöhet létre.

A tudomány fejlődésével ma már számos módszert választhatunk a nem kívánt terhesség megelőzésére. A legbiztosabb, ha szakértő, azaz orvosunk, nőgyógyászunk véleményét is kikérjük a témáról. Minden bizonnyal olyan módszert fog ajánlani, ami számunkra a legoptimálisabb, igazodva igényeinkhez, egészségi állapotunkhoz és korunkhoz.

Forrás: