Nyikorog, karcos, foltos lett? – Mit tegyünk a fapadlóval?

Nincs is szebb a lakásban egy gyönyörűen mutató fapadlónál – egészen addig, amíg nem történik vele valami. Hogyan javíthatunk az állagán, mit tegyünk a sérülésekkel?

Még a legjobb fapadlók is problémák forrásaivá válhatnak egy idő után. A fapadló jóval előbb karcolódik meg, mint a más típusú padlóburkolók. A kisebb felületi sérülésektől kezdve a komoly szerkezeti hibákig számos gonddal szembesülhetünk. No és ki ne ismerné azt az átkozott padlónyikorgást…?

Sajnos, a napi használat elkerülhetetlen velejárói ezek, nehéz kivédeni őket. A fapadló ráadásul a hőmérséklet alakulásának megfelelően összehúzódik és tágul is. Eltávolodhatnak kissé egymástól a lapok, vagy megvetemedhetnek. A ház természetes helyzete miatt sajnos létrejöhetnek elmozdulások az aljzat és a padlódeszkák között. Ha a padló megereszkedett vagy egyenetlen, komoly szerkezeti problémák alakulhatnak ki, amelyet csak szakember orvosolhat!

A fapadló ápolása, illetve a fapadló hibák javítása azonban sok esetben megoldható saját kezűleg.

padló2

Hogy fenntartsuk megfelelő állapotát, a fapadlót hetente legalább egyszer porszívózzuk vagy száraz ruhával töröljük fel! A fapadló hibák javítása az alábbiak szerint végezendő:

-Karcolások: a fapadlón keletkezett karcolásokat gyakran el lehet tüntetni csiszolással – acélkefe vagy finomabb csiszolópapír használatával. A csiszolást azonban korlátozzuk a karcolt területre. Dörzsölni, csiszolni, polírozni csak a faerezettel azonos irányban szabad!

Érdemes tudni, hogy a poliuretán bevonatokat nehéz csiszolni – próbálkozzunk ásványi szeszbe mártott súrolókefével vagy használjunk csiszolóhálót.

Jó tanács: soha ne viaszozzuk a fapadlót, amelyet poliuretán bevonat borít, ez ugyanis a későbbiekben lehetetlenné teszi, hogy újrafessük anélkül, hogy előbb jól lecsiszolnánk az egész felületet!

A viasz egyébként alkalmas arra, hogy a poliuretán lakkhoz tapadjon, és használható a karcolások elfedésére. Kapható tiszta-, mézszínű vagy barna változatban, tehát illeszkedhet szinte valamennyi fapadlóhoz. A mélyebb karcolások és horpadások kitöltésére azonban a szakboltokban kapható fajavító viasz.

-Horpadások: olykor a kisebb horpadásokon segíthetünk, ha néhány csepp vizet öntünk rájuk, a fa megduzzad kissé és felveszi eredeti formáját. Enyhe hővel – például vasaló vagy hőlégfúvó segítségével – segíthetjük ezt a folyamatot.

-Víz okozta gyűrűk: a víz általában a fa ellensége. Ha azonban forró kávéscsésze vagy hideg vizes pohár okozott vízjelet a padlón, azt el tudjuk távolítani. Egy fehér ruhát vagy rongyot hajtsunk félbe és fektessük a foltra. Állítsuk a vasalót közepes hőfokra, és a foltos terület felett vasalgassuk le és fel a rongyot vagy ruhát. Időnként ellenőrizzük, mennyire halványult el a folt – nehogy további károkat okozzunk!

Foltok a padlón: ezek a foltok jellemzően vízjelek, amelyek kiömlés miatt keletkeztek, például, mert túlöntöztünk egy padlón álló növényt. A területet meg kell csiszolni, olykor fehéríteni. A trükkösebb része a fapadló javításnak az, hogy ezután összhangba kell hozni ezt a részt a padló többi részével. Ezt jobb szakemberre bízni, különösen, ha a folt egy jól látható területen van.

