Óz születésnapja

Minden idők egyik leghíresebb filmjében Dorothy-t egy tornádó elragadja Kansasból, és egy különleges világban ejti le a házával együtt. Boszorkányok és szárnyas majmok között kell boldogulnia, majd egy madárijesztő, egy bádogember, és egy gyáva oroszlán segítségével azon igyekszik, hogy hazataláljon. Az Óz, a nagy varázslót 75 évvel ezelőtt ezen a napon mutatták be.

Az 1939-es film L. Frank Baum nagysikerű regényéből készült, és bár mai szemmel nézve a látványvilága és a trükkök megmosolyogtatják az embert, akkoriban a speciális effektek, a kosztümök és a sminkelési megoldások terén abszolút úttörőnek számított.

Annak ellenére, hogy az évek során valóságos kultfilmmé vált, ráadásul a kritikusok is méltatták, bemutatásakor a mozipénztáraknál nem aratott zajos sikereket. A Metro-Goldwyn-Meyer stúdió addigi legmagasabb költségvetésű filmje volt, körülbelül hárommillió dollárba került az elkészítése, de a jegyeladásokból alig térültek meg a költségek. Ezt úgy orvosolták, hogy többször is újra elővették és vetíteni kezdték.

oz

 

Hat Oscar-díjra jelölték, de a legjobb film díját az Elfújta a szél elvitte előle. Végül két díjjal térhetett haza. Egyik nem meglepő módon a legjobb eredeti dalért járt: Judy Garland talán legemlékezetesebb jelenete a filmben, ahogy az Over the Rainbow című dalt énekli.

1956-ban kezdték vetíteni a TV-k, és hamarosan tradíció lett, hogy minden évben bemutatják, azzal a céllal, hogy az újabb generációkat is folyamatosan meghódítsák. Nem véletlen, hogy minden idők legtöbbet vetített filmjévé vált a TV-ben.

oz2

Sok filmes magazin minden idők legjobb tíz filmje között emlegeti, és egyike azon alkotásoknak, amelyek a legtöbb gyakran idézett sort szolgáltatták a modern popkultúrának.

A főszerepet alakító Judy Garlandból egy csapásra sztár lett, bár nem volt könnyű dolga, hogy megkapja a szerepet. Állítólag először Shirley Temple-t akarták megszerezni a producerek, majd Jean Harlowt, utóbbi azonban még a forgatás megkezdése előtt meghalt. Végül a 17 éves Judy-val indult meg a munka, aki utána sorra kapta a jobbnál-jobb szerepeket, de az Óz sikerét nem tudta megismételni.

 

Forrás: