Víz a hátizsákból

Német tudósok, a katasztrófa sújtotta területekre, olyan hátizsákot fejlesztettek ki, aminek a belsejében egy víztisztító berendezés működik.

Hordozható víztisztító berendezést fejlesztett ki a németországi Kasseli Egyetem a katasztrófa sújtotta területekre. A PAUL (Portable Aqua Unit for Livesaving) névre keresztelt hátizsákot a Terre des Hommes nemzetközi gyermekvédelmi szervezet Haitin és Indonéziában teszteli.

Eddig a mobil víztisztító berendezések többnyire tetemes költségekkel jártak, üzemeltetésük magas személyi- és energiaigénnyel járt. PAUL ezzel szemben áram nélkül működik, és akár ötszáz ember számára is képes vizet szolgáltatni. A vízadó hátizsák hatékony kiegészítése lehet a már meglévő vízellátó berendezéseknek – fejtette ki Franz-Bernd Frechen, a Kasseli Egyetem professzora a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de).

víz

Az indonéziai Jáva szigetén a Merapi vulkán tavalyi kitörését követően jelenleg mintegy 300 000 ember tengődik szükségszálláson, ahol szűkösen áll csak rendelkezésükre tiszta víz. Negyvenezerre tehető azon gyerekek száma, akik emiatt hasmenésben, lázas betegségben és bőrkiütésben szenvednek – szemléltette a helyzet súlyosságát Danuta Sacher, a Terre des Hommes igazgatója.

A Terre des Hommes egyik partnerszervezete ideiglenes táborokban veti be PAUL-t, ahol iskolás- és kisgyermekeket, várandós nőket és öregeket lát el tiszta vízzel. Nem az embereknek kell a vízhez menniük, hanem a víz jut el hozzájuk, méghozzá megbízható, életet védő minőségben – fogalmazott Sacher. Haitin a katasztrofális körülmények miatt kolera dúl. Ott is létfontosságú a tiszta víz.

Forrás: