Így lehet megváltoztatni a vagina ízét és illatát

Milyen általában a vagina íze? Nos, vagina íze van. Ha tehát szeretnéd megváltoztatni a vaginád ízét, először is ezt kell tudomásul venni: az egészséges vagina íze nem olyan, mint a virág, a friss nyári szellő vagy a vanília. Olyan íze van, mint a vaginának: lehet édes vagy savanyú, fémes, csípős vagy fűszeres, esetleg keserű.

Tudnivalók a hüvely ízéről – Tényleg meg lehet változtatni?

Attól függ. Ha a hüvelyi pH-érték felborul, az olyan fertőzéseket okozhat, mint a bakteriális vaginózis (BV), a trichomoniázis vagy az élesztőgomba fertőzés, ami miatt a hüvelyednek olyan íze lesz, mint egy fertőzött hüvelynek. Vagyis olyan íze lehet, mint például a romlott halnak, a romlott húsnak.

A fertőzés kezelése és abszolválása szerencsére feloldja a szokatlan ízeket, és minden visszatér a normális kerékvágásba.

De ha egészséges a hüvelyed, bármit teszel azért, hogy a hüvelyed íze “jobb” legyen, annak csak nagyon minimális hatása lesz, mondja Dr. Michael Ingber, a New Jersey-i The Center for Specialized Women’s Health urológusa és női kismedencei orvosszakértője.

Ingber szerint valójában az befolyásolja leginkább a hüvely ízét, hogy a ciklusod melyik szakaszában vagy. Ezt nem tudod befolyásolni.

Amikor menstruálsz, a vér fémes ízt ad a hüvelyednek. Amikor peteérésed van, a méhnyakváladék felszabadulása kissé pézsmásabb ízt eredményezhet.

Tehetünk valamit az íz javítása érdekében?
Az, hogy valaki mit eszik és iszik, szerepet játszik abban, hogy mi kerül a nyálkahártya váladékába” – mondja Ingber. Változtassa meg a nassolnivalóit, és ezzel a hüvelyszagát és az ízét is megváltoztathatja. 

De “javítani”? Nos, ez szubjektív.

Nem végeztek olyan kutatást, amely a különböző ételeket különböző hüvelyi ízekkel hozná összefüggésbe. De anekdotikus beszámolók szerint az erősen fűszerezett ételek az ízét, nos, fűszeresebbé tehetik, míg a spárga és a búzafű fogyasztása  ízletesebbé tehetik.

Egyéb ételek, amelyek észrevehetően befolyásolhatják az ízlelést, a következők:

  • fokhagyma és hagyma
  • cukros ételek és italok
  • tejtermékek
  • vörös húsok

Angela Watson szexterapeuta (alias Doktor Climax) szerint: “Egy jó ökölszabály, hogy minden olyan étel, amely módosítja az izzadság vagy a vizelet szagát, a hüvelyből származó váladékot is módosítja, ami hatással lesz az ízlelésre”.

Mi a helyzet a lemosókkal, tusfürdőkkel és egyéb “higiéniai” termékekkel?


A szakértő szerint sétálj el ezek mellett a drogériában.

A vagina egyik (sok) szuperképessége, hogy öntisztító gépezet. Méghozzá jó.

Tényleg nincs szükséged arra, hogy a hüvelyed belsejét lemosókkal, tusfürdőkkel vagy egyéb higiéniai termékekkel súrold vagy mosd át. Ha így teszel, az valójában felboríthatja a pH-értékedet, és fertőzéshez vezethet.

“Az egészséges hüvelynek nincs virágillata, és minden olyan termék, amelytől olyan illata lesz, valószínűleg káros” – mondja Ingber.

A hüvelynek természetes savas környezete van, amely lehetővé teszi a jó baktériumok számára, hogy, elpusztítsák a rossz baktériumokat. Sok ilyen lemosó glicerint és más cukrokat tartalmaz, amelyek táplálják a rossz baktériumokat, lehetővé téve számukra a növekedést és a szaporodást.

Néhány rossz baktérium, például a Gardnerella baktérium túlszaporodása … BV-t eredményezhet, és halszagot eredményezhet, ami abnormális és az egészségtelen hüvely jele” – mondja Ingber. A BV és más fertőzések általában antibiotikumos kezelést igényelnek.

Van még valami, amit tehetsz?


Bármi, ami jót tesz az egészségednek, általában jót tesz a netherbitednek is. Ez magában foglalja a következőket:

  • a tápanyagdús gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.
  • rengeteg vizet kell inni
  • elegendő alvás
  • a stressz-szint kezelése
  • rendszeres testmozgás

Ez a néhány életmódbeli változás,  jót tesz az általános vulváris egészségnek, és enyhítheti a hüvelyi ízt.

De “az egészséges hüvelyi ízek között óriási a szórás, és nincs helyes vagy ideális egészséges hüvelyi íz” – mondja Watson. Tehát amíg a hüvelyed egészséges, addig az íze rendben van!

Csak akkor kell aggódnod a hüvelyed íze miatt, ha az a közelmúltban megváltozott, vagy ha egyéb tüneteket tapasztalsz.

Kis hüvely ABC: hogyan működik a vagina? – 1.rész

Forrás: Napidoktor.hu