Állatszőr-allergia – nem is a szőr a felelős?

Tízből három embernél allergiás tünetek jelentkeznek, ha kutyával vagy macskával kerül kapcsolatba.

A tünetek között az enyhébb tüsszögéstől, bőrviszketéstől kezdve akár súlyosabb asztmás reakciók is jelentkezhetnek, főként a macskaallergiásoknál. Egyre több azonban a lehetőség a kellemetlen tünetek enyhítésére.

A kutya- és macskaallergia hazánkban is gyakori, bár a kutyaszőr-allergia kevesebb embert érint, mert a kutyaszőr és az azon lévő váladékok kevésbé allergének, mint a macskák esetében. Külföldön is rossz a helyzet: Svájcban például a lakosság körülbelül 60 százalékának van macskája, az allergia pedig 30–40 százalékban alakul ki.

Fotó: 123rf.com

„Az allergia rengeteg ember életét megnehezíti.

A problémát tulajdonképpen nem maga a szőr okozza,

az inkább szállító funkciót tölt be. Az allergiát a szőrtüszőkben lévő allergén fehérjék okozzák, amelyek az elhalt hámsejtekben, a nyálban és a vizeletben is megtalálhatók, és kapcsolatba kerülve az emberi bőrrel, nem kívánt reakciókat váltanak ki” – mondta a hirado.hu-nak Nékám Kristóf allergológus. Az allergia manapság azonban nem csak az állattartókat érinti.

Miért lesz allergiás, aki nem is tart háziállatot?

Egy Hollandiában végzett kutatás érdekes eredményt hozott – az országban jóval több a macskára érzékeny ember, mint ahány családban valóban tartanak macskát, ennek oka pedig egy iskolások körében végzett kutatásból derült ki. A kutatók megállapították, hogy az allergia már attól kialakulhat az arra hajlamosaknál, ha osztálytársaik ruháikon, cipőiken és felszerelésükön beviszik az osztályterembe az állat elhullott szőrét. Lényegében nem kerül a gyermek közvetlen kapcsolatba az állattal, mégis gyakran jelentkeznek a tünetek.

A jól működő immunrendszer megtanulja, melyek azok a környezetünkben lévő anyagok, amelyekkel nem kell törődnie. Az allergiásoknál azonban fokozottan működik ez a rendszer, és olyan anyagokkal szemben is reagál, amelyekkel szemben nem lenne szükséges.

Mit tehetünk az allergia ellen?

Azok az allergiások, akik a kellemetlen tünetek ellenére sem szeretnének lemondani kedvencükről, gyakran szednek valamilyen gyógyhatású készítményt a tünetek enyhítésére. Nem túl súlyos tüneteknél antihisztamin tartalmú gyógyszereket ajánlanak az orvosok, amelyeknél a hosszabb távú szedés is lehetséges, mivel nincsenek ismert mellékhatásai. A legtöbben ezekkel a készítményekkel élnek.

A hirado.hu egy olvasója három éve szenved komolyabb allergiás tünetektől, mióta lakásban tartja kutyáját, de az enyhébb tünetek már gyermekkorában jelentkeztek. A kellemetlenségek között a köhögést, fulladást, az égő, viszkető bőrt és a tüsszögést említette. Jelenleg a második fajta gyógyszert szedi, mert az évek alatt az elsőre immunissá vált a szervezete, így váltani kényszerült. Amennyiben nem veszi be, három-négy napon belül jelentkezik a fulladás, házi kedvencéről azonban semmi esetre sem mondana le, hiszen felelősséget vállat érte, ezért inkább a folyamatos gyógyszerszedést választja.

Fotó: 123rf.com

 

Az allergiás eredetű súlyosabb orr- és szemtüneteknél szteroid tartalmú gyógyszert kell alkalmazni, amelynek azonban sok mellékhatása van, hosszú távon kerülni kell a szedését – hívta fel a figyelmet az allergológus.

Allergén immunterápia – tényleg működik?

Léteznek úgynevezett allergén immunterápiák, melyek lényege, hogy a már létező allergiát visszafordítja nem allergiás immunválaszra. Ennek van injekciós, illetve nyelv alá cseppenthető verziója is a problémától függően. A terápia más mennyiségben és más bejutási úton billenti helyre az immunválaszt. Fontos azonban, hogy a kezelés időtartama alatt nem szabad kapcsolatba kerülni a kiváltó anyaggal, mert az jóval csökkenti a terápia sikerességét – figyelmeztetett az allergológus.

„Alapvetően azonban, ha valakinek már kialakult allergiás működése van,

az immunterápia enyhítheti a tüneteket,

de teljes mértékben nem szünteti meg” – mondta Nékám Kristóf.

Hipoallergén kutyafajtákkal is lehet próbálkozni, melyek mirigyeiben nem találhatók meg bizonyos fehérjék, és kevésbé valószínű, hogy allergiás tüneteket váltanak ki, ezt azonban számos tényező – köztük a további allergiák és a dohányzás is – befolyásolja.

Meglepő kutatási eredmények

Svájci kutatók megállapították, hogy macskák esetében az allergiás reakciók fő kiváltó oka a Fel d 1 nevű fehérje, amely minden macska szervezetében megtalálható.

A kutatók kifejlesztettek egy oltóanyagot,

amelyet meglepő módon nem az embernek, hanem az állatoknak kell beadni, és a tesztek alapján semmilyen mellékhatással sem jár. A hatóanyagot hetven állaton tesztelték, hatására az allergiás tünetek csökkentek az érintett embereknél. Az oltóanyag néhány éven belül a polcokra kerülhet.

Egy svéd kutatás pedig – melyet a Göteborgi Egyetem kutatói végeztek – arra világított rá, hogy minél több macskával vagy kutyával él együtt az ember csecsemő- és gyermekkorában, annál kisebb eséllyel alakul ki nála később allergia, szénanátha, asztma vagy ekcéma.

 

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.