Művi abortusz – mi történik a műtőben?

Mikor történhet terhesség-megszakítás? Bizonyos esetekben a művi abortusz komolyan indokolt. Hogyan zajlik?

A terhesség áldott állapot – a legtöbb nővel madarat lehetne fogatni, amikor kiderül, hogy magzatot hord a szíve alatt. Ideális helyzetben. Mert sajnos vannak olyan esetek is, amikor a baba érkezése nem egy boldog pár tagjainak közös akarata; kiderül, hogy a kicsi súlyos beteg lenne, a várandósság az anya életét veszélyezteti, vagy netán a terhesség nemi erőszak következménye. Vannak helyzetek, amikor egy nő kénytelen a terhesség-megszakítást választani, nem tarthatja meg a magzatot.

Ma Magyarországon akkor végeznek el művi abortuszt, ha fennáll olyan, egészségügyi ok, amely az anya életét vagy egészségét veszélyezteti, ha a magzatnál genetikai, vagy egyéb károsodás mutatható ki, ha bűncselekmény következtében lett terhes egy nő, vagy a családi körülmények miatt a baba vállalása nem megoldható. Ilyen eset például a nagyon rossz anyagi helyzet, vagy ha már túl sok a gyermek a családban, azokat eltartani nem tudják, az anya túl fiatal a baba felneveléséhez, de indok lehet a családi állapot, az apa hiánya is. Az számít bűncselekménynek, ha a terhesség-megszakításnak nem állnak fenn a törvényes feltételei – ez a magzatelhajtás.

terhesseg39

Hogyan zajlik?

A terhesség-megszakítás legális abortusz. Egy nap alatt történik. A nő aznap este vagy másnap már távozhat a kórházból.  12. hétig minden terhesség megszakítás általános érzéstelenítéssel történik, esetleg helyi érzéstelenítéssel kombinálva. Végezhetik a műtétet rövid altatásban is, de ha a terhes nő nyugtató fájdalomcsillapítókat kap, melynek hatására elkábul, így a helyi érzéstelenítés mellett fájdalommentesen zajlik a beavatkozás, és nincs benne az altatás kockázata.

A műtét során a méhnyakat mechanikusan kitágítják és kiürítik a méh üregét.  A hüvelyt fertőtlenítik a mellső és hátsó méhszáj megfogása mellett. Majd a méhnyakat tágítják, leggyakrabban Hegar-féle tágítóval. Az eszköz enyhén hajlított, fémből van, pálcák sorozata. A pálcákat egymás után helyezik a nyakcsatornába, ezzel fokozatosan tágítják azt. Majd a méh üregében hajlított szívócsövet, vákuum aspirátort vezetnek, és kiürítik a méhet.

Ha nagyobb magzatról van szó, az abortuszfogót is alkalmazhatja az orvos. Ez az eszköz ollószerűen nyitható és zárható, két ága tompa kanalakban végződik. A méh üregébe zárt helyzetben helyezik fel, ott kinyitják, a nagy magzati részeket és mellékrészeket zárással távolítják el. Ez a szívócsővel nemigen lenne lehetséges.

magzat9

A művelet elvégzése után szükséges a méhkaparás is, hogy a méhüregben tapadó magzati szöveteket és magzati mellékrészeket maradéktalanul eltávolítsák – ehhez a kürettkanalat használja az orvos. Az eszköz középen lyukas, a szélei kanalakra emlékeztetnek. Jogos a kérdés, lát-e valamit az orvos, miközben a terhesség-megszakítást végzi. Tulajdonképpen csak az ujjai érzőidegeire és a hallására támaszkodhat – utóbbi azért segíti, mert a méhkaparáskor, amikor a méhfalat felszabadítják, harsogó hang jelentkezik.

Mire számíthatunk a terhesség-megszakítás után?

A művi abortusznak lehetnek következményei – nem árt tudni, hogy minél előrehaladottabb egy terhesség, a megszakítás kockázata annál nagyobb, ahogyan a különféle szövődmények jelentkezésének is.

Már a műtét rejt magában kockázatot, hiszen az általános érzéstelenítés, vagyis narkózis is hordozhat magában veszélyt. A beavatkozás során sérülhet a méh: megtörténhet a méhfal kilyukasztása, perforációja. Fontos, hogy azonnal felismerjék a problémát, és sor kerüljön hasi műtétre. Normális esetben nem lesz baja a méhnek és megmarad a fogamzó képesség, de ha nagyobb probléma merül fel, akár a méh, sőt bélszakaszok eltávolítására is szükség lehet.

Korai és késői szövődmények

A terhesség-megszakítást követően korai szövődmény lehet a fertőzés, melyet erős hasi fájdalom kísér, sőt, lázas is lehet a nő. Ilyen esetben azonnal antibiotikumos kezelésre van szükség. Késői szövődmény a méhnyak-elégtelenség lehet, mely spontán vetélést okozhat a későbbiekben – méhszájzáró operációval lehet rajta segíteni.

abortusz

Visszamaradhatnak a műtét során magzati szövetek illetve mellékrészek, akármilyen gondosan is dolgozott az orvos. Ha így van, azt vérezgetés fogja jelezni – lehet, hogy ismét méhkaparásra lesz szükség. Ennek többszöri végzése sem előnyös, a lepény tapadása is rendellenes lehet. Ilyen probléma előfordulásakor végső esetben akár a méh eltávolítása is indokolttá válhat, mert a méhlepény nem válik le magától, és az orvos sem tudja leválasztani.

A terhesség-megszakítást követően megtörténhet az is, hogy elzáródik a petevezeték. Akkor történik ilyen, ha a méhűrben fertőzés jön létre, majd az a hasüregbe terjed át. A petevezetékek lezáródnak – ilyen esetben csak a lombikprogram nyújthat segítséget, ha a nő gyermeket szeretne vállalni.

Lelki következmények

Nos, ezek viszont szinte mindenkinél megfigyelhetők. A nőnek, aki terhesség-megszakításon esett át, és elvesztette magzatát, bűntudata van, a stressz pedig a későbbi gyermekvállalást nem segíti elő, sőt, szinte kizárt, hogy ezt a lelki terhet cipelve valaki hamar teherbe essen. Életük során vissza-visszatér a gondolat: lehet, minden másként alakul, ha akkor megtartják azt a babát. Illetve, ha gyermeket akarnak a későbbiekben, de nem sikerül teherbe esniük, úgy vélik: egyszer ellökték a magzatot maguktól, és most ez a büntetésük.

A terhesség-megszakításon átesett nőknél rendellenes menzesz jelentkezhet, megváltozhat a vérzés milyensége, lehet erősebb, hosszabb, vagy fájdalmasabb, mint korábban. Ha azonban lelki eredetű a meddőség, az orvosok tudják gyógyítani.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.