Folyton gombás fertőzést kap? Ezt próbálja jelezni a szervezet

A nők többsége életében legalább egyszer, de lehet, hogy többször is elkap egy gombás fertőzést. De vajon normális az, ha ezek rendszeres dolognak számítanak?

A hüvelyi gombás fertőzéseket a candida albicans gomba túlszaporodása okozza. Ez jellemzően intenzív hüvelyi viszketéssel, bőrpírral duzzanattal jár, égő érzést produkál vizelés közben, valamint kellemetlen hüvelyi folyást, amely lehet vizes vagy fehér és túrószerű.

Az élesztőgomba-fertőzés akkor tekinthető visszatérőnek, ha valakinek évente négy vagy több ilyen fertőzése van. Ilyenkor általában valamilyen kiváltó ok áll a háttérben, amit kezelni kell.

Foto:123rf.com

Íme a leggyakoribb bűnösök a visszatérő gombás fertőzések mögött, és mit tehetünk, hogy enyhülést találjunk

1. Túl gyakran szedünk antibiotikumokat
Az antibiotikumok ugyan elpusztíthatják a fertőzést okozó rossz baktériumokat, de elpusztíthatják a hasznos baktériumokat is, beleértve a hüvelyben lévő jó baktériumokat is. Ez melegágyat teremt az olyan élesztőgombák számára, mint a candida, amik elszabadulnak és fertőzést okoznak.

Ha rendszeresen vagy gyakran szedünk antibiotikumokat, a használat csökkentése (vagy egy másik antibiotikumra való váltás) segíthet a hüvelyi baktériumok egyensúlyának helyreállításában, ami megnehezíti az élesztőgomba-fertőzések kialakulