Mennyibe kerülnek ma a fogamzásgátló eszközök?

A fogamzásképes, szexuálisan aktív nők, ha nem a naptárszámolós vagy hőmérőzős módszert választják, kénytelenek anyagilag is áldozni a családtervezésre. A legtöbb hölgynek pedig nem mindegy, mekkora ez az összeg.

 

Tampon. Hajfesték. Arckrém. Sminkfelszerelés. Fodrász. Kozmetikus. Öltözködés. Testedzés. Nyugdíjbiztosítás. Közlekedés. Szórakozás. Családtagok, barátok szülinapja. Szemüveg vagy kontaktlencse. Lehetőségek szerinti egészségesebb táplálkozás, rendszeres zöldség- és gyümölcs-fogyasztás, vitaminok.

Felsorolásunk csupán néhány állandó költséget említ egy középosztálybeli nő életéből. Nehéz annyit keresni, hogy mindezeken felül az ember félre is tudjon tenni nyaralásra, lakásfelújításra, új autóra, az elamortizálódott ruhák lecserélésén túl egy kis „divatozásra”, szükség esetén az egész életükben tisztességesen és értünk dolgozó szüleink anyagi támogatására.

Hát hogy is volna mindegy, hogy mennyit költünk minden hónap minden napján a szabad szexuális életre?

Fotó: 123rf.com

Lehetne olcsó is?

Az első kérdés természetesen az, hogy vajon valóban hatásos és biztonságos-e a módszer, amit a tudatos családtervezés reményében választunk. Bár a különböző fogamzásgátlók nem egyformák ebből a szempontból sem, számos, napjainkban a nőgyógyászok által is ajánlott alternatíva áll a nők rendelkezésére. Érdemes tehát pusztán anyagi szempontból is megvizsgálni, vajon melyik lehet a legideálisabb, illetve legolcsóbb, biztonságos választás.

Mi mennyi?

A fogamzásgátló tabletták hozzávetőleg 4.700-15.000 forint/hó között mozognak, és általában a korszerűbb készítmények a drágábbak. A közismert márkájú, jó minőségű óvszerek 4.000 forint körül szerezhetőek be, és ez az ár jellemzően 12-16 db-ot tartalmazó csomagra vonatkozik. Az elvárható mértékben biztonságos, korszerű spirálok átlagosan 45.000 forintba kerülnek, öt év amíg nem szükséges újat venni ezekből az eszközökből.

A kevésbé modern változatok már 13.000-20.000 forintért is megvásárolhatóak, ezek élettartama 2-3 év. Egy jó minőségű pesszárium vagy méhszájsapka 20 ezer forintot kóstál és 1-2 évig nem kell lecserélni. A 72 órán belüli, esemény utáni tabletták egészségügyi okokból nem alkalmasak általánosan használt fogamzásgátló szernek – nem is az a szerepük, hogy valaki ezek alkalmazása mellett éljen rendszeres szexuális életet – de az áruk alapján sem volnának dobogósak – kb 10.000 forintért lehet hozzájuk jutni. A tizenkét alkalomra elegendő készítményt tartalmazó spermicid anyagok 3.500 forint/doboz áron is kaphatóak, egy három hétig ható hüvelygyűrűt pedig körülbelül 5.350 forintért árulnak.

fogamzasgatlo3

Foto:123rf.com

Egy kis kalkuláció

A mind hatásfokát, mind egészségügyi kockázatát illetően kiemelkedően biztonságos rézgyöngy ára tekintetében is verhetetlen. Egy eszköz kb 48.000 forint, élettartama pedig öt év, vagyis 1825 nap. Ha egy átlagos árú tablettát veszünk és 6.000 forinttal számolunk, 200 forintra jön ki a napi költség. Ez így szintén nem tűnik nagy összegnek, ám érzékelhető a nagyságrendbeli különbség: a gyógyszer napi ára többre jön ki, a réz hatásán alapuló megoldás napi árának. A szintén öt évig tartó spirál a rézgyöngy árának egyharmadával kerül többe annál, az egyéb méhen belüli eszközök pedig élettartamuk és áruk arányában drágábbak a gyöngysornál.

D-vitamin, mint fogamzásgátló?

Talán meg is érdemeljük…

A családtervezés egy tudatos nő életében a legfontosabb dolgok közé tartozik. A fontos dolgokban pedig, mindenki a lehetőségeihez képest, de nem akar a minőségből engedni. A fogamzásgátlásban pedig mit jelent a minőség? Hasson a lehető legmegbízhatóbban, de ne károsítsa az egészségünket. Akadályozza meg a nem kívánt teherbeesést, de ne akadályozza a gyermekáldást egy percig sem, amikor úgy érezzük, készen állunk rá. Előzze meg a fogantatást, de a későbbiekben semmiképpen ne legyen hatással magzatunk fejlődésére. A minőségért az élet számos területén többet kell fizetni. Talán meg is érdemeljük: a szabad szexualitás, a tudatos családtervezés terén ettől a dilemmától mentesülünk.

Forrás: Femiramis


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.