Hogyan kezelhetőek a pajzsmirigy-betegségek?

A pajzsmirigybetegségekkel kapcsolatosan nem lehet általánosítani – kezelésük függ a betegség típusától és súlyosságától is.

A pajzsmirigy-betegségek kezelése többféle lehet – hogy melyik a megfelelő, az sokban függ attól, milyen a betegség típusa, illetve bizonyos esetekben attól is, mennyire súlyos az állapot. Az alábbiakban áttekintést nyerhetünk a lehetséges pajzsmirigy kezelési módokról és a különleges kezelésekről. Mely betegségtípusoknál mit alkalmazhatnak az orvosok?

Hipotireózis/Hashimoto-kór

A hipotireózis pajzsmirigy-alulműködést jelent. A pajzsmirigy alulműködik, kémialiag megsemmisült, vagy műtéti úton eltávolított, ezért nem tud elegendő pajzsmirigy-hormont termelni. Ilyen esetekben a hiányzó hormont helyettesítik, hiszen az elengedhetetlen a szervezet alap funkcióinak működéséhez. A kezelést hormonpótló gyógyszerek szedése egészíti ki, melyeket az orvos ír fel.

pajzsmirigy18

A pajzsmirigy probléma másik neve Hashimoto-kór, ez autoimmun betegség, és gyakran vezet hipotireózishoz. Ellentmondásos a kezelése: egyes orvosok szerint nem igényel kezelést, mások szerint elegendő a pajzsmirigy-hormonpótló gyógyszerek szedése.

Megint más orvosok úgy vélik, hogy a Hashimoto-kór, melynek tényét pajzsmirigy antitest-teszttel igazolják, csak bizonyos pácienseknél igényel kezelést. Van rá némi bizonyíték, hogy a hormonpótló gyógyszerekkel történő kezelés enyhíti a tüneteket, mielőtt a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintje megemelkedik. Néhány kutatás ugyanis azt sugallja, hogy ha valakit Hashimoto-kórral, de normál TSH-val kezelnek, az segítheti megelőzni a TSH szint növekedését és ezzel a teljes hipotireózis kialakulását.

A holisztikus gyógyítással foglalkozó szakemberek ugyanakkor a jód pótlását is ajánlják a betegségben szenvedőknek – emellett pedig egyéb táplálék-kiegészítők használatát, étrendbeli változtatásokat, jógázást; olyan módszereket, amelyek segítenek a pajzsmirigy normális működését visszaállítani.

Hyperthyreosis vagy Basedow-kór

Ez olyan állapot, amelyben a pajzsmirigy túlműködik és túlságosan sok pajzsmirigy-hormont termel. Elsősorban a Basedow-kór nevű autoimmun betegség miatt fordulhat elő, vagy bizonyos esetekben göbök okozzák, melyek túl sok hormont termelnek. Vírusos betegség szintén lehet az oka.

A hyperthyreosis-t úgy kezelik, hogy csökkentik a hormonszintet, amelyet több módon is elérhetnek: vagy pajzsmirigy gyógyszerekkel, vagy radioaktív jód kezeléssel (RAI), amelyet radiojód ablációnak is neveznek; a műtét is szóba jöhet, melynek során a pajzsmirigy egy részét eltávolítják: ez a thyreoidectomia. Van még néhány élvonalbeli terápia, ilyen a blokk/csere terápia (BRT), illetve a pajzsmirigy artériás embolizáció.

pajzsmirigy22

Hogy melyik kezelést alkalmazzák, az függ a betegség súlyosságától, ahogyan attól is, terhes nőről van-e szó, néhány esetben attól is, milyen kezelést preferál az orvos. Van azonban különbség az Egyesült Államok és a többi ország között: az USA-ban ritka a műtét hyperthyreosis esetén (kivéve terhes nőknél), leginkább a radioaktív jód kezelést alkalmazzák – Európában a pajzsmirigy-gyógyszeres terápia a leggyakoribb, az orvos általában ezt választja ki elsőként.

Az érdeklődés ugyanakkor egyre nagyobb a pajzsmirigy artériás embolizáció iránt, mely egy új megközelítés a Basedow-kór kezelésére. Bizonyos esetekben a hyperthyreosis tünetei – mint például a gyors szívverés, a növekedő vérnyomás – szintén kezelhetők gyógyszerekkel: ezek a béta-blokkolók.

A legtöbb pajzsmirigyproblémás beteg RAI-kezelést kap, megműtik, vagy pajzsmirigy-hormonpótló gyógyszereket kap. A holisztikus gyógyítók stressz-csökkentő programokat is ajánlanak, valamint a táplálkozás megváltoztatását, illetve a hagyományos kínai orvoslást.

Ami életveszélyes lehet…

Az úgynevezett „pajzsmirigy-vihar” ritka, a hyperthyreosis potenciálisan életet veszélyeztető komplikációja. Ha ezen állapot gyanúja merül fel, a beteg azonnali kezelést igényel: sürgősségi ellátásra van szüksége.

pajzsmirigy24

A thyreoiditis a pajzsmirigy gyulladását jelenti. Míg az autoimmun thyreoiditis gyakori, vannak ennek a problémának egyéb formái is, beleértve a szülés utáni thyreoiditis-t, a De Quervain (más néven szubakut) thyreoiditis-t, és a vírusos thyreoiditis-t.

Mint említésre került, a Hashimoto thyreoiditis-t pajzsmirigy hormon pótló gyógyszerekkel kezelik – a thyreoiditis fájdalmas formáinál az orvosok általában fájdalomcsillapítót ajánlanak gyulladáscsökkentő hatással – például ibuprofent, aszpirint vagy naproxent.

Ha a thyreoiditis különösen akut, javasolhatnak szteroid gyógyszereket is, hogy csökkentsék a gyulladást, a pajzsmirigy-hormon pótló gyógyszerek mellett. Ami a táplálkozást illeti, van rá némi bizonyíték, hogy az ásványi szelén segít a thyroiditis-ben szenvedőkön.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.