A menopauza tönkreteszi a hajat? – Ennek nem kell így lennie

A menopauza alapvető változásokat okoz a női testben, amik természetesek. Ilyenkor a ciklus akadozik, majd teljesen le is áll, de ehhez kapcsolódóan sok olyan kellemetlen tünetet is tapasztalhatnak a nők, amik ellen igen sokat lehet tenni, és ez még csak nem is nehéz.

Mi hoz magával?

A hőhullámokról szinte mindenki tud, halott már. De a menopauza ezen kívül sajnos a csontritkulás, vagy éppen a hajhullás melegágya is lehet. Előbbi egészségügyi probléma és sajnos kifejezetten veszélyes is, míg utóbbi “csak” esztétikai gond.

Az idézőjel két szempont miatt is indokolt. Az esztétikum jelentősége igen nagy, kiváltképp a mentális egészség és az önértékelés miatt. Sajnos tény, hogy azok a nők, akik a menopauza miatt közepes, vagy nagy mértékű hajhullással szembesülnek, az önértékelésükben is hatalmas károkat kénytelenek elkönyvelni. A másik szempont, hogy a hajhullás okai közt igen hangsúlyosan van jelen a tápanyaghiány, mely sajnos más, sokkal komolyabb betegségek kialakulásában is jelentős szerepet játszik.

A menopauza és a tápanyaghiány

„A változókor egy sor tápanyag hiányállapotát hozza magával, melyek hatással vannak a test működésére is. Ezek többek közt a D, az A, az E, valamint a B-vitaminok, a cink, a magnézium, vagy éppen a kalcium” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

A tápanyaghiányok pedig a hajhullásban is komoly szerepet játszanak, hiszen sokan tudják, a cink és a vitaminok a haj szépségéért, dússágáért és egészségéért is felelnek.

menopauza, klimax, stressz

Fotó: 123rf.com

A hajhullás mellett a hiányállapotok a közérzetre, a teherbírásra és az általános egészségi állapotra is rányomják a bélyegüket, így a tápanyagok megfelelő pótlása ilyenkor is kiemelt jelentőségű, és ehhez az étkezés, sőt, még a rendszeres mozgás is sok esetben kevésnek bizonyul.

Pótlás

A tápanyagok pótlása vitaminkészítménnyel is történhet, ez jó megoldás napjaink technológiája mellett. Elsőre fura lehet, de a menopauza alatt is jó szolgálatot tehet a várandósvitamin, de a női vitaminok is sokat segíthetnek a helyzeten. Ez azonban csak abban az esetben lesz igaz, ha a bevitt anyagok hasznosulása megfelelő – ami sajnos a legtöbb esetben nincsen így.

A tápanyagokat, amiket a tablettákkal viszünk be a szervezetnek megfelelő alakra kell hoznia. Ez energiát igényel, de a megfelelő kémiai kötésekkel ezen is lehet javítani. A szerves, biológiailag aktív kötési formák – praktikusan a -citrát és -glükonát kötések – hatékonyabban szívódnak fel, mint a legtöbbször használt kötésekben bevitt anyagok – például az oxidok. A -citrátok és -glükonátok alkalmazása révén a testnek kevesebb átalakítást kell végrehajtania, így lényegesen, akár 80%-kal is több anyag hasznosítására képes, ez pedig nem elhanyagolható mennyiség. A hasznosulási arány tovább fokozható, ha a kiválasztott készítmény a szerves kötések mellett komplex is, vagyis a lehető legtöbb anyagot tartalmazza. Az egyes anyagok ugyanis mások jelenlétében jobban hasznosulnak. Ez igaz a magnézium és a kalcium, B-vitaminok, D-vitamin kapcsolatában, de ugyancsak igaz például a cink és a réz, illetve az A-vitamin kapcsolatában is.

Olvasd el ezt is!

Menopauza 40 éves kor előtt – stroke-ot is okozhat

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.