Mit jelent az öröm?

Az öröm olyan mentális állapotokat jelöl, amelyet pozitívként, kellemesként tapasztalunk meg.

Ez magában foglal több különleges mentális állapotot, mint például amilyen a boldogság, szórakozás, eksztázis vagy az eufória. Az örömre való képesség fejleszthető, a szervezetet motiváljuk, hogy újra élje a jövőben azt a helyzetet, amit kellemesként érzékel, és arra, hogy kerülje az olyan helyzeteket amelyek a múltban fájdalmat okoztak.

Az öröm tapasztalása szubjektív, mindenkinek más, különböző mértékű örömöt tapasztalunk ugyanabban a helyzetben. Sok örömteli élmény kapcsolódik az alapvető biológiai funkciók kielégítéséhez, mint például az evés, a testmozgás, a higiénia vagy az olyan tevékenységek, mint például a művészet, a zene, a tánc, és az irodalom.

Legszebb öröm a káröröm? Titokban örül, ha egy barátja nem kapta meg álmai munkáját? Vagy jókat kuncog, ha valaki magára borítja a kávéját, netán szerencsétlenül alakul a napja? Ha igen, akkor valószínűleg alacsony önértékeléssel küszködik.

A káröröm nem igazi öröm!

A boldogság alappillére a belső harmónia és a lelki béke megteremtése. A boldogságérzés eléréséhez azonban mindenki életében más és más tényező szükséges. A boldogságérzet kialakulásához számos dolog segít hozzá bennünket, egyrészt a szervezetükben aktiválódó biokémiai folyamatok révén, másrészt tanulási folyamat, mert meg kell tanulni, örülni a dolgoknak….

Foto:pixabay.com

De hogyan?

  • A sport szerepe a boldogságban leginkább a hosszabb távon folytatott aerob típusú, intenzív mozgásformák, (kardio-edzés, futás, úszás) melyek fokozzák az endorfinok felszabadulását, átlendítenek az úgynevezett holtponton, elnyomják a fáradtság és kimerültség érzését.
  • A fény látható és nem látható tartományai jótékony hatással vannak, jelenléte nélkülözhetetlen az örömérzethez. Gyógyító hatása révén szabályozza az alvás és ébrenlét ritmusát, szabályozza az anyagcserét, antitoxikus hatással bír, serkenti a méregtelenítő folyamatokat, optimalizálja a vérnyomást, serkenti az immunrendszer működését, szabályozza a testhőmérsékletet. A fény kis mennyiségben elengedhetetlen a szervezet folyamatainak optimális működéséhez.
  • A csokoládé, a chili paprika a meleg és csípő érzés következtében növeli az endorfin koncentrációját. A masszázs, a hideg-meleg vizes fürdők, gőzfürdők, szauna szintén jótékony hatásúak. A nevetés gyógyító ereje régóta ismert, a zenével együtt, felszabadító hatással bírnak.

Mindezek ismeretében ne gondoljuk, hogy kizárólag a hormonok szintjén dől el az életünk boldog vagy boldogtalan volta, kezdjünk el beszélgetni önmagunkkal és megkeresni, mi az, ami számunkra jó, öröm forrás.

„A boldogság abból származik, amikor arra koncentrálunk, ami van, és nem arra, ami hiányzik.” (Andrew Matthews)

Nagy Irén Mónika

Öröm tréner

[email protected]

Forrás: Csak a Nőknek