Hogyan ismerik másutt a Mikulást?

Kicsoda a Mikulás és honnan származik a legendája? Miként emlékeznek meg róla külföldön, egyáltalán létezik a Mikulás olyan formában, mint nálunk?

A jóságos, mosolygós, piros ruhás, ajándékot vagy éppen virgácsot hozó Mikulás alakja katolikus vidékeken Szent Miklós püspök jótékony tetteihez kötődik – az ő mintájára alakult ki, Szent Miklós, a gyermekek és diákok védőszentje tekinthető az elődjének. Kultuszát a kereskedők vitték el Németországba, a tizedik században.

Szent Miklós a legenda szerint megmentett három, szegény családból származó leányt attól, hogy hozomány híján ne mehessenek férjhez. A másik változat szerint attól, hogy apjuk nyilvánosházba adja őket a szegénységük miatt.

Miklós püspök titokban, három egymást követő alkalommal is arannyal teli erszényt rakott a szegény család ablakába. Harmadszorra azonban zárva találta az ablakot és a tetőre felmászva, a kéményen át dobta be az erszényt, mely éppen az egyik leány kémény alatt száradó harisnyájába esett. Az apa kifigyelte a jótevőt, ám a püspök csak annyit mondott, köszönettel Istennek tartoznak.

mikulas2

A magyar népi szokások német hatásra alakult ki Szent Miklós kapcsán, akinek tetteit a középkorban szerepjátékokkal is megörökítették. Ebből alakult ki aztán a hazánkba is bekerült szokás, hogy a Mikulásnak elnevezett apó – egyfajta bíróként – meglátogatja a gyermekeket, megítéli, jól viselkedtek-e, majd ajándékot ad vagy éppen megfenyíti őket.

Német nyelvterületen a Mikulást Nikolaus-nak hívják, ám nem egyenlő a mi Mikulásunkkal – az evangélikus családokban november 11-én jön Nikolaus, Szent Márton napján: az ajándékozót Pelzetmartel néven említik.

Angolszász területeken, így az Egyesült Államokban is Santa Claus karácsonykor ajándékoz, neki írnak levelet a gyerekek, mit szeretnének karácsonyra. Amerikában tehát a Mikulást nem ünneplik külön, náluk Mikulás december 24-én hoz ajándékot a fenyőfa alá.

A finn Mikulás neve Joulupukki, aki Lappföldön lakik. Oroszországban Gyed Moroz, vagyis Fagy apó vette át Szent Miklós helyét, ám ő újévkor oszt ajándékokat.

mikulas

A mai Mikulás, a gyermekek által is jól ismert mese szerint Lappföldön vagy az Északi sarkon él, rénszarvasok húzzák a szánját, mely ajándékokkal van tele és aznap éjjel minden csemetéhez el kell jutnia vele.

A neve mindenütt más és más: Lengyelországban Mikolaj, Horvátországban Sveti Nikola vagy Bozic Bata, Romániában Mos Nicolae, Szlovéniában Bozicek (vagy Sveti Miklavz), Olaszországban Babbo Natale vagy Befana. Angliában a Mikulás neve Father Christmas, Amerikában és Kanadában Santa Claus, Spanyolországban, Brazíliában és Peruban Papá Noel, Franciaországban Pére Noel, Dániában Sinter Klaas, Svédországban Jultomten, Hollandiában Sinterklaas, Norvégiában Julenissen.

Lehetne még sorolni, ám a Mikulást külön általában nem ünneplik más országokban, Magyarországon alakult ki az a szokás, hogy december 6-án ő hoz ajándékot és csempészi titokban a gyermekek csizmájába, cipőjébe, mely előző este szépen kitisztogatva várja a meglepetést…

Búcsú Adrienn

Forrás: