A Borágómag olaj segít a menopauzában

Ha Ön 50 év feletti nő, valószínűleg ismeri a menopauza kellemetlenségeit. Hajlamos lehet a hirtelen izzadtságrohamokra, rossz alvásra, mellérzékenységre és a hormonális hangulatingadozások olyan ívére, amilyenre 8. osztály óta nem volt példa. Az is előfordulhat, hogy nemkívánatos mértékben csökken a nemi vágya és kellemetlen hüvelyszárazsága jelentkezik.

Foto:pixabay.com

A menopauza tünetei és súlyossága minden nőnél más és más. Nincs varázspirula egyetlen tünetre vagy tünetegyüttesre sem. Sok nő az étrend-kiegészítők sora felé veszi az irányt megoldásért. A borágómag olajat a klimaxos tünetek, sőt a premenstruációs szindrómához (PMS) kapcsolódó tünetek kezelésére is hirdetik. De vajon biztonságos? És hogyan kell használni?

Mi az a borágómag olaj?
A borágó egy leveles zöld gyógynövény, amely a mediterrán és hűvösebb éghajlaton általánosan megtalálható. A levelek fogyaszthatók önmagukban, salátában, vagy uborkaszerűen ízesítik az ételeket. A magkivonatot kapszulában vagy folyékony formában árulják.

A magjából nyert olajat évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban. Helyileg alkalmazva állítólag pattanások és hasonló kisebb bakteriális kitörések, valamint hosszabb távú bőrbetegségek, például bőrgyulladás és pikkelysömör kezelésére szolgál.

A borágómagolaj táplálékkal vagy étrend-kiegészítőként történő bevitele segíthet a következő állapotok kezelésében:

 • ízületi gyulladás
 • reumás ízületi gyulladás
 • ínygyulladás
 • szívbetegségek
 • mellékvese problémák

 

A Cleveland klinika szerint a borágóolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és képes lehet csökkenteni a menopauzával és a premenstruációs szindrómával (PMS) kapcsolatos kellemetlenségeket, mint például:

 • a mell érzékenysége
 • hangulatingadozás
 • hőhullámok

Foto: pinterest

 

Mi a titkos összetevő?


Úgy tűnik, hogy a borágómagolajban lévő csodaszer a gamma-linolénsav (GLA) nevű zsírsav. A GLA jelen van az esti kankalin olajban, egy másik gyógynövényben, amelyről már biztosan hallott, mert szintén segít a nők hormonális tüneteinek kezelésében.

A menopauza tönkreteszi a hajat? – Ennek nem kell így lennie

A Cleveland klinika szerint az előzetes kutatási eredmények azt mutatják, hogy a GLA potenciálisan alkalmas a következő állapotok kezelésére, de további vizsgálatokra van szükség:

 • ekcéma
 • reumás ízületi gyulladás
 • mellpanaszok


A Mayo klinika tanulmánya kimutatta, hogy a GLA egerekben segített csökkenteni egyes hasnyálmirigyrákos sejtek növekedését. Bár a tanulmány potenciális lehetőséget mutat a bórágó olaj rák elleni kezelésére, még embereken végzett kísérlet nincs.

Biztonságos döntések meghozatala


Ha úgy dönt, hogy hormonális tünetei kezelésére kipróbálja a borágómagolajat, tisztában kell lennie azzal, hogy egyes borágómag-készítmények májkárosító PA-nak nevezett elemeket tartalmazhatnak. Ezek károsíthatják a májat, és egyes rákos megbetegedéseket, valamint genetikai mutációt is okozhatnak. Vásároljon olyan borágómagolajat, amely a hepatotoxikus PA-mentes vagy telítetlen pirrolizidin alkaloidáktól (UPA-k) mentes jelöléssel van ellátva.

Foto: pixabay.com

Ne szedjen borágómag-kiegészítőket vagy borágómag olajat anélkül, hogy előbb megbeszélné orvosával. Feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a már szedett gyógyszerek milyen kölcsönhatásba léphetnek a borágómag olajjal. 

Forrás: Napidoktor.hu