Ezért érdemes már kis kortól fejleszteni gyermeked készségeit

A kreativitás ébredése nagy hatással van a gyermek fejlődésére. Erre a funkcióra manapság nagy szükség van a világban. Azt azonban érdemes tudni, hogy a gazdag képzelőerő nem egyik napról a másikra jelenik meg. A gyerekek kreativitása az évek során fejlődik, például érdekes oktató játékok bemutatásával. Miért érdemes már az első életévektől fejleszteni a gyermek fantáziáját, kreativitását? Nos, sok oka van.

Jelenleg egyre több szó esik a jövő kompetenciáiról, amelyeket röviden csak 4K-ként emlegetnek – a konkrét jellemzők első betűinek összekapcsolásával. Ezek a következők: kritikus gondolkodás, kommunikáció, kooperáció és kreativitás. Utóbbi kritérium nemcsak a serdülők vagy fiatal felnőttek, hanem a legfiatalabb gyermekek körében is kulcsfontosságú. A gyermek kreativitása már az első életévekben érzékelhető, de nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy ez egy szerzett tulajdonság, és nem veleszületett, ezért érdemes a gyerekben már pici kortól fejleszteni.

anyuka, gyermek, fejlesztés, könyv

Miért olyan fontos? A kreativitás különféle területeken segít a problémák megoldásában, és elősegítheti a fejlődést. Az a kisgyermek, aki játék közben olyan tevékenységet folytat, ami fejleszti a készségeket, jó eséllyel indul el azon az úton, hogy olyan felnőtté váljon, aki nem fél a kihívásoktól. A kreativitással együtt párhuzamosan fejlődnek a gyermek egyéb kompetenciái is: a fizikai aktivitás, a művészi készségek, a finom- és nagymotoros képességek, valamint az empátia és az intelligencia. Tehát jó néhány ok van arra, hogy a gyermekek kreativitását fejlesszük, és erre tökéletes alternatívát nyújtanak a fejlesztő játékok.

A kreativitás fejlesztése azt eredményezi, hogy a gyerekek nyitottabbá válnak a világra, magabiztosabbak lesznek, könnyebben alakítanak ki kapcsolatokat, nem okoz nekik nehézséget a kommunikáció, képesek lesznek a csoportban való együttműködésre. Emellett érzelmi intelligenciájuk is fejlődik, könnyebben megbirkóznak érzelmeikkel, és megértik az őket körülvevő valóságot. A gyermekek kreativitása egyben nyitottság a kihívásokra vagy a kudarcokra is. Ez a funkció ezért rendkívül kívánatos a mai modern világban. Ezért ajánlatos minél fiatalabb korban elkezdeni a tudatos edukációt. A fejlesztő játékok 2 éveseknek remek lehetőséget jelentenek arra, hogy a lehető legkorábban elindítsuk őket a helyes fejlődés útján.

Forrás: Napidoktor.hu