Így vezessük el a csapadékot a ház körül!

A felszíni vizek elvezetése ugyanolyan lényeges műszaki feladat, mint egy ház alapozási munkái. Amennyiben egy ház alapja nem szakszerűen épül, az egész épület instabillá válik.

Szakadhat, repedhet sőt össze is dőlhet. Elhibázott felszíni vízelvezetési megoldás esetén a pincék vizelöntése, falfelázása, házfalak vizesedése, repedezése a kert elmocsárosodása, fű és növénypusztulása okozhat problémát.

Miből tevődik össze a felszíni víz?

A csapadék vizek összességéből. Tetőkről-burkolatokról lefolyó, kertre hulló csapadékból, telken kívüli területekről (utak, zöldfelületek) befolyó vizekből. Nagy szakmai tapasztalattokkal rendelkező szakember szükséges a tökéletes műszaki megoldáshoz, amivel mentesíteni tudjuk házunkat, telkünket kellemetlen következményektől.

Műszaki megoldások

Első lépésként víztömegszámítást kell végezni a legszélsőségesebb időjárási viszonyokat figyelembe véve ./ Pld: 150 m2-es tető x 50 mm-es eső=7,5 m3 víz/

A legcélravezetőbb megoldás a földmunkával elvezetni az épülettől a vizet. Ajánlom, már az építkezés megkezdése előtt a házalap magassági kitűzésénél vegyük figyelembe a terepszinteket. Használjuk kertünk zöldterületének szikkasztó képességét is.

ház

Mitől függ a hatékonysága?

– zöldterület nagyságától, magassági szintjétől

– talajszerkezettől: homok, középkötött, kötött, márga, vízzáró agyag, sziklás köves

Mélyebben fekvő ”vízgyűjtő” zöldterületeken vizes talajt kedvelő növényeket ültessünk pld: fűzeket.

Télen átfagyott talaj esetében csak minimálisan üzemel ez a megoldás, de erre is van alternatíva.

Összegyűjtött csapadékvizeket lehetőleg mechanikus szikkasztási megoldássokkal vezessük el.

Lényeges szempont, hogy a háztól minél messzebb és lehetőleg a legmélyebb területen szikkasszunk.

Azon területeket ahol rendszeres a vízmosás kavicsterítéssel vagy kőszórással védjük. Sok helyen a vízgyűjtő aknákba, tartályokba vezetik a csapadék vizet és átemelő szivattyúkkal távolítják el.

Nagyon drága kockázatos megoldás és még mindég ott a probléma, hova vezessék a kitermelt vizet. Mindég válasszuk a legegyszerűbb megoldást az adottságokhoz képest.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.