Ezeket tehetjük, ha éjszaka viszket az ekcémánk

Az ekcéma tünetei gyakran súlyosbodnak lefekvéskor és éjszaka, ami sokszor lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. A megelőzés és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.  

Sokan nem tudnak aludni az éjszakai viszketésről

Az ekcémának több típusa ismert, legtöbbeket valószínűleg az atópiás dermatitis és a kontakt dermatitis érint. Legyen szó bármilyen típusról, az ekcéma jellegzetes tünetekkel hívja fel magára a figyelmet: a gyulladt felület viszket, kipirosodik, berepedezik. Az erőteljes vakarás pedig további irritációhoz, hámláshoz, „repedésekhez” vezet, az is előfordulhat, hogy áttetsző folyadék jelenik meg a kivakart részen. Aki átélte, tudja, milyen kínzó érzés az erős viszketés, miközben a kisebesedett bőr fáj is. És nem kevesen tudják, hiszen amerikai felmérések szerint a lakosság 10%-át érinti valamilyen formában ez a bőrbetegség.

Az ekcémával élők arra is felkészültek, hogy ez egy krónikus állapot, ami időről időre belobban. Különösen kellemetlen, ha az erős viszketési rohamok éjszaka jelentkeznek, ami szintén amerikai bőrgyógyászok szerint a betegek 33-87%-val előfordul. A gyermekkorban jelentkező ekcéma pedig a kicsik 83%-ának zavarja meg az éjjeli nyugalmát.

Foto:123rf.com

Miért éppen éjjel viszket?

Az ekcéma kialakulásában mind a genetikai, mind a környezeti faktorok szerepet játszanak, az éjszaka jelentkező erős tünetek megjelenésében pedig több összetevő is megjelenhet. Néhány szempontot azonban érdemes figyelembe venni:

  • Az alvás során a testhőmérséklet csökken, ami fokozhatja a viszkető érzést.
  • Ha valaki a nap során használ hidratálót, annak hatása éjszakára elmúlhat, a bőr dehidratálttá válhat.
  • Éjszaka, félálomban nehezebb megállni a vakarást, amitől tovább romlik a helyzet.

A vakarás azért hoz rövid idejű megkönnyebbülést az ekcémásoknak, mert ez a tevékenyég átmenetileg károsítja a bőr receptorait, ami miatt az agy „fájdalomcsillapító” anyagokat, például szerotonint küld a testnek. Ezen anyagok szintjének emelkedése eredményezi az enyhülést, a szinte boldogságnak tűnő fellélegzést.

Hogyan előzhetjük meg az ekcéma éjszakai viszketését?

Ahhoz, hogy ne lángoljanak fel az ekcéma éjjeli tünetei, elsősorban esténként érdemes elkerülni a triggereket, vagyis azokat az okokat, amelyek kiváltják az erős viszketést. Ez egyénenként változhat, de lehetnek bizonyos tevékenységek, stresszes helyzetek, vagy például kontakt ekcéma esetén egyes anyagok (többek közt mosakodó-, mosó- és illatszerek egyes összetevői). Érdemes az alábbi tanácsokat is megfogadni:

  • Lefekvés előtt alkalmazzunk hidratálót, vagy az orvos által rendelt készítményt.
  • Esténként tisztálkodjunk, de ne hosszan.
  • A pizsama és az ágynemű anyag ne legyen irritáló – a poliészter és a gyapjú helyett sokkal jobb hatású a pamut.
  • Estére próbáljunk megszabadulni az allergénektől, különösen azok, akiknek az ekcéma mellett allergiájuk is van. Például ne engedjük a háziállatokat a hálószobába szőr-allergia esetén, illetve pollen allergiánál hasznos lehet az esti hajmosás.
  • Segíthetnek az antihisztamin tartalmú készítmények is.
  • Az éjszakai erős vakarás elkerülésében segíthet egy vékony pamutkesztyű viselése, ami alatt még be is lehet krémezni a kezeket – tenyérekcémánál ez kifejezetten előnyös.

Fotó: 123rf.com

Az ekcéma kezelésénél mindig utána kell járni, mi váltja ki a betegséget, és lehetőleg az okot kell megszüntetni. Ugyanakkor az ekcéma okozta kínzó viszketést, égő érzést tünetileg is fontos kezelni, hiszen ez jelentősen ronthatja a beteg életminőségét. A helyi gyulladáscsökkentő készítmények rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást, ami fellélegzést jelenthet a páciensnek – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket is alkalmazhatunk, amelyekkel egészen sokáig fenntartható a tünetmentes állapot. A megfelelő immunmoduláló szerek biztonságosak, hiszen úgy akadályozzák meg a gyulladás kialakulását, hogy közben nem károsítják a bőr szerkezetét. Emellett egyénileg ajánlható lehet még a speciális orvosi fényterápia, a gyógyszeres kezelés, és minden esetben elengedhetetlen a bőr rendszeres hidratálása.

Így tudjuk megelőzni hideg-szeles időben az ekcémás tüneteket

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.