Orális fogamzásgátlás – Az elhízástól félünk

A fogamzásgátlók alkalmazásával kapcsolatos spontán aggodalmak jellemzően nem a tabletta hatékonyságára vagy a szedés körülményességére fókuszálnak, hanem sokkal inkább a testre gyakorolt közvetlen hatásokra.

Ennek ellenére a fiatal lányok 15%-ának van környezetében olyan ismerőse, akinél a fogamzásgátló tabletta rendszertelen szedése okozhatott nem kívánt terhességet

 — a Szinapszis Kft. kutatása alapján az orális fogamzásgátlót szedő vagy annak alkalmazását a közeljövőben tervező 16-24 éves lányok legalább felének vannak aggodalmai a gyógyszerszedést megelőzően.

Arra a kérdésre, vannak-e illetve voltak-e aggodalmaid a szájon át bevehető fogamzásgátló készítmények szedésének elkezdése kapcsán, az alkalmazást tervezők 61, a gyógyszerszedést közelmúltban elkezdők 51%-a említette, hogy vannak, és mindkét csoportban valamivel nagyobb arányban a 20 év felettiek.

A nem kívánt terhesség megelőzését támogató gyógyszeres terápia kapcsán főként az elhízástól, a hormonháztartásra gyakorolt hatástól vagy a későbbi meddőség veszélyétől félnek legjobban a hölgyek, igaz ez mind a kezdő mind a tervező szedőkre. Az előbbiek körében lényegesen hangsúlyosabb jelennek meg a megfelelő hatékonysággal kapcsolatos félelmek is.

A kérdés támogatott vizsgálatából egyébként kiderül, a lányok közel 40%-a határozottan, további 15-20%-uk valamelyest tart annak következményeitől, mi történik, ha nem veszik be pontosan vagy megfelelő időben a tablettát.

Sokan szedik emlékeztetővel a gyógyszert

A fogamzásgátló tablettát a közelmúltban elkezdő hölgyek egyharmadának (34%) okoz kisebb kellemetlenséget a készítmény pontos szedése, míg 65%-uknak egyáltalán nem jelent gondot, a napi rutin része. Ebből a szempontból nincs jelentős különbség az egyes korcsoportokat vagy a szedési idő hosszát tekintve.

A rendszeres szedéssel kapcsolatos kellemetlenség döntően abból fakad, hogy a pirulát ugyanabban az időpontban kell bevenni, illetve a bevétel szükségességét folyamatosan észben kell tartani.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a tablettát kezdő hölgyek 61%-a alkalmaz valamilyen – jellemzően mobiltelefonos (58%) – emlékeztetőt a bevétel elmaradásának kivédésére.

Szükségességet jelző megoldást egyébként főként a 22 év felettiek (47%), illetve a fogamzásgátlót legalább 2 éve szedők (45%) nem alkalmaznak.

A kutatás egy érdekes eredménye, hogy a kezdő lányok mintegy 40%-ánál az antibébi készítmény pontos szedését párjuk is nyomon követi!

Az emlékeztető ellenére is rendszeresek a kisebb-nagyobb mértékű csúszások

A pontos tablettaszedésre alapvetően meg van a szándék: a kezdő hölgyek 71%-a igyekszik azonos időpontban bevenni gyógyszerét, további 21%-uk a napszak egyezőségére törekszik, és mindössze 2%-uk esetében hektikus a bevétel. Ebben a kérdésben számít a tablettaszedés hossza is, mert a legfeljebb 1 éve szedő hölgyek nagyobb arányban figyelnek arra, hogy azonos időpontban vegyék be a gyógyszert (75%, szemben a 2 éve szedőkkel, ahol 67%).

Mindezek ellenére – saját bevallás alapján – a kezdő tabletta alkalmazók 73%-ánál fordul elő kisebb-nagyobb csúszás a bevétel időpontjában, és ritkább a jelenség az idősebbek (20 év felettiek) körében.

Az elmaradások 65%-a legalább 9-12 órás, de ezek fele akár egynapos is lehet! Hosszabb csúszások jellemzőbbek az idősebbek, valamint a gyógyszert régebb óta alkalmazók esetében, amely alapján némileg arra következtethetünk, hogy az életkor valamint a szedési idő előrehaladtával lazul a gyógyszerszedési fegyelem.

fogamzasgatlo3

Az elfelejtett tabletták előfordulási gyakoriságát és a csúszás mértékét összevontan vizsgálva elmondható, hogy a szedés pontosságára kevésbé ügyelő hölgyek:

  • 16%-a havonta legalább egyszer vagy esetlegesen gyakrabban legalább 9 órás késéssel veszi be aktuális gyógyszerét, illetve
  • 29%-uk évente néhányszor minimum 9 órás csúszással jut tablettájához!

A fenti eredmények mindenképpen elgondolkodtatóak különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a felmérésben részt vevő lányok 15%-ának már van olyan ismerőse, akinél vélhetően a tabletta bevételének csúszása vagy elmaradása okozott nem kívánt terhességet.

A kutatás eredményeivel kapcsolatban szakértőnk, Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász megjegyezte: „Munkám során magam is tapasztalom a tablettákkal kapcsolatos félelmeket, ellenérzéseket. Meglepő ugyanakkor, hogy egy nem kívánt, esetleg megszakítással végződő terhesség kockázataival kapcsolatban jóval kevesebb információval rendelkeznek a fiatal lányok, pedig inkább ezektől kellene tartani.

A mai fogamzásgátló tabletták már nagyon alacsony hormontartalmúak, és a nem kíván terhesség megelőzése mellett számos előnnyel, rendelkeznek; a tabletta nemcsak rendkívül megbízható, hanem egyszerűen alkalmazható módszer is. Fontos azonban a tabletta rendszeres és pontos szedése,- még hosszabb ideje fennálló alkalmazás esetén is!

A kutatás eredményeit vizsgálva megállapítható, hogy elméletben a hölgyek tisztában vannak a helyes szedés fontosságával, de ez a tudatosság sok esetben nem valósul meg a gyakorlatban. Nem elég beállítani például a mobiltelefonos emlékeztetőt, az is kell, hogy kéznél legyen a tabletta a bevétel esedékességekor.

Ha pedig a fiatal lány az életmódja miatt végképp nem tudja a szedést és a ciklusát nyomon követni, akkor érdemes elgondolkodni egy méhen belüli eszközön, amely ugyan nem az elsőként választandó módszer a nem szült nők számára, de a legmegbízhatóbb módszerek egyike, és évekre megoldja a szedéssel kapcsolatos gondokat. A legfontosabb, hogy a szakorvos ne csak a fiatal lány vagy nő életkorának, hanem egyéni igényeinek, életstílusának megfelelő módszert vagy készítményt javasoljon.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index