Ösztrogénpótlás elhagyása

A hormonpótlás elhagyása után csökken a szélütés kockázata.

A változókori ösztrogénpótlás miatt megnövekedett egészségügyi kockázatok eltűnnek, amikor a nők abbahagyják a hormontabletták szedését – állapították meg amerikai kutatók. A tanulmányban 10 739 nő egészségét követték nyomon, akik csak ösztrogént tartalmazó hormonpótlást kaptak átlagosan hat évig.

shutterstock_10680508

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóiratban szerdán közzétett eredmények szerint a hormonpótlás ideje alatt némiképp megemelkedett a vérrögök képződésének valószínűsége, így a szélütés kockázata is. A tabletták szedésének elhagyása után, a négyéves követés alatt azonban eltűnt a megnövekedett kockázat.

A Women’s Health Initiative elnevezésű nagyszabású tanulmányt az 1990-es években indította az amerikai szövetségi kormányzat a női hormonpótlás egészségügyi kockázatainak feltárására. Az ösztrogén-progesztin kombinációt szedő nőknél a szívroham és a mellrák megnövekedett kockázatát találták a vizsgálat során, ezért a tanulmánynak ezt a részét 2002-ben leállították. A csak ösztrogénpótláson alapuló terápia vizsgálatát 2004-ben állították le, miután a csoportban emelkedett a szélütések száma.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.