Így szárítsunk fűszernövényt – hogy egész évben használhassuk!

A kertben termesztett gyógynövényekre egész évben szükségünk lesz – érdemes ismernünk a módját, hogyan szárítsuk és őrizzük meg őket a téli napokra is.

Így szárítsunk fűszernövényt

A fűszernövények konyhánk nélkülözhetetlen kellékei, ráadásul otthon is könnyedén termeszthetjük őket – ahhoz viszont, hogy hosszú ideig használhassuk is, megfelelően kell megszárítanunk és elraknunk azokat.

fűszerek

Lássuk, mi a fűszernövény-szárítás módja. A legegyszerűbb és legolcsóbb természetesen, ha levegőn szárítjuk meg a friss fűszernövényeket. Ugyanakkor lassú szárítással a gyógynövények nem lesznek olajmentesek. Ez a folyamat leginkább olyan fűszernövényeknél működik, melyeknek nincs magas nedvességtartalma, ilyen a kapor, majoranna, rozmaring, oregánó, kakukkfű, borsikafű, babér. A nagyobb nedvességtartalmú gyógynövények, mint például a bazsalikom, metélőhagyma, menta, tárkony megőrzése legcélszerűbb szárítóban, vagy lefagyasztva. Legvégső esetben használjunk mikrót vagy sütőt a növények megszárításához, a mikrohullámú sütő ugyanakkor kissé meg is főzi a gyógynövényeket, csökkentve olajtartalmukat és ízüket is.

Szüretelés

friss fűszerek

A fűszernövényeket még virágzás előtt szedjük le. Persze, ha az egész szezonban „szüreteltünk”, a növénynek nincs esélye virágzásra. A nem túl szívós növények az idő hűvösebbé válásával hanyatlani, romlani kezdnek: a nyár késői időszaka a legjobb a gyógynövények szárításához.

Reggeli időszakban legcélszerűbb leszedni őket. A reggeli harmat még rajtuk van és nem is hervadtak a délutáni nap miatt.

A fűszernövény szárítása

szárítás

Egészséges ágakat vágjunk a gyógynövényeinkről. A száraz és beteg leveleket vegyük le. A sárga és foltos levelekkel teli növényt nem érdemes megszárítani, mert ízük eleve csökkent. Rázzuk meg a növényeket, hogy ha vannak rajta rovarok, essenek le róla. Alaposan mossuk meg a fűszernövényeket. Ha szárazon szedjük le, elég csak megrázni, hogy a felesleges föld lehulljék róluk. De ha kell, öblítsük le hideg vízzel és papírtörlővel is töröljük meg őket.

Ha elegendő levegőmozgáshoz jutnak, a fűszernövények gyorsan megszáradnak. Ne feledjük, a nedvesen maradt gyógynövények rothadásnak indulnak!

fűszer szárítása

A növény alsó leveleit távolítsuk el. Fogjunk össze 4-6 ágacskát, kötözzük össze csomóba. Fonalat, gumiszalagot is használhatunk. A kötegek mérete csökkenni fog, ahogy a növények száradnak, a gumiszalag is meglazul, így jobb időnként ellenőrizni, nem csúszik-e szét a csomag. Készítsünk kisebb csomókat, ha olyan növényeket szárítunk, melyeknek nedvességtartalma magas.

Zacskós szárítás

Vágjunk számos kis lyukat egy papírzacskóba. Jelöljük meg a zacskót annak a növénynek a nevével, amelyik belekerül. Rakjuk a papírzacskóba fejjel lefelé a gyógynövény-csomókat. A végén fogjuk össze a zacskó végét és szorosan kössük meg. Vigyázzunk, ne legyenek a növénycsomók túlzsúfolva a papírzsákban!

Akasszuk fel a papírzacskót egy meleg, levegős helyiségben. Ellenőrizzük nagyjából kéthetente, hogyan halad a szárítás. Ezt addig folytassuk, amíg a növények teljesen meg nem száradtak és készen állnak a tároláshoz.

A szárított fűszernövények tárolása

A gyógynövényeket a szárítás után légmentes edényben, tárolóban tároljuk. A behúzható műanyag zacskók, vagy a befőttes üvegek is megteszik. Ha a leveleket egészben tároljuk és csak közvetlenül az étel tálalása előtt törjük össze, sokkal intenzívebb ízt kapunk.

Minden olyan darabot, amely a penész jeleit mutatja, különítsünk el! A tárolóedényeket hűvös, száraz helyre rakjuk, napfény ne érje. A fűszernövények így egész évben használhatóak lesznek. Ha színükből veszítenek, az egyenlő az ízvesztéssel. Használjunk kb. egy teáskanál morzsolt, szárított gyógynövényt egy evőkanálnyi friss helyett!

Forrás: https://napidoktor.hu/index