Mit tegyünk egyedül, ha eltört az esőgyűjtő csatorna csöve?

A kertes háznak tagadhatatlan előnyei ellenére van olykor néhány hátránya is. Ilyen például, hogy gyakorlatilag bárhol keletkezhet gond a ház körül, például eltörik az esőgyűjtő levezetőcső. Hogyan kezeljük ezt a problémát?

Bizony, nem mindig leányálom a ház körüli gondok orvoslása, de a kisebb problémák kezeléséhez olykor teljesen szükségtelen szakembert hívni. Logikával és némi kézügyességgel, odafigyeléssel ugyanis meg tudjuk oldani a kisebb javítanivalókat.

Mi a teendő például, ha az esővíz levezető csatornán hasadék keletkezett? Egy ideje már nézegetjük, de úgy gondoltuk, majd ha törés lesz, foglalkozunk vele… Igen ám, de bekövetkezett a törés is! Most mit csináljunk? A víz rossz helyen is kifolyik, ráadásul látványnak is rémes az egész…

Nem kell annyira megijedni. Ha a rés nem túl nagy, szilikon használatával máris orvosolni tudjuk a problémát és lezárjuk a hasadékot.

csatorna javítás

Egyéb esetben viszont szükségünk lesz egy vízelvezetőcső összefogó konzolra (domborléc, öntvény), műanyag tiplikre, 40 mm-es csavarokra és vízálló tömítőre.

Előszöris óvatosan nyomjuk vissza a falhoz az esővíz-levezető csövet. A törést vagy hasadékot egy elvezetéstartó domborléc segítségével fogjuk helyrehozni, melyet a falhoz visszanyomott csatornára erősítünk, pontosan a törésnél. Úgy fog mutatni, mintha csak díszítés lenne.

csatorna javítás3

Használjuk a domborlécet máris ahhoz, hogy kijelöljük a falon ejtendő fúrás helyeit. Illesszük a törésre, majd jelöljük meg a két véget a falon ceruzával, hova menjenek majd a csavarok. Legjobb egy 3 mm-es falfúró véggel kezdeni a fúrást: ejtsük meg a két lyukat a megjelölt helyeken. Mindkét oldalon végezzünk előfúrást. Ha nagyobb lyukat fúrunk, abból nagyobb baj lehet, mint ha az először kisebbet kell egy kicsit mélyítenünk.

Vegyük el a mutatóként használt domborlécet, majd szükség esetén mélyítsük a lyukat, hogy megfelelő legyen a műanyag tiplik számára. Próbáljuk a lyukba a tiplit. Ha megfelelő az illeszkedés, akkor rakjuk be a tipliket – a fal szintjével egy szintben legyenek, vagy egy picit mélyebben.

csatorna javítás 2

Mielőtt a csatornára illesztjük a domborlécet és befúrjuk a két oldalon a csavarokat a tiplikbe, használjunk a csatorna felszínén tömítőanyagot, mivel a szétnyílásnál a felső részt bele lehet illeszteni az alsóba. A tömítőanyag nagyon nyúlós, ragadós, viszkózus, de vízalapú és festhető, ha szükséges.

Ha a tömítőanyagot is felkentünk, illesszük össze a csatorna végeket, tegyük fel a domborlécet, a tömítőanyag szépen elsimul majd alatta. Csavarjuk a helyére a domborlécet. Ha szükséges, fessük is be az esőelvezető csatorna színére vagy olyanra, ami árnyalatában illeszkedik a falhoz.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.