Betegség fenyeget a konyharuha miatt?

Vajon nálunk mennyire tiszta?

A fenti kérdésre sajnos igen a válasz, amennyiben a konyharuha otthonunkban számos feladatot ellát. A betegség kockázatát növelheti a nagy család és a húsevés is – állapították meg kutatók.

A konyharuha otthonunkban mindig kéznél van – gyorsan letörölhető vele a munkafelület, ráadásul ha éppen szükséges, még a lábas meleg fülét is megfoghatjuk vele. Sajnos azonban számos háztartásban nincs megfelelően használva, s ennek következtében betegség fenyegethet minket. A kérdés az: miért? Egy új tanulmány arra figyelmeztet, hogy az általuk begyűjtött és megvizsgált konyharuha-halmaz 49 százaléka tele volt baktériumokkal, ezek számát pedig szaporította, ha többen voltak a családban – hangsúlyozták a Mauritius-i Indian Ocean sziget kutatói.

A konyhában keresztszennyeződés történik, s a baktériumok sajnos elérhetik élelmiszereinket és ételmérgezést okozhatnak” – mondta el Susheela Biranjia-Hurdoyal, vezető kutató, a Mauritiusi Egyetem egészségügyi osztályáról.

A kutatók konkrétan arra jöttek rá, hogy a számos feladathoz használt konyharuha – mellyel az emberek letörlik az evőeszközöket, megszárítják a kezüket, forró lábasfület fognak vagy letörlik a munkafelületet – sokkal több baktériumot tartalmaznak, mint ha a konyharuha csak egy feladathoz használatos. Mi több, a nedves konyharuhákban szintén jóval több a baktérium, mint a szárazakban. Nem csoda, hogy betegség fenyegethet bennünket: a 49 baktériummal fertőzött mintából 37 százalék tartalmazott Escherichia coli-t (E. coli-t), 37 százalék Enterococcus baktériumot, míg 14 százalék Staphylococcus aureusszal volt fertőzve. Biranjia-Hurdoyal és kollégái a tanulmányhoz 100 konyharuhát gyűjtöttek össze, melyeket egy hónapig használtak a háztartások. Ezután azonosították a baktérium típusokat, melyeket rajtuk találtak.

A Staphylococcus aureus nagyobb arányban volt megtalálható a kisebb jövedelmű családokban, valamint azoknál, akiknek gyerekeik vannak – mutatta ki a tanulmány. Az E.coli kockázata a nedves konyharuha esetében volt nagyobb, illetve ha a ruhát több feladatra használták. Nagyobb mértékben volt megtalálható ott is, ahol ettek húst a háztartásban élők. Az E. coli és a Staphylococcus aureus egyaránt magas arányban volt jelen a húsevő családokban.

Az E.coli-t a belek normális baktériumként tartalmazzák, s nagy mennyiségben távoznak a széklettel. Az S. aureus a légzőrendszerben található baktérium. A kutatók mindenkinek azt tanácsolják, hogy kerüljék a már nedves konyharuha használatát, s lehetőleg ne alkalmazzák egyszerre több feladatra, ha el akarják kerülni a betegségetA Kansas Állami Humánegészségügyi Főiskola professzora, Kevin Sauer szerint nagyon fontos figyelni az élelmiszerek készítésének biztonságára, amelybe a megfelelő kézmosás is beletartozik, hogy elkerüljük a keresztfertőzést. Az ételeket helyes hőmérsékleten kell tárolni és főzni is az előírtak szerint szükséges.

Egy 2015-ben lefolytatott tanulmányában Sauer felfedezte, hogy a konyharuhák voltak a leginkább szennyezettek. Megállapította, hogy még ha a háztartásban élők eldobható papírtörlőt használtak is, úgy alkalmazták ezeket, hogy további szennyeződést okoztak a felületek érintésével. A papírtörlőket nem szabad kézmosás helyett használni, mivel könnyen beszennyeződnek – ártalmas kórokozókat is összeszedhetünk a nyers húsból származó létől. A már szennyezett papírtörlők újbóli használata pedig – például a kezek letörlésével – könnyedén keresztfertőzést produkálhat. Húskészítés során semmiképp se szabad újra használni őket, mert csúnya betegségre számíthatunk!

A cöliákia tünetei nem jelentkeznek azonnal

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.