Nők egészsége – életmódjuk és a testkép

A nők egészségi állapota szempontjából kulcsfontosságú a reproduktív ciklus, a csontok egészsége és a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Nők egészsége – Család és munka egyensúlya

A XX. század elején a nyugati világ asszonyai idejük legnagyobb részét házimunkával töltötték. Az olyan ház körüli feladatok, mint például a főzés és a mosogatás, heti 44 órát vettek igénybe. A takarítás, mosás és a gyerekek felügyelete mellet már nagyon kevés idejük maradt kikapcsolódásra. A felsőbb társadalmi osztályok megengedhették maguknak a szolgálók alkalmazását és a háztartás tervezésével, menedzselésével foglalkoztak, míg az alsóbb társadalmi osztályokban a nők a házimunka mellett gyakran gyerekekre vigyáztak, vagy gyárakban dolgoztak.

A 30-as években az elektromos háztartási gépek és a készételek megjelenésével párhuzamosan nőtt a nők aránya a felsőoktatásban, valamint a higiénés ismeretek köre is bővült. E faktoroknak köszönhetően csökkent a gyermekkori halálozás mértéke és a háztartások mérete. A 70-es években egyre több nő kezdett karrierépítésbe, aminek következtében változtak az étkezési szokások és nagyobb hangsúlyt kaptak a házon kívüli étkezések.

Ma az Egyesült Államokban a nők 70%-a dolgozik, és folyamatosan csökken a főzéssel töltött idő. Nincs ez másként hazánkban sem, egy a KSH adatbázisából származó tény szerint például 2000 és 2006 között 26%-kal nőtt a házon kívüli étkezésre fordított kiadások nagysága és ez a szám máig folyamatosan emelkedik.  Érzékelhető viszont egy új ellentétes tendencia is, amely az egészséges táplálkozás megvalósítása és az elhízás elleni küzdelem érdekében az otthoni ételkészítésre helyezi a hangsúlyt. A magas zsírtartalommal és fölös kalóriákkal terhelő nassolással szemben ismét igény mutatkozik az egyszerű, tápanyagokban gazdag, friss alapanyagokból készült ételek iránt.

tukor-testkep

A testkép jelentősége

Testképünket, azt hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, lelki, társadalmi, kulturális és egészségügyi tényezők befolyásolják. Testalkatunk, bőrünk egészsége mellett fontos szerepet játszik a fittség és aktív életmód megőrzésének vágya a kor előrehaladtával is.

A mai “fiatalság kultuszú” társadalomban az öregedés rengeteg módon befolyásolhatja a nők testképét. A testtömeg gyarapodása, a ráncok megjelenése csökkenthetik az önbizalmat. Az öregedés természetes velejárói olyan problémák is, mint az emlékező képesség csökkenése, fogászati problémák, romló látás és hallás, nemi változások, kezdődő csontritkulás, mobilitás csökkenése és a függetlenség fokozatos elvesztése.

A menopauza időszakában pedig az esetlegesen fellépő alvászavarok, szorongás és depresszió még nagyobb stressznek teszi ki a női szervezetet, nem is beszélve a hőhullámokról, amik kényelmetlenségeket okoznak és feszélyezik az érintett nőket.

depresszio

BMI kalkulátor

Testtömeg karbantartás

A legtöbb felnőtt nőnek, testtömegtől és a fizikai igénybevétel mértékétől függően, átlagosan napi 2000-2800 kalóriára van szüksége teste energia- és tápanyagszükségletének kielégítéséhez. Az egészséges testtömeget az élelmiszer bevitel és a fizikai igénybevételhez kötött energia leadás egyensúlyával alakíthatjuk ki.

Kutatások alapján feltételezhető, hogy a zsírszövet elhelyezkedésének a testben komoly egészségügyi következményei vannak felnőtt korban. Az “alma” típusú testalkat esetén a zsír a derékvonal (has) köré raktározódik, körülvéve az olyan belső szerveket is, mint például a szív.

A “körte” típusnál a zsír a csípőn, a tomporon és a combokon, közvetlenül a bőr alatt csoportosul. Az alma-típusú túlsúly ezért nagyobb veszélyt jelent az egészségre, mint a körte-típusú zsírpárna többlet. A dohányzás és alkoholfogyasztás növeli a hasi tájékon felhalmozódó zsír mennyiségét.

A nők testzsír aránya általában magasabb, mint a férfiaké. Míg egy normál testalkatú nőnél a testzsír aránya a testtömeg 25%-a, a férfiak esetében ez csupán 15%.

molett

A menopauza alatt tovább növekedhet a testtömeg, ez azonban inkább az öregedés és a fizikai inaktivitás számlájára írható.

Általában elmondhatjuk, hogy a főzés a nők feladata, akik ezáltal jobban ki vannak téve az ételek kísértésének is. Az étkezések közötti nassolás plusz energiafelvétellel és gyakran a testtömeg gyarapodásával jár. A nők körében nagyobb gyakorisággal tapasztalt táplálkozási zavarok, a koplalási és túlkapási periódusok váltakozása, szintén súlyproblémák kialakulásához vezethet.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.