5 egyszerű házi praktika – Nyári viszketés ellen

Mivel enyhítsük a kellemetlen tüneteket?

A bőrallergia nemcsak irritáló, fájdalmas is lehet. Érdemes néhány egyszerű és hatékony házi praktika bevetése, hogy azonnali enyhülést hozzanak a viszketésre.

A nyarat sokan szeretik. Hangulatosak és kellemesek a meleg nyári hónapok, ám ilyenkor nem kímélnek minket a különféle allergének és a rovarok sem. A csípések miatt is szenvedhetünk, s jön az irritáló viszketés.

A bőrallergia nemcsak kellemetlen, fájdalmas is lehet. Az Észak-Karolinai Állami Egyetemen nemrégiben elvégzett tanulmány szerint a bőrben jelen levő gyakori fehérje, a periostin közvetlenül aktiválhatja a viszketéssel összefüggő idegsejteket a bőrben. A kutatók úgy vélik, ezen neuronoknál a periostin receptorok blokkolásával csökkenthető a viszketés – mint az az egereken végzett kísérlet során kiderült. A rágcsálóknál az atópiás dermatitisz vagy ekcéma esetében vizsgálták a hatást.

A periostin fehérje allergiás válasz részeként van jelen a bőrben. Közvetlenül kölcsönhatásba léphet a bőr szenzoros idegsejtjeivel és bekapcsolhatja a viszketési reakciót. A kutatók reménykednek abban, hogy alapos megértése a bőr allergia megfelelőbb kezeléséhez vezethet.

Addig is, néhány házi praktika kitűnően alkalmazható a viszketés azonnali enyhítésére. Miből választhatunk?

1.Aloe vera: a tiszta aloe vera gél, mely a növény leveléből származik, megnyugtatja a viszketés miatt irritált bőrt. Találunk benne B12-vitamint, A-vitamint, C-vitamint és E-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot, cinket és esszenciális zsírsavakat.

2.Kókuszolaj: telített zsírból jelentős mennyiség van ebben az olajban. Antiszeptikus és gyulladásgátló tulajdonságokkal is bír. Kiváló hidratáló a bőrre, így a fejbőrre is. Kitűnő antioxidáns, de antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.

3.Teafaolaj: antimikrobiális tulajdonságai vannak, így segítségével hatékonyan kezelhetőek a bőrbetegségek – köztük a pattanások. Fontos tudni ugyanakkor, hogy mindig hígítani kell hordozóolajjal, mielőtt használjuk.

4.Almaecet: az antimikrobiális tulajdonságokkal szintén rendelkező almaecettel nagymértékben mérsékelhető a fejbőr viszketése –vízzel hígítva vagy önmagában is alkalmazhatjuk. Csak akkor ne tegyük, ha a bőrünk repedezett vagy vérzik.

5.Argánolaj: javítja a bőr rugalmasságát és hidratációját. Különösen jó, mert egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz: polifenolokat, tokoferolokat, szterineket, szkvalént és triterpén-alkoholokat.

Érdemes tenni egy próbát a házi praktikákkal!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.