A káröröm nem igazi öröm!

Legszebb öröm a káröröm? Titokban örül, ha egy barátja nem kapta meg álmai munkáját? Vagy jókat kuncog, ha valaki magára borítja a kávéját, netán szerencsétlenül alakul a napja? Ha igen, akkor valószínűleg alacsony önértékeléssel küszködik.

Káröröm, de mitől?

Ha valaki mások szerencsétlenségeinek képes örülni, még ha csak titokban is, az azt jelenti, hogy önmagával van baja, vagyis alacsony az önértékelése – állítják a holland Leiden Egyetem kutatói. “Ha valakit élvezettel tölt el a más kára, akkor a másik balszerencséjében számára van valami pozitív” – mondta Wilco W. van Dijk, a kutatás vezetője.

A kutató és csapata 70 egyetemistát kért fel hogy vegyenek részt egy vizsgálatban. Az önkénteseket arra kérték, hogy olvassanak el két cikket a LiveScience folyóiratából. Előtte azonban kitöltettek velük egy önértékelési tesztet is. Az első cikk egy ambiciózus diákról szólt, aki elnyerheti álmai állását. A második viszont azt taglalta, hogy a vizsgamunkáját hiányosnak találták, ezért elvesztette a lehetőséget.

pletyka

A kísérletben résztvevő diákoktól ezután megkérdezték, mit éreztek a cikk olvasása után. Érdekes módon a válaszok összefüggésben voltak az önbecsüléses teszt eredményeivel, vagyis minél inkább önbizalomhiányos volt valaki, annál jobban örült a szereplő bukásának. A válaszok között volt olyan, aki kifejezetten élvezettel olvasta, hogy a szereplő elbukott, és ahogy bevallotta, a végén mosolygott is.

“Ha valakinek alacsony az önbecsülése, szinte bármilyen negatív dologtól jobban érzi magát, ami mással történik” – fűzte hozzá a kutató.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.