3 konyhai tárgy, amit rendszeresen cserélni kell, ha nem szeretnénk betegséget

Mindenki szeret új, szép dolgokat beszerezni, mégis akadnak olyan használati tárgyak, amelyeket az emberek többsége túl sokáig használ, s ezzel akarva-akaratlanul is veszélybe sodorja magát és a vele egy háztartásban élőket. Mutatjuk is, mire érdemes figyelni!

A konyhában mutatunk három olyan dolgot, amelyeket valószínűleg a legtöbben túl sokáig használnak.

Mosogatószivacs

A mosogatószivacs a kórokozók vidámparkja. Gondoljunk csak bele, hogy naponta hányszor maszatolunk vele ételmaradékot. Egy kis hús, egy kis felvágott, némi kéksajt, penészes befőtt vagy zsírréteg a gulyáslevesről. Nem csoda hát, hogy a mosogatószivacsakár elnyerhetné „a háztartás egyik legpiszkosabb lakója” címet is.

Foto:123rf.com

A nedves, meleg, üreges szerkezetű szivacsban olyan baktériumok tenyészhetnek, mint a hasmenéses gyomorbajért felelős szalmonella vagy a hasonló kellemetlenségeket okozó E. ecoli.
A mosogatószivacsot ezért nem elég kimosni vagy „fertőtleníteni”, a legjobb döntés, ha hetente újra cseréljük.

Teflonserpenyő
Minden konyhában szükség van serpenyőre, hiszen különben miben sütjük meg a reggelihez a rántottát, az ebédhez meg a kedvenc húsunkat. Ha pedig serpenyő, akkor a legtöbbünknek a teflonbevonattal rendelkező darabok ugranak be, ezekben ugyanis sokkal egyszerűbb elkészíteni a fogásokat, mint a többi típusban. A teflon ugyanis nem ragad, nem tapad és csekély mennyiségű zsiradékra van csak szükség, ha ebben főzőcskézünk. A teflonnal azonban jobb elővigyázatosan bánni, mert aremek tulajdonságai mellett, komoly egészségkárosító hatása is lehet, ha nem megfelelően vagy túl sokáig használjuk.

 Foto:123rf.com

Így, ha a teflonbevonatú edényen akár a legkisebb karcolás vagy kopás jeleit fedezzük fel, azonnal váljunk meg tőle, mert a használatával csak ártunk magunknak. De akkor is érdemes lecserélni 2-3 évente, ha látszólag nem sérült meg a bevonata.

 

Vágódeszka
A vágódeszka szintén minden háztartás elengedhetetlen kelléke. Zöldségeket és gyümölcsöket szeletelünk, kenyeret vágunk és húst trancsírozunk rajta. Remélem, azt senkinek nem kell elmondani, hogyazon a deszkán, amin csirkecombot filéztünk soha, de soha ne vágjunk almát.

dieta

Foto:123rf.com

Meg úgy általánosságban semmit! Legyen külön húsos, zöldséges és gyümölcsös deszkánk, amelyeket nem keverünk össze. Hogy miért? Mert a nyers hús különféle kórokozókat juttathat a deszkára, amelyeket nem biztos, hogy el tud pusztítani egy egyszerű mosogatás a vágás okozta mélyedésekből, így jobb résen lenni, és nem kockáztatni. Ugyanezért érdemes a vágódeszkákat 2-3 évente lecserélni, ugyanis ekkorra már olyan mértékű lehet a vágódeszka sérülése, hogy a megfelelő tisztítás már nem kivitelezhető, ezért a szalmonella, E.coli és a lisztéria is könnyen tenyészni kezd rajta.

 

A fenti kérdésre sajnos igen a válasz, amennyiben a konyharuha otthonunkban számos feladatot ellát. A betegség kockázatát növelheti a nagy család és a húsevés is – állapították meg kutatók.

 

Betegség fenyeget a konyharuha miatt?

Forrás:life.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.