Így készítsünk akácvirág szörpöt!

A bodzaszörp mintájára akácvirágból is elkészítettük a kedvenc szörpünket. A siker nem maradt el!

Akácvirág szörp és édesség

Ha az akácvirág illatát is meg szeretnénk őrizni az év hátralévő részére, érdemes ezt is üvegbe zárnunk és nyáron hűsítő frissítőként kortyolgatnunk! A menet ugyan az, mint a jól bevált bodzaszörp receptnél:

Lássuk a hozzávalókat:

  • 20 nagyobb akácvirágzat
  • 4 kg cukor
  • 6 liter víz
  • 5 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer)

akácvirág

A virágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágfüzéreket keressük. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 virágot és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés.

Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele az akácvirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 – 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

akacszorp1

Palacsinta tésztás módszerrel bundázva is érdemes megkóstolni:

Forrás: edenkert.hu