Hogyan tudod elkerülni a mióma kialakulását?

A miómák megdöbbentően sok nő életét keserítik meg. A statisztikák alapján ez a leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati tumor és a reproduktív korú nők mintegy 80%-ka találkozik vele. A mióma sajnos okozhat komoly tüneteket, akár meddőséget vagy vetélést is, de ezek mellett egy friss kutatás rámutatott arra, hogy lelkileg is elképesztően megterheli a nőket.

A mióma

Amikor valaki szembesül azzal a ténnyel, hogy daganata van, összeszorul a gyomra. A görcs valamelyest enyhül, amikor kiderül, hogy jóindulatú daganatról van szó, hiszen ez “csak” mióma. Amikor azonban hosszabb távon kénytelen vele együtt élni az ember, akkor rádöbben, hogy a “csak” idézőjelei nagyon is helyénvalóak.

A mióma egyik legrosszabb tünete a fájdalom és az elhúzódó alvadékos, bőséges menzesz, mely lerövidült ciklusidővel is párosul. Komoly megterhelés még az is, hogy a mióma sok esetben okoz meddőséget, de ha sikerül is a fogantatás, a vetélés esélye akkor is sokszorosára nő.

méh

Foto:123rf.com

Lelki oldal

A Johns Hopkins Medicine kutatói 57 klinikai vizsgálat alapján mutattak rá arra a tényre, hogy a mióma bizony komoly lelki megterheléssel is jár. A betegséggel küzdő nők körében gyakoribb a depresszió és a szociális elszigetelődés. Előbbi oka az a képzet, hogy már nem urai testüknek, hogy az becsapta őket. Utóbbi, vagyis a szociális elszigetelődés pedig többnyire a fájdalmas, elhúzódó és erős menzesznek köszönhető, amiért a nők inkább nem mennek társaságba. Sajnos a szégyenérzet és a szorongás is nagyon gyakori kísérői a jelenségnek.

A mióma kialakulásában is szerepet játszik a lelki oldal, kutatások alapján a stressz is komoly indikátora a betegségnek, ahogyan a táplálkozás és az életmód is. A mióma kiváltói között az ösztrogén magas szintje is szerepel (ez bizonyítható, hiszen sem a pubertás előtt, sem a változó kor után nem jellemző a tumorok kialakulása). Az ösztogéndominancia pedig korunk egyik legégetőbb problémája, mely nem csak a nőket érinti, és amely sajnos szintén a tápanyagok nem megfelelő bevitelével is összefügg” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász, a ratkotunde.hu szakértője.

Mindig a tápanyagok….

Jelenleg a világon minden negyedik ember, azaz körülbelül 2 milliárd személy küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal, és a számok egyre csak romlanak. A tápanyagok a test építőkövei, hiányukban a szervezet működése nem lesz tökéletes, betegségek alakulnak ki. Többek közt a meddőség terjedése, a miómák kialakulása, de az elhízás és sok hormonális betegség is erősen kötődik a tápanyaghiányos állapotokhoz.

Szinte nincs is olyan ember, aki ne olvasott volna az egészséges életmód fontosságáról, a jó minőségű, egészséges ételek fogyasztásáról és a mozgás fontosságáról. Tudjuk, hogy fontosak, de sokszor elérhetetlenek, és hát az étkezés még akkor is nehezen fedezni a tápanyagszükségletet, ha betartunk minden egészséges szabályt, főleg akkor, ha várandóssággal is párosul a helyzet. Ilyenkor ugyanis az igények meg is növekednek, és a vegyszerezés, tömegtermelés és környezeti ártalmak miatt lecsökkent élelmiszer beltartalom ezt már nemigen képes fedezni.

Fotó: 123rf.hu

Pótlás

A tápanyagok pótlása nem csak a várandósoknak lehet fontos. A tápanyaghiányos állapotok sok olyan betegség indikátorai is lehetnek, melyek a megfelelő, normál tápanyagszinttel egyszerűen kikerülhetők lennének. A pótlásra pedig ma már sok táplálékkiegészítő létezik.

Mindegy, hogy várandósvitamin, női vitamin – sőt, férfivitamin -, mindegyik esetében kiemelten kell kezelni a hasznosulás kérdéskörét. Bevinni az anyagokat ugyanis egyszerű, de az, hogy ezek közül mennyi hasznosul, az már egészen más kérdés. Az anyagok felszívódása – vagyis hasznosulása – lényegesen jobb, ha azok szerves, biológiailag aktív formában vannak jelen. Ehhez szerves kötések kellenek, amik a készítményekben praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelentik (pl.: cink-citrát; vas-glükonát). Így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Ha pedig a készítmény komplex is, vagyis sok anyagot tartalmaz, akkor az egyes anyagok segíthetik mások hasznosulását (mint a C-vitamin és a vas, a D-vitamin és a kalcium vagy az A-vitamin és az E-vitamin esetében). Várandósvitamin esetében még egy kitétellel számolni kell: a három trimeszternek eltérő igényrendszere van, vagyis a vitaminnak ezt a tagoltságot mindenképpen figyelembe kell vennie!

A megfelelő tápanyagellátottság természetesen még nem garancia arra, hogy a termékenység visszatér, vagy hogy a mióma nem alakul ki, hiszen léteznek olyan tényezők is, melyekre sajnos külső ráhatásunk nincsen – mint a genetika. Ám a test optimális működésének biztosítása a lehetséges gondok kialakulásának esélyét a minimálisra csökkenti, és ez azért nem rossz lehetőség.

Olvasd el ezt is!

Mióma- mikor van szükség műtétre?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.