Hány kalóriára van szüksége egy egészséges 65 éves nőnek?

Hogyan változik egy ember kalóriaszükséglete az élete során? Kell-e egy idős embernek visszavenni a kalóriákból, vagy más módon változtatnia az étrendjén? Táplálkozási szakértőnk tudja a választ.

orvos, idős

Foto:123rf.com

Egy viszonylag egészséges 65 éves nőnek mennyi kalóriára van szüksége?

Számos tényező, köztük az életkor, a magasság, a testsúly és az aktivitási szint határozza meg a napi kalóriaszükségletet.

Általánosságban elmondható, hogy a 26-50 év közötti, mérsékelten aktív nőknek naponta körülbelül 2000 kalóriát kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy megtartsák testsúlyukat és egészségesek maradjanak.

Ez a tartomány azonban a fent említett tényezők alapján nagymértékben változhat.

Ahogy a nők 50 év felett öregszenek, általában kevesebb kalóriára van szükségük a testsúlyuk megtartásához. Ez azért van, mert ahogy az emberek idősödnek, hajlamosak izomtömeget veszíteni és kevésbé aktívak.

Általánosságban elmondható, hogy a 60 év feletti egészséges nőknek átlagosan 1600-2200 kalóriát kell fogyasztaniuk a testsúlyuk megtartásához és egészségük megőrzéséhez.

Az aktívabb nőknek a kalóriabeviteli tartomány magasabb, míg a mozgásszegényebb nőknek az alacsonyabb tartományban kell maradniuk.

Azonban még ha 65 évesen alacsonyabb is a kalóriaszükségleted, mint a 20-as éveidben, bizonyos tápanyagokból ugyanolyan nagy, vagy akár nagyobb mennyiséget kell fogyasztanod, mint a fiatalabbaknak.

A 65 év feletti nőknek például a kalóriák nagyobb hányadát kell fehérjéből fogyasztaniuk, hogy megelőzzék a kor előrehaladtával jellemzően bekövetkező izomvesztést. Ezt az izomvesztést szarkopéniának nevezik, és ez a gyengeség és a törések egyik fő oka az idősebb felnőttek körében.

Idős nők betegsége a megtört szív?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.