Büszkén, őszen

Tévhit, hogy az ősz haj csak az idős korra jellemző, a kutatások szerint genetikai és fizikai oka van a fehéredésnek. Nem kell hát szégyellni és takargatni!

Sokáig elterjedt hiedelem volt, hogy a haj őszülését nemcsak a genetika, de különféle külső körülmények is okozzák, ám ez a tény az utóbbi időben egyre több cáfolatot kapott tudományos kutatások alapján. Úgy tűnik tehát, hogy a haj őszülése ellen semmit nem tehetünk. Hát akkor miért beszélünk róla?

Mert az ősz hajat nagyon sokat kellemetlennek érzik, legfőképp a nőknél okoz hiúsági kérdést, de egyre gyakoribb, hogy férfiak is első felindulásukban rohannak a legközelebbi illatszerüzletbe hajfestékért. Pedig tévedés azt hinni, hogy egy ősz hajú férfi vagy nő kevésbé vonzó: van, akinek kifejezetten ez a típus jön be. Ráadásul mivel a hajszálak őszülése valóban összefügg a korral, de nem kizárólag ez indítja el a folyamatot, nagyon sokan már a húszas, harmincas éveikben is felfedezik az első világosabb szálakat – esetükben sincs szó arról, hogy már ?túl öregek? lennének bármihez.12571Lehet tehát festeni, takargatni, csak minek? Nem beszélve arról, hogy az őszüléssel nemcsak a szín változik meg, de a hajszálak szerkezete is, így hát az eleve érzékenyebbé vált hajat tovább támadni különféle vegyszerekkel meglehetős botorság. Sokkal inkább arra kellene koncentrálni, hogy ezt a hajat hogyan kell ápolni, érthető okokból ugyanis a megszokott sampon, balzsam már nem lesz ugyanolyan jó, mint ahogyan például a bőrünket is másképp kell kényeztetni, ha valami miatt megváltozik a minősége.

A haj hasonló változásokon megy keresztül, mint a bőr: elvékonyodik, elveszíti nedvesség- és faggyútartalmát, ami egészen más tartást jelent. Korábbi frizuránk helyett érdemes tehát olyat választani, ami a gyengébb hajszálaknak sem jelent megterhelést, ha például valakinek korábban derékig érő hosszú haja volt, amit hatalmas kontyba tudott összefogni, annak biztos, hogy rövidebb, kevésbé ?súlyos? és kevésbé ?tartásigényes? frizurát kell választania. Ez viszont nem jelent megalkuvást, a frizuraváltás még jól is jöhet, gondoljunk csak azokra a világhírű színészekre, színésznőkre, akik határozottan elutasítanak mindenféle művi segítséget a hajfestésben is.12572A ritkább faggyútermelés miatt érdemes átváltani olyan samponra, hajápoló szerekre, amelyek ezt pótolják, így az ősz haj is lehet ugyanolyan ragyogó fényű, mint a korábbi barna vagy fekete. Szükség van emellett sok vitaminra és táplálékra a hajnak is és a fejbőrnek is, ezeket pakolásokkal, balzsammal juttathatod be, a masszírozás amúgy is jót tesz a hajhagymáknak, na persze nem elég kívülről pótolni a hiányzó anyagokat, jó, ha sok gyümölcsöt, zöldséget eszik valaki és ne feledkezzünk meg a bőséges vízfogyasztásról se.

Végül egy jótanács azoknak, akik dohányoznak: a nikotin sokkal feltűnőbb elváltozásokat okoz az ősz hajban, akár szívja valaki, akár ?csak? rendszeresen tartózkodik füstös helyen, így különösen fontos, hogy az érintettek a sárgás elszíneződés ellen is keressenek megfelelő sampont a gyógyszertárban vagy drogériában.

Forrás: