Orgazmuszavarok: hölgyek

Dr. Kohári György segítségével az orgazmuszavarok témakörét járjuk körül. Szerencsére ezekre a problémákra is van megoldás.

Női orgazmuszavarok

Késői orgazmusról beszélünk akkor, ha az orgazmus tartósan vagy ismétlődően nagyon sokára következik be a szexuális izgalmi fázist követően. Gátolt orgazmus (vagy anorgazmia, orgazmusképtelenség) áll fenn akkor, ha az orgazmus egyáltalán nem következik be.

Egyes felmérések szerint a nők 10-15 százaléka soha életében nem él át egyetlen orgazmust sem. Ugyanennyi azoknak a száma, akik rendkívül ritkán jutnak el a szexuális kielégülésig. A nők fele azonban rendszeresen részesül a ,,kis halálban”.

A női orgazmuszavarok hátterében sokféle ok állhat. Ha a nő alsóbbrendűségi érzéssel küszködik, ha negatív az ön- és a testképe, akkor aligha képes magát vonzónak érezni, nem tud felszabadultan örülni a szexualitásnak.

Minél inkább ,,jó kislány” egy nő, azaz minél inkább az engedelmesség, a passzivitás jellemzi, annál valószínűbb az orgazmuszavar előfordulása. A kontrollvesztéstől való félelem is gyakori. Súlyos múltbéli traumák, erőszak vagy szexuális kihasználás is állhat a háttérben. A kapcsolaton belüli helytelen kommunikáció (megaláztatás), alkalmazkodási képtelenség, a kölcsönösség hiánya is sokat ronthat a helyzeten.

Megoldás nőknek

Az okok feltérképezése után elképzelhető, hogy a terapeuta ,,házi feladatot” ad fel. Ha az illető nincs tisztában a saját anatómiai felépítésével, akkor először tapasztalatokat kell gyűjtenie saját magáról. Az orgazmus eléréséhez a terapeuta esetenként segédeszközöket ajánl, amelyek segítségével a férfipartner is megtanulhatja, mi és hogyan esik jól a kedvesének.

Létezik orgazmustréning is, amely során a nő közelebb kerülhet annak elsajátításához, hogy miképpen juthat el a kielégülésig, hiszen ez nem csupán a másik fél felelőssége. Azoknak a pároknak lényegesen könnyebb megtalálniuk a megoldást, akik az ágyban is nyíltan tudnak kommunikálni egymással.

Sok nő úgy ,,hidalja át” a problémát, hogy megjátssza az orgazmust. Ez semmiképpen sem jó megoldás! A probléma oka ilyenkor rejtve marad, sőt rögzül, hiszen a férfi úgy érezheti, minden úgy jó, ahogy van, s a pár szexuális életére rányomja bélyegét az őszintétlenség.

Folytatjuk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index