Sok nők szenved miatta: mit kell tudni a pajzsmirigyről?

Sokkal több nőt, mint férfit érint a pajzsmirigy problémás működése – vagy alulműködik, vagy pajzsmirigy túlműködésről van szó és mindkettő különböző okokból alakul ki.

A pajzsmirigy igen fontos szervünk, mely alapvető szerepet játszik abban, hogy szervezetünkben minden jól működjön.

Ha probléma van vele, akkor vagy pajzsmirigy alulműködésről (hypothyreosis) beszélünk, vagy pajzsmirigy túlműködésről (hyperthyreosis) van szó.

A nyak alsó részénél található pajzsmirigy hormonokat termel, mely a test anyagcseréjét és növekedését szabályozza. A túlműködő pajzsmirigy az embert szorongóvá, idegessé teheti, hiperaktív lehet és váratlan fogyást tapasztalhat. Az alulműködő pajzsmirigy viszont éppen ellenkezőleg, hízást okoz, fáradttá és depresszióssá tehet bennünket.

Az egyéb pajzsmirigy-problémák hatására ártalmatlan duzzanatok jöhetnek létre – vagy golyva -, de akár pajzsmirigy rák is kialakulhat.

A pajzsmirigy egyébként egy lepke alakú szerv, mely a nyak elülső részén helyezkedik el, az Ádám-csutka alatt. Két oldalán lebeny van, ezeket híd köti össze (isthmus). Ha a mérete normális, nem valószínű, hogy érezzük a jelenlétét.

shutterstock_53362759

Mi okozhatja a pajzsmirigy problémáit?

A pajzsmirigy túlműködés minden típusát a pajzsmirigy-hormonok túltermelődése okozza, ám az állapotot súlyosabb betegségek, problémák idézhetik elő. Ezek az alábbiak.

1.Graves betegség: autoimmun betegség, az egyik leggyakoribb oka a pajzsmirigy hormonok túltermelődésének.

2.Toxikus adenoma (göb): a pajzsmirigyben csomók alakulnak ki és elkezdik kiválasztani a pajzsmirigyhormonokat, így felborítva a szervezet kémiai egyensúlyát. Ezekből a csomókból alakul ki olykor a golyva.

3.Szubakut pajzsmirigy gyulladás: a pajzsmirigy gyulladásából adódóan a mirigy felesleges mennyiségű hormont „szivárogtat”, átmeneti pajzsmirigy túlműködést okozva. Az állapot jellemzően pár hétig tart, de akár hónapokig is fennállhat.

4.Az agyalapi mirigy működési zavarai vagy rákos daganat a pajzsmirigyben: ritka esetekben a pajzsmirigy túlműködés okai ezek is lehetnek.

A pajzsmirigy alulműködés a túl kevés pajzsmirigy hormon termelődésének következménye. Ha ezen hormonok termelésének szintje esik, akkor az energiánk kevesebb lesz. Mi okozhatja a pajzsmirigy alulműködést?

1.Hashimoto betegség: autoimmun betegség, melyben a szervezet saját immunrendszere megtámadja a pajzsmirigy szövetet és az kevesebb hormont képes termelni.

2.A pajzsmirigy eltávolítása: műtéti úton és kémiai megsemmisítéssel is végezhetik, a pajzsmirigy túlműködés kezelése során.

3.Fokozott kitettség nagy mennyiségű jódnak: túl sok jódnak tehetnek ki bennünket egyes megfázás- és sinus gyógyszerek, szívgyógyszerek vagy kontrasztszínezékek röntgen vizsgálat előtt. Ilyenkor fennáll a pajzsmirigy alulműködés kialakulásának veszélye, főleg, ha a múltban volt is pajzsmirigy-problémánk.

4.Lítium: ezt a gyógyszert szintén a pajzsmirigy alulműködéshez kötik.

Ha hosszú ideig kezeletlen marad, a hypothyreosis ún. myxedema kómát okozhat, mely életveszélyes állapot és azonnali hormoninjekciót követel.

torokfájás

Pajzsmirigy probléma kicsi korban

A pajzsmirigy alulműködés veszélybe sodorhatja az újszülötteket és kisgyermekeket is. A pajzsmirigy hormonok hiánya a szervezetben korai életkorban mentális retardációhoz és törpeséghez vezethet. A legtöbb újszülöttnél születése után nem sokkal ellenőrzik a pajzsmirigy szintet. Ha alulműködést állapítanak meg, azonnal elkezdik kezelni.

A pici gyermekeknél, ahogyan felnőtteknél is, a hypothyreosis oka lehet a hipofízis betegség, a hibás pajzsmirigy és a pajzsmirigy teljes hiánya.

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdő csecsemő általában szokatlanul csendes, étvágytalan és túlságosan sokat alszik.

Pajzsmirigy rák

A pajzsmirigy rák igen ritka, a pajzsmirigy csomóknak csupán 10 százaléka rákos. Lehet, hogy kialakul bennünk még egy pajzsmirigy csomó, mely éveken át ott van, mielőtt rákossá válna. Azoknak az embereknek ugyanakkor, akik korábban kaptak a fejet vagy a nyakat érintő sugárkezelést, nagyobb az esélyük a pajzsmirigyrák kifejlődésére.

A pajzsmirigy problémák kezelése általánosságban

A pajzsmirigy-rendellenességekből fakadó problémák kezelése, legyen szó akár túlműködésről, akár alulműködésről, többnyire gyógyszerekre és műtétre támaszkodik.

Pajzsmirigy túlműködésnél a kezelés célja, hogy a pajzsmirigy termelést visszafogja, míg a pajzsmirigy alulműködésnél a cél a hormonpótlás. A mai orvoslás igen hatékony technikákat használ a hormontermelés csökkentéséhez, megszüntetéséhez vagy éppen kiegészítéséhez. Mielőtt eldőlne, melyik kezelés a legmegfelelőbb számunkra, orvosunknak értékelést kell készítenie pajzsmirigyünk állapotáról, számításba kell vennie életkorunkat, általános egészségi állapotunkat és kórtörténetünket is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.