Meddig kell szedni az antihisztamin gyógyszereket?

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Szedésük megkezdését követően rendszerint már néhány napon belül érezhető a hatás: a tüsszögés és orrfolyás csökken, a szem- és orrviszketés is sokkal kevésbé zavaró.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mikor hagyhatjuk el az antihisztaminok szedését, és milyen alternatíva létezik helyette.

Javában tart a pollenszezon, az allergiásoknál ebben az időszakban szem-, torok- és orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezhet. A kezdeti orrtüneteket akár recept nélkül kapható készítményekkel is csillapíthatjuk.

Milyen orrcsepp használható allergiás tünetek ellen?

Az allergiás tünetek kezelése

A pollenallergia szénanáthás tüneteket okoz. Szem-, orr- és torokviszketés, tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás jelentkezhet. Ilyen esetben, ha allergológushoz fordulunk, meg lehet állapítani, hogy pontosan mi okozza a tüneteket, mi az allergén. Az orvos a kezeléshez szükséges készítményeket is felírja, antihisztamin tabletta és szteroid orrspray kombinációjával rendszerint enyhíteni lehet az allergiás panaszokat.

Az aktuális pollenhelyzettől is függ

Parlagfű allergia tüneteit antihisztamin szedésével csökkenthetjük.

Foto:pixabay.com

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a tüneti kezelésre szolgáló készítményeket mindaddig szedni kell, amíg az allergén növény pollenjei jelen vannak a levegőben, hiszen addig a tüneteink is jelentkezni fognak. Az antihisztaminok ugyanis a tüneteket kiváló hisztamin felszabadulását gátolják a szervezetben. Ismerni kell tehát a pollennaptárat, hogy tudjuk, mely hónapokban szórja a polleneket az allergén növény. Emellett a napi pollenjelentést is követni kell, mert az időjárás függvényében a pollennaptár eltolódhat. A pollenszórás előbb is kezdődhet és tovább is tarthat.

Hónapokig is tarthat a gyógyszerszedés

Az egyes növények pollenszórása különböző. A leggyakoribb allergén növény, a parlagfű augusztus közepétől október közepéig okoz panaszokat, ilyen esetben tehát két hónapig kell átlagosan antihisztamint szedni. Ha azonban más növényre is allergiás a parlagfű mellett, akkor ez az idő kitolódhat, illetve eleve hosszabb pázsitfű allergia esetén. A fűfélék családjába több növény tartozik, ezek egymás követve májustól akár szeptember végéig szórják a polleneket. Ilyen esetben tehát már öt hónap a gyógyszerszedés hossza. A legrosszabb helyzetben a lakáson belüli allergiától szenvedők vannak, hiszen a poratka és a penészgomba is egész évben panaszokat okozhat.

Fotó: 123rf.com

Tartós gyógyszerszedés helyett, tartós megoldás

Az allergén immunterápia nemcsak a tüneteket kezeli, hanem az allergia kiváltó okára hat. Az antihisztaminok tüneti kezelésével szemben tehát oki terápia, tartós megoldást jelent. 3-5 éves kezeléssel 10-12 évre megszünteti az allergiás tüneteket. A javulás már az első évtől kezdődően jelentős, az orrfolyás, a tüsszögés, a szemtünetek és az orrdugulás is csökken a kezelést megkezdő betegeknél.

Foto:123rf.com

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergén immunterápia segítségével a tüneti készítmények szedését fokozatosan lehet csökkenti, már a kezelés első évétől kezdődően, idővel pedig el is hagyható. Ideális megoldás lehet tehát mindenkinek, aki nem szeretne hónapokon át antihisztamint szedni minden évben.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.