Fogamzásgátlás – Magyarország továbbra is az EU átlag alatt

A reproduktív egészség napjaink egyik kulcsfontosságú témája, mivel sok országnak még mindig akad bőven tennivalója a női egészséggel kapcsolatos problémák megoldása terén. Magyarországon 2015 és 2019 között ezer 15-49 éves nőre 27 nem kívánt terhesség jutott évente, és ezer terhességből húsz várandós 10-19 év közötti serdülő lány és nő volt.

Az Európai Fogamzásgátlási Atlasz minden évben a fogamzásgátló eszközökhöz való hozzáférést, a családtervezési tanácsadás elérhetőségét és az online tájékoztatással kapcsolatos kormányzati politikát vizsgálja 46 országban. Az idei értékelésen Magyarország 44,9%-ot ért el, lemaradva a legtöbb európai országtól. Csehország, Litvánia, Szlovákia és Lengyelország mellett a tíz legrosszabbul teljesítő állam között szerepel, az alacsony helyezést elért államok közül csak Lengyelországnál, Oroszországnál, Bosznia-Hercegovinánál és Fehéroroszországnál ért el jobb eredményt.

Cél az edukáció és a hozzáférés javítása

Az Organon (NYSE: OGN) egy globális egészségügyi vállalat, amely kiemelt figyelmet fordít a női egészséggel összefüggő szükségletek megértésére és kielégítésére. Ennek kapcsán fontosnak tartja, hogy segítsen leküzdeni a nem kívánt terhességekkel kapcsolatos, egész bolygónkat érintő krízist. Erőfeszítéseinek részeként együttműködik a Szexuális és Reproduktív Jogok Európai Parlamenti Fórumával (EPF), hogy az Európai Fogamzásgátlási Atlasz segítségével jobban megértse a nők igényeit. Az idei adatok szerint a fogamzásgátló módszerek elérhetőségének tekintetében Magyarország a legtöbb európai országhoz képest alacsonyabb teljesítményt, 44,9 %-ot ért el.

Az EPF és az Organon felmérése szerint a kedvezőtlen eredmény azzal függhet össze, hogy a fogamzásgátló eszközök társadalombiztosítási támogatásban nem részesülnek, és szinte mindegyik orvosi rendelvényhez kötött. További probléma a helyi illetékes szervektől származó online információk korlátozott elérhetősége. A magyar nőknek ezért többnyire más forrású weboldalakra és nyomtatott edukációs anyagokra kell támaszkodniuk, ha tájékozódni szeretnének a fogamzásgátlásról.

“Az Organonnál úgy gondoljuk, hogy a nők egészségének támogatása kiemelt fontossággal bír, és arra ösztönözzük őket, hogy vegyék a saját kezükbe az irányítást reproduktív egészségüket illetően, és tájékozottan döntsenek fogamzásgátlásukról. A pontos és hiteles információkhoz való könnyű hozzáférés segíthet a nőknek abban, hogy megalapozott és megfelelő döntéseket hozzanak fogamzásgátlásukkal kapcsolatban. Az átfogó tájékoztatás és a fogamzásgátlás társadalombiztosítási támogatása pedig csökkentheti a nem kívánt terhességek terheit” – állítja Okan Isikci, az Organon közép-, kelet- és dél-európai régiójának ügyvezető igazgatója.

Hosszú távú szerepvállalásának részeként az Organon családtervezési oktatóprogramot indít, hogy segítsen a nőknek megalapozott döntéseket hozni saját szexuális és reproduktív egészségükkel kapcsolatban. Az „Act with Her” kezdeményezés elindításával az Organon legfőbb célja, hogy megbízható és hiteles, a reproduktív egészségügyben jártas szervezetekkel, jogvédőkkel és szakértőkkel együttműködve oktatást, képzést és jobb hozzáférést biztosítson a családtervezési lehetőségekhez.

szex, óvszer

Halljuk meg a hangjukat!

A nők aggodalmainak meghallgatása érdekében az Organon nemrég elindított egy projektet „Wall of Sharing” néven. A több közép-kelet-európai országot is érintő kampány során arra kérték a résztvevőket, hogy írják le a legnagyobb kihívásokat, amelyekkel a céljaik megvalósítása során találkoznak, és tegyék ki egy speciális falra, amelyet forgalmas közterületen helyeztek el.

A falon elhelyezett üzenetek között szerepelt többek közt a nemek közötti egyenlőtlenség, az öngondoskodás és az egészségügyi ellátás magas költsége, de olyan specifikusabb megállapítások is, mint a menstruációs fájdalom, a menopauza, a stressz vagy a nőkre nehezedő társadalmi nyomás.

„Közel négymilliárd nő és lány él a világon, és mindegyikük egyedi jövőt rejt magában. Saját jövőjük beteljesedése és álmaik megvalósítása felé vezető úton azonban számos akadályba ütközhetnek. Az Organonnál legfőbb küldetésünk, hogy a nők napról napra egyre jobb és egészségesebb életet élhessenek. Ezért kértük meg őket arra, hogy segítsenek megérteni és megfogalmazni a legégetőbb kérdéseiket és problémáikat” – mondta Sebők Boglárka, az Organon orvosi tanácsadója.

Az Organon azon dolgozik, hogy a nők és a lányok egy egészségesebb, teljesebb életet élve valósíthassák meg önmagukat. A vállalat elkötelezett az olyan innovatív kutatások és fejlesztések mellett, amelyek segítenek megoldást találni a nők sürgető egészségügyi problémáira, valamint támogatja azokat a kezdeményezéseket és programokat, amelyek elősegítik a fogamzásgátló termékekhez való szélesebb hozzáférést és hozzájárulnak a nők egészségének javításához. További információért kérjük, látogasson el a https://organoncare.hu/befolyasunk/ oldalra.

Olvasd el ezt is!

Hormonmentes fogamzásgátló lehetőségek

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.