A pajzsmirigy-alulműködés: 15 jel

Sokan a pajzsmirigyet teszik bűnbakká a felszedett kilók miatt. „Nem tudok fogyni! Biztosan a pajzsmirigyemmel van baj.” Lehetséges, hogy tényleg igazunk van.

Honnan tudhatjuk meg, hogy valóban az alig 30 grammos, aprócska pajzsmirigyünk a hibás? Röviden, attól függ, tapasztaljuk e mindazokat a tüneteket, amelyek arra utalnak, hogy a pajzsmirigy alulműködik, és nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, amely a normális anyagcseréhez szükséges. Vegyük sorra azoknak a tüneteknek a listáját, amelyek arra utalhatnak, hogy a pajzsmirigy lerobbant.

Állandó fáradtság.

A bőr szárazzá és érdessé válik.

A haj szárazzá és durvává válik.

Rendkívüli érzékenység a hidegre.

Erős és rendszertelen menstruáció.

qtt484dk2

Az arc gyakran felpuffadt.

Váratlan hízás.

Lehangoltság vagy depresszió.

Gyakori izomgörcsök, izomfájdalmak és nyomásérzékenység.

A pulzusszám a szokásosnál alacsonyabb.

Székrekedés.

Meddőség kialakulása.

Szellemi lelassulás.

d4izefcd

Duzzanat a nyak alján, közvetlenül az ádámcsutka alatt.

Csökkent nemi vágy.

Ha valaki a lista végigolvasásakor több tünetet is felismer, elképzelhető, hogy hipotireózisban szenved, a pajzsmirigy elégtelen működésében, ami a leggyakoribb pajzsmirigy rendellenesség. Ha ez gyanítható, beszéljünk orvosunkkal egy esetleges vérvizsgálatról, amellyel kimutatható, hogy a pajzsmirigyünk megfelelő mennyiségű hormont termel-e. Mivel azonban az orvosok és a kutatók nem értenek egyet abban, mi a keringő pajzsmirigyhormon megfelelő szintje, a vizsgálat eredménye nem feltétlenül döntő. Ha például a szint csak enyhén megemelkedett, érdemes lehet másodvéleményt kérni egy endokrinológustól is.

A pajzsmirigy alulműködést szerencsére viszonylag könnyel lehet kezelni. Általában csak gyógyszert kell szedni, amely pótolja a hiányzó pajzsmirigyhormonokat. Amint a pajzsmirigy meggyógyul, a testsúly is helyreáll.

0n7ukqje

Hogyan ellenőrizhetjük az esetleges pajzsmirigy rendellenességet a nyakunkon?

Hajtsuk hátra a fejünket, és tartsunk magunk elé egy tükröt úgy, hogy lássuk benne a nyakunk alsó részét a kulcscsont és az ádámcsutka között.

Igyunk egy korty vizet, és nyeljük le.

Ha bármilyen jelentős kidudorodást látunk nyelés közben, forduljunk orvoshoz.

Forrás: