Idős nők betegsége a megtört szív?

A megtört szív szindróma életveszélyes állapot, a tünetei hasonlítanak a szívinfarktuséhoz. Egyre több ilyen beteg van, és egy friss kutatásból az is kiderült, hogy a legnagyobb növekedés az 50 évnél idősebb nők körében tapasztalható.

Úgy tűnik, hogy a megtört szív az idős nők betegsége – legalábbis erre utalnak azok a kutatási eredmények, amelyeket  a Journal of the American Heart Association című folyóiratban publikáltak. Összesen 135 463 olyan megtört szív szindrómás esetet vizsgáltak meg, amely 2006 és 2017 között fordult elő valamelyik egyesült államokbeli kórházban. A megfigyelt időszakban folyamatos nőtt az esetszám a nők és a férfiak körében egyaránt, ám a nőknél fordult elő az esetek 88,3 százaléka.

A növekedés önmagában nem volt meglepő, hisz egyre több ilyen esetet diagnosztizálnak az orvosok. Azon viszont a kutatók is megdöbbentek, hogy a növekedés aránya az 50-75 éves nőknél 6-12-szer volt magasabb a hasonló életkorú férfiakhoz és a fiatalabb nőkhöz képest. “Ezek az eget verő értékek egyszerre érdekesek és aggasztóak” – mondta dr. Susan Cheng, a tanulmány vezető szerzője, aki egyben a Los Angeles-i Cedars-Sinai Kórház Smidt Kardiológiai Intézet egészséges öregedést vizsgáló kutatóközpontjának igazgatója is.

Fotó: 123rf.com

Mi az a megtört szív szindróma?

Ezt az állapotot Takotsubo cardiomyopathiának is nevezik, és már több mint egy évtizede kutatják Japánban és a világon máshol is. Ám mindaddig nem ismerték világszerte ezt a betegséget, amíg 2005-ben publikáltak róla egy tanulmányt a New England Journal of Medicine című folyóiratban.

A fizikai vagy az érzelmi stressz váltja ki a megtört szív tünetegyüttest, ami átmenetileg megnöveli a szív legfőbb pumpafunkcióját ellátó kamra méretét, és emiatt a szív csak gyengébben képes pumpálni.

A betegek mellkasi fájdalmat éreznek és fulladnak. A tünetek nagyon hasonlítanak a szívrohaméhoz. Aki túléli a betegség kezdeti tüneteit, az rendszerint napok, esetleg hetek múlva regenerálódik, a hosszú távú következményeket viszont még mindig kutatják. Annak ellenére, hogy a szívizom működése hamar regenerálódik, pár kutatásból kiderült, hogy akik korábban a megtört szív szindróma tüneteit produkálták, azoknak megnő a kockázatuk a későbbi szív- és érrendszeri betegségekre.

Fotó: 123rf.com

Dr. Cheng szerint még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük annak az okát, hogy vajon miért éri el ez a betegség aránytalanul gyakrabban a középkorú és az idősebb nőket. A menopauza lezárulása részben megmagyarázhatja ezt, hiszen ebben az időszakban megemelkedik a stressz általános mértéke is – tette hozzá a kutató. “Ahogy idősödünk, és egyre több lesz az életünk és a munkánk miatti felelősségünk, egyre magasabb lesz az általános stressz-szintünk is” – magyarázta dr. Cheng. “Ráadásul ahogy az életünk minden aspektusa egyre jobban digitalizálódik, egyre több lesz a környezeti stresszhatás is” – fűzte hozzá.

Ezek a szívrohamot előrejelző tünetek

Ez a tanulmány éppen akkor jelent meg, amikor a közegészségügy egyre többet foglalkozik a lélek-szív-test kapcsolatával. Januárban az Amerikai Szív Társaság kiadott egy tudományos állásfoglalást arról, hogy teljesen nyilvánvaló összefüggés van a pszichés egészségünk és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata közt.

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.