Asztaldísz ötletek kelkáposztával, szalmakalappal

Nem nehéz a húsvéti asztalt vidámmá varázsolnunk, néhány hímestojás, tavaszi virágcsokor és kezdődhet is az ünneplés. 

Illatos, fiatalos és vidám összeállítás a halvány árnyalatú tojások és vágott virágok kompozíciója. A festett (esetleg műanyag) tojásokat helyezzük egy átlátszó üvegbe, töltsük meg vízzel, majd egyenletesen rendezzük el felettük a virágcsokrot.

tojások végső színárnyalata az áztatás-főzés időtartamától, a festékanyagok mennyiségétől és nem utolsósorban a tojás alapszínétől függ.

pasztell tojasok

A fogyasztásra szánt húsvéti tojásokat ételszínezékkel vagy tojásfestékkel fessük, melyek általában a fehér héjú tojásokon mutatnak jól. A készen kapható tojásfestékeken kívül természetes anyagokat (hagymahéjat, káposztalevelet) is használhatunk a festéshez.

Személyre szóló festett tojások szalmakalapban

Romantikus, szabadban elköltött húsvéti reggelire invitál a mellékelt kompozíció. A névre szóló festett tojások lehetnek főtt keménytojások vagy kifújt több évre szánt darabok is.

szalmakalapban

A kifújt tojás az alábbi módon készül:

A megmosott, megszárított tojás két végét hegyes zsákvarrótűvel óvatosan szúrjuk ki, majd a lyukat tágítsuk akkorára, hogy egy hurkapálca vagy fogvájó beleférjen. (Minél nagyobb a lyuk, annál könnyebben tudjuk kifújni a tojást). Az egyik lyukba erősen fújjunk bele, a tojás tartalmát engedjük tálba. Ezután hideg vízzel öblítsük ki a tojást és hagyjuk megszáradni.

káposzta99

Keménytojások káposztaágyon

Kedvencem ez a káposztaágyon nagy műgonddal elhelyezett festetelen, natúr keménytojások gyűjteménye, melyek alig várják, hogy a húsvéti reggeli részesévé váljanak. Ilyen tálalás mellett hamarosan el is érkezik a várva várt pillanat.

 A kompozícióhoz nem kell más, mint egy mélytányért esetleg egy kínáló tál, néhány friss zöldséglevél – a jelen esetben kelkáposzta és Pach choi levelek, de saláta, medvehagyma vagy retekzöld is megteszi a hatást.

Forrás: