Nem mindegy a testhelyzet – Íme a tablettaszedés legjobb módja!

Veszélyes és fájdalmas lehet a nem megfelelő testtartás

Mindenkivel előfordult már, hogy elfelejtett bevenni egy gyógyszert. A feledékenység, majd a kapkodás ijesztő következményekkel járhat. Kutatók most rámutattak a tablettaszedés legjobb módjára, amit nagyban befolyásol a testhelyzet.

Kivel ne történt volna már meg, hogy a nap folyamán egyszercsak belehasított a felismerés: elfelejtett bevenni egy gyógyszert.

Ha valaki kapkod, igyekszik helyrehozni a feledékenységét, előfordulhat az is, hogy egy pohár vízzel sem öblíti le a tablettát, csak bedobja és lenyeli, majd visszafekszik aludni.

Ilyet ne tegyünk! Könnyen lehet ugyanis, hogy pillanatokon belül égető érzésre leszünk figyelmesek a mellkasunkban, majd bénító fájdalom jelentkezik.

A testhelyzet kritikus jelentőséggel bír, amikor tablettát veszünk be!

Rajat Mittal, PhD, a Baltimore-i Johns Hopkins Egészségügyi Iskola orvosprofesszora megalkotott egy StomachSim elnevezésű számítógépes modellt az emésztés folyamatának bemutatására.

A Physics of Fluids folyóiratban publikált kutatás számos meglepő dolgot tár fel a tabletta lenyelésének dinamikájáról. A pirulák a gyógyszerhasználat leggyakoribb módjai szerte a világon, ezért a tanácsokat nem árt megfogadni.

„Miközben néhány új irányban próbáltam kutatást kezdeményezni, nyilvánvalóvá vált számomra a gyomor biomechanikájának hatása olyan fontos állapotokra, mint a cukorbetegség, az elhízás és a gastroparesis – mondta el Rajat Mittal. – Egyértelmű volt, hogy ezen a területen a biomérnöki kutatások legalább 20 évvel lemaradnak a többitől, így például a szív- és érrendszeri területtől, s úgy tűnt, nagyszerű lehetőség nyílik a hatékony munka elvégzésére.”

Mint a szakember rámutatott, számos jól ismert dolog befolyásolja a tabletta képességét tartalmának szétszórására a bélben, valamint azt, ahogyan a szervezet felhasználja a gyógyszert – ilyen például a gyomor tartalma (bőséges reggeli, folyadék-keverék, például gyümölcslé, tej és kávé) és a tabletták mozgása. 

vitamin, tabletta, idős

Fotó: 123rf.com

Mittal kutatócsoportja azonban arra is rájött, mekkora szerepet játszik a testtartás, egy Duke nevű számítógépes modell segítségével – amely egy 34 éves, anatómiailag normális ember hű ábrázolása.

A kutatók számítógépes szimulációkon futtaták Duke-ot, különböző testhelyzetekben: függőlegesen, jobbra dőlve, balra dőlve és hátradőlve, miközben az elemzés többi részét – mint például a fent említett dolgokat – változatlanul hagyták.

Kiderült, a testhelyzet 83 százalékban meghatározza, milyen gyorsan szóródik szét egy tabletta a belekben.

A leghatékonyabb pozíció a jobbra dőlés volt. A legkevésbé jó pedig a balra dőlés, ami megakadályozta, hogy a pirula elérje az antrumot, vagyis a gyomor alsó szakaszát, s így a feloldódott gyógyszernek csak nyomai kerültek a nyombélbe, ahol a gyomor csatlakozik a vékonybélhez.

Ebben kétségtelenül van valami, ha a gyomor alakjára gondolunk – hiszen úgy néz ki, mint egy bab, amely a test bal oldaláról jobbra görbül. A gravitáció miatt testhelyzetünk megváltozik, éppen ahol a tabletta landol.

Végül a kutatók arra is rávilágítottak, hogy a testtartás ugyanolyan jelentős tényező lehet a tabletta  feloldódását illetően, mint a gastroparesis – vagyis az az állapot, amelyben a gyomor elveszti a megfelelő ürülési képességét.

tabletta, gyógyszer, vitamin

Fotó: 123rf.com

Legnagyobb valószínűséggel az idős embereknek jelent előnyt ez az ismeret – hívta fel a figyelmet Rajat Mittal. Ők ugyanis egyszerre sok pirulát szednek és hajlamosabbak a nyelési nehézségekre a nyelőcsövük életkorral összefüggő változásai miatt. Sokan közülük ágyhoz kötöttek, s nem egykönnyen változtatják a testtartásukat.

A felfedezések abban is segíthetnek, hogy javuljon a gastroparesisben szenvedő betegek kezelési képessége – ez különösen a cukorbetegeket érinti.

A Duke-kal folytatott jövőbeni tanulmányok és hasonló szimulációk azt vizsgálják majd, miként emészti meg az emésztőrendszer a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsíros ételeket – jegyezte meg Mittal.

Amit azonban mindenképp tanácsolna a szakember: tabletta bevétele után állni vagy egyenesen ülni a legjobb. Ha fekve kell bevenni egy pirulát, maradjunk hátunkon vagy a jobb oldalunkon. Kerüljük a bal oldalon fekvést a tabletta bevételét követően.

Így válasszunk megfelelő magnézium tablettát a jó alváshoz

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.