Home office és kiégés: A burnout nyomában – Mi is az a burnout?

Korábban, a koronavírus szituáció elején boncolgattuk már a home office-ban előforduló, látszólag indokolatlanul támadó teljesítménykényszert, és ajánlottuk nektek Sarah Wilson remek könyvét arra az esetre, ha ti is saját bőrötökön tapasztaljátok a szorongás rossz hatásait.

Arról azonban még nem beszéltünk, mivel járhat az, ha éppen nem tudjuk (vagy nem akarjuk) tiszteletben tartani saját határainkat – hogyan változtat néhány „na még egy kicsit dolgozom” észrevétlenül saját magunk kiégett, krónikusan szorongó, esetleg depressziós kiadásává. Kétrészes cikkünkben beszélünk róla, mi is az a burnout – és megtudod azt is, hogyan kerülheted el.

Fotó: 123rf.com

Nem élünk egyszerű időket. Akármennyire is előnyösnek hangzik az otthonról dolgozás lehetősége azok számára, akiknél ez munkáltatóik vagy munkakörük nem teszi lehetővé,

a home office-ban dolgozók élete nem kézműves café latték, két órás ebédszünetek és sunyiban letolt Netflix-maratonok végerérhetetlen sorozata.

Az állandósult home office mellett észrevétlenül lett az otthonról dolgozók mindennapjainak része a folyamatos, szünet nélküli készenlét kényszere (hiszen ha nem válaszolsz egy chat kérdésre, a másik AKÁR azt is gondolhatja, hogy nem dolgozol), a definiálhatatlan ebédidők (mert ha az ember meg tudja enni a szendvicsét a gép előtt, miközben robotpilóta módban klimpírozik tetszőleges programban, akkor miért is terítene meg magának szépen az ebédlőasztalnál?) és a munkatársakkal való spontán kommunikáció fokozatos elhalványulása (mert mondhat akárki akármit, a virtuális kávészünetek azért legtöbbször nem valami élvezetesek).

Ezekhez a dolgokhoz jön hozzá még a tény is, hogy a cégek sajnos sokszor kihasználják a gazdasági visszaesés tényét és erre való hivatkozással válnak meg dolgozóktól – vagy ha nem építenek le, belengetik a leépítés lehetőségét.

Mit jelent a burnout? Hogyan ismerd fel a kiégés jeleit és tüneteit? Burnout definíció. Tippek és trükkök a kiégés elkerüléséhez.

Foto: inspiraciok.hu

Az embert pedig a biztos jövedelemforrás elvesztése felett érzett félelem– főleg ezekben a bizonytalan időkben – arra kondícionálja, hogy MÉG JOBBAN teljesítsen.

Álljon több lábon.

Legyen nélkülözhetetlen.

Végezze tökéletesen a munkáját.

Feleljen meg mindenkinek.

(Mindenkinek, kivéve saját magát.)

Foto: inspiraciok.hu

burnout, vagyis kiégés a mentális betegségeket aktuális állás szerint definiáló DSM 5-ben ugyan még nem kapott önálló részt, 2019 óta a WHO nyilvántartása szerint betegségnek tekintendő, vezető tünetegyüttese pedig a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés.

Triggerálja a személy felé folyamatosan áramló stressz, a nagyfokú érzelmi megterhelés, az egyénre pakolt túlzott felelősség.

Egyszerűbben megfogalmazva azt mondanám, hogy

ha nem vesszük figyelembe saját testünk és lelkünk jelzéseit, ha folyamatosan túl akarjuk teljesíteni saját magunkat, ha nem tiszteljük az egyéni határainkat és nem hagyunk időt a töltekezésre, a szervezetünk kimerül.

Mit jelent a burnout? Hogyan ismerd fel a kiégés jeleit és tüneteit? Burnout definíció. Tippek és trükkök a kiégés elkerüléséhez.

Foto: inspiraciok.hu

A tartós kimerültség vezet el a kiégéshez: amikor már nem vagyunk motiváltak abban, amit csinálunk, energiatartalékainkat pedig már régen feléltük.

Bár a burnout nem szükségképpen feltételez tartós szorongást, a kettő igen gyakran fordul elő együtt. Szintén nem minden esetben követi a kiégést depresszió, sokszor azonban az első előszobája a másodiknak.

A kérdés jogos: mégis mit tehetsz, ha azt érzed, kimerültél, kiégtél, esetleg mindezt szorongás kíséri, depresszív tüneteket észlelsz magadon? Cikkünk hamarosan érkező következő részében erről tudhattok meg kicsit többet!

 

Forrás: Inspirációk


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.