Az egzotikus állattartás szabályai

Még mindig nagyon sokan nem gondolják át az állatvásárlást, ezáltal jutnak egzotikus, nehezebben tartható állatok menhelyekre vagy éppen a hazai faunába.

Az M1 – Kék bolygó című műsorának stábja a felelős állattartás kérdéskörét járta körbe, különös tekintettel az egzotikusabb fajokra. Mint kiderült, a sórákok a gyerekek új kedvencei. Tartásuk egyszerű, keltetésük pedig igazán különleges. Nem kell hozzá más, mint egy adag ráktojás, egy tartótál, ásványvíz és néhány nap türelem. A hozzáértők jó szívvel ajánlják a parányi élőlényeket első házi kedvencnek szemben más, fokozottabb törődést igénylő állatokkal.

Ezáltal kisebb áldozattal végződnek a nagy felbuzdulások, az át nem gondolt állatvásárlások. Erre szomorú példa Pepe, az idős makákó. A nem megfelelő tartás miatt néhány éve életveszélyes állapotban került a Noé Állatotthon gondozásába. De nem ő az egyetlen bajba jutott, különleges lakója az állatotthonnak, hiszen egyre többen tartanak speciális gondoskodást igénylő, egzotikus jószágot – hangzott el a műsorban.

Schneider Kinga a szervezet sajtóreferense kifejtette, leggyakrabban különféle teknősökkel, siklókkal találkoznak, nagyon divatosak az agámák és kaméleonok, de már pókkal is volt dolguk.

1973-ban született egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről. Azok az állatfajok, amelyeknek állománya nincs kritikus helyzetben, korlátozott mennyiségben, külön engedéllyel kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

De az illegális állatkereskedelem még így is lecsap egyes fajokra, mint a műsorban bemutatott görög teknősökre és jákópapagájokra. A jácintkék ara például már a legritkább vadon élő fajok közé tartozik. Élőhelye pusztulása mellett az illegális kereskedelem is súlyosan veszélyezteti, ezért nagyon fontos, hogy már megfelelő ismeretek birtokában vegyünk magunknak állatot.

Bíró László gyerekkora óta foglalkozik hüllők tenyésztésével, boltjában számos egzotikus állat található. A műsorban bemutatott vitorlásgekkó például a legnépszerűbbek közé tartozik, megfelelő tartás mellett akár 20 évig is élhet.

gyík2

Az egzotikus állatok tartása felelősségteljes és költséges hobbi. A szakember szerint ráfűtést igényelnek, emellett szeretik a búvóhelyeket. A tényleges költség ezáltal az állat árának két-háromszorosa is lehet, amivel a leendő gazdák nem számolnak.

Így történhet meg, hogy egy-egy hobbiból tartott egzotikus jószág végül a hazai állatvilágban találja magát. Schneider Kinga szavai szerint, ha valaki úgy érzi, hogy már nem tud tovább gondoskodni egy egzotikus állatról, akkor a legfelelősebb magatartás, ha először azt a kereskedést vagy tenyésztőt keresi fel, akitől beszerezte. Ha erre nincs módja, akkor meg kell keresni a megfelelő, mentésre szolgáló helyszínt, ahol be tudják fogadni az állatot.

Magyarországon az ilyen házi kedvencek szabadon engedése bűncselekmény, akár letöltendő börtönbüntetés is kiszabható érte.

Forrás: Hirado