Hogyan lesznek szép balkonnövényeink?

A balkonnövények választék hatalmas, a színek káprázatosak, és évről-évre egyre több új fajta jelenik meg a kertészetek kínálatában. De vajon mik azok az apró titkok, amelyek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a tavasszal megvásárolt palánták beváltsák az ígéretüket, és valóban szép növényzuhatag díszítse házunkat? Mitől lesz egy növény összeállítás sikeres és mutatós?

 
Balkonnövények – Sok múlik a növényválasztáson!

Az kihívás már a vásárláskor kezdődik, ugyanis meg kell tudni különböztetni az életerős, sokat ígérő növényeket a gyengébb, rosszabb körülmények között nevelkedett vagy esetleg rosszul tartott társaiktól. A termesztés során tökéletes körülmények között nevelkedett növényeknek erősek a leveleik és száruk, a hajtásaik egészségesek, és a hajtásrendszerük jól elágazódó.

  • Nem tanácsos viszont megvásárolni olyan növényeket, amelyeknek az alján a hajtások kopaszak, mert azok valószínűleg mesterséges fényben vagy kis helyen nevelkedtek.
  • A világos, sárga színű levelek tápanyag hiányra vagy túlöntözésre utalnak, de az is elképzelhető, hogy a szállítás során túl sokáig tárolták ezeket a növényeket. A siker tehát már vásárláskor eldől, mert gyenge, rossz egészségi állapotú növényektől később sem lehet csodát várni.

Balkonláda: a méret a lényeg!

A virágok növekedéséhez az életteret a balkonláda biztosítja, így annak akkorának kell lennie, amekkorában a növény egész nyáron át növekedhet. Tehát minél nagyobb a balkonláda, annál inkább biztos, hogy a megfelelő mennyiségű földbe ültettük balkonnövényeinket, hiszen abból táplálkoznak, onnan kapják a tápanyagot és a vizet. Ha keskeny vagy kicsi a láda, akkor nagyon hamar kiszárad a föld, és a felhevült földben szinte megégnek a virágok gyökerei. A másik végletre, a túl sok vízre is figyelni kell, ugyanis ha nem lyukas a láda vagy nincs rajta túlfolyó, akkor a pangó vízben – ami egy esőzés következtében is előfordulhat – szinte megfulladnak a gyökerek.

tompevirag

Heverő tömpevirág – Sanvitalia procumbens

Milyen a jó virágföld?

A virágföldnek nem csak a mennyisége fontos a sikerhez, hanem a minősége is. Ez az a kritikus pont, ami sok esetben gondot okoz. Hiába vásároljuk meg ugyanis a legjobb minőségű növényt, ha nem biztosítjuk a növekedéséhez szükséges feltételeket.  A minőségi virágföld elsősorban legyen laza szerkezetű. Ezt úgy ellenőrizheti, hogy megnézi az összetevők között szerepel-e kókuszrost vagy rostált tőzeg. Szintén az összetevőknél talál utalást arra vonatkozóan, hogy dúsított-e a virágföld ásványi anyagokkal, tartalmaz-e tartós műtrágyát, amely megfelel a balkonnövények és muskátlik számára. A tartós műtrágya folyamatosan látja el tápanyaggal a növényeket, így Önnek csak a nyár második felében kell kiegészítő tápoldatot kevernie az öntözővízhez.

Amennyiben a fentiekre kellő figyelmet fordított, akkor már csak az összhatásra érdemes koncentrálni, hiszen örömünk akkor lesz igazi, ha a végeredmény felvidít bennünket, és barátaink ismerőseink is megdicsérik virágainkat. Amennyiben tehát nagy a tér, és a balkonnak távolabbról kell érvényesülnie, akkor érdemes világos színeket – pl. sárga – és nagyméretű virágokat választania, amelyek távolról is feltűnően látszanak. A sötét színek és az apró virágszirmú virágok csak közelről nézve érvényesülnek igazán.

Milyen növényeket tegyünk a balkonládába?

Az idei trendben az erős színek és a vegyes összeültetések dominálnak.  Több különböző növény együttélését viszont nem könnyű megválasztani.

csungo_petunia

Itt ugyanis az esztétikai szempontokon túl a növények genetikai tulajdonságai is befolyásolják az együttélésüket. Még 3 db azonos színű petúnia vagy muskátli is lehet különböző növekedési erélyű, ha azok nem azonos fajtájúak. Márpedig, ha eltérő a víz, fény és tápanyag igényük, akkor a nyár folyamán előfordulhat, hogy az egyik elnyomja a másikat azáltal, hogy elissza tőle a vizet vagy elveszi a tápanyagot.  Ezért egy merész balkon kombináció akkor lesz sikeres, ha a fajták legapróbb tulajdonságait is ismerjük.

Ebben a legjobb tanácsot a növény termelői tudják megadni, hiszen ők többféle szempont alapján válogatják össze a termeszteni kívánt fajtákat.

muskatli

Forrás: edenkert.hu