Mindenre kihat a menopauza!

Az American Journal of Epidemiology című lapban megjelent tanulmány szerint, a nők életmódja nagyban befolyásolja a menopauza beköszöntének idejét.

Menopauza – mitől függ mikor jön?

Amint azt dr. Danielle Morris, az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetében zajló vizsgálat vezetője kifejtette, kutatásaik során az derült ki, hogy az életmódbeli jellemzők meghatározhatják, milyen idősen ér el valaki a menopauza időszakába, és e tényezők sorában számos olyan van – például a testmozgás vagy az alkoholfogyasztás -, melyen az egyén tud változtatni.

Foto:123rf.com

Morris és munkatársai nagyjából 51 000 nő adatait nézték át, akik 2003 és 2011 között vettek részt egy felmérésben. A vizsgálatban 40 és 98 év közötti nők szerepeltek, akik közül 21 500-an voltak már benne a menopauzában. Valamennyi résztvevő súlyát, fizikai aktivitását és étrendjét rögzítették, illetve azt, hogy mikor jelentkezett náluk a menopauza.

Már a nők harmincas évei végén megjósolható egy új vérteszt segítségével, hogy mikor következik be náluk a változó kor, a menopauza.

Teszttel kimutatható a menopauza várható időpontja

Az eredmények azt mutatták, hogy a 20-as és 30-as éveik során meghízott nőknél, továbbá azoknál, akik 25 és 49 éves koruk között naponta kettőnél több italt fogyasztottak el, valamint azoknál, akik 30 és 49 éves koruk között rendszeresen sportoltak, illetve vegetáriánusok voltak, később jelentkezett a menopauza, igaz csupán kevesebb, mint egy évvel tolódott ki az időpont. Ugyanez volt jellemző azokra is, akiknek egynél több gyerekük volt. A miértekre egyelőre még a szakemberek sem találtak választ, ám remélik, hogy a további vizsgálatok közelebb segítik majd őket a megoldáshoz.

A fentiek ellenére a szakemberek nem gondolják, hogy az életmód és az egészség közvetlenül hatna a menopauza kezdetére, csupán abban biztosak, hogy a két dolog között van összefüggés.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.