Ha magunk akarjuk elvégezni, akkor a következőket tegyük:

padló3

Csiszoljuk fel a területet egy rezgőcsiszolóval, először egy erősebb felületű csiszolópapírral, és ezután egy gyengébb felületűvel.  Porszívózzuk le. Ha olaj alapú foltról van szó, a területet ásványi szesszel töröljük fel, ha pedig latex alapú foltról, akkor vízzel.

Sötét folt esetén tegyünk fehérítőt oxálsavas keverékbe, hogy a folt halványabb legyen, majd csiszoljuk meg egy kicsit gyengébb finomságú csiszolópapírral.

Hogy a fapadló javítás helye ránézésre a padló többi részéhez színben illeszkedjen, érdemes egy darab fán letesztelni a hatást, ami ugyanolyan, mint a fapadlónk. Ha nincs ilyen, akkor egy kevésbé feltűnő helyen végezzük a tesztet, vagy egy darab fával, ami megközelítőleg olyan színű, mint a fapadló.

A fapadló hibák javítása általában szakembert igényel, ha valóban csúnyán sérültek vagy netán rothadásnak indultak a fa részek és nehezen helyrehozhatóak. A farészek kivágásával, ragasztásával, szegek helyettesítésével járnak, csiszolásra és fényezésre is szükség van. Ha nem vagyunk tapasztaltak ebben, akkor hagyjuk szakemberre a műveletet!

-Nyikorgás: a nyikorgó fapadló igen gyakori a régebbi otthonokban. A padló akkor nyikorog, ha valami – általában egy deszka – egy másik deszkához dörzsölődik, vagy éppen az aljzathoz. Javíthatunk a helyzeten, ha nedvesítéssel csökkentjük a súrlódást, illetve akár az egész mozgást is leállíthatjuk.

A nedvesítés könnyű, de nem mindig hatékony. A padlólapok közé egy kis hintőport vagy folyékony grafitot szórunk, majd feltakarítjuk a felületet.

A mozgás leállítása ennél nehezebb. Előszöris meg kell találnunk, hol nyikorog a padló – ehhez a padló alá kell mennünk, vagyis vagy a pince, vagy egy kúszórés segíthet, ha közben megkérünk valakit, hogy járkáljon a padlón és így meghalljuk, hol nyikorog pontosan. Ha a kérdéses területet kinyitjuk, meg fogjuk látni, ha hiányos valami, vagy nem illeszkedik pontosan. Észrevehetjük, hol hiányoznak szögek, hol nem rögzítették elég szöggel a deszkákat.

Ha rés van a gerenda és az aljzat között, akkor a ragasztóval bevont zsindely beiktatása is segíthet – ha nem is orvosolja tökéletesen a gondot, a nyikorgást kiiktatja. Ha ez nem működik, akkor egy csavart is csavarhatunk az aljzatba, a felület alsó részéből, de vigyázzunk, a csavar ne legyen túl hosszú, ne türemkedjen ki a padló felületére, és legyen rajta tető csavar. A legegyszerűbb, ha gipszkartoncsavart vagy négyzetes fejű csavart használunk, és elektromos becsavaróval csavarjuk be.

A nyikorgást a nem megfelelő áthidalás is okozhatja. A laza deszkák megerősítését elvégezhetjük saját kezűleg, egy megerősítő fadarab aljzatba helyezésével. Ez a szilárd blokkolás erősítheti az aljzat támasztását, és megszüntetheti a nyikorgást.

Ha a gerenda megereszkedett, és az aljzat sekély, vágjunk egy 2-4-szer olyan hosszú fadarabot ahhoz, hogy mindkét oldalon bővíthessük a rés felett, majd a bővítményt szögezzük a gerenda egyik oldalához.

A parketta-csiszolás általában nehéz feladat – ha nem hozzáértő végzi, katasztrofális eredménnyel járhat: hullámokkal, látható karcolásokkal a parkettán! Tehát csak azt lehet tanácsolni, hogy szakemberrel végeztessük, ha csak nincs benne már nagy tapasztalatunk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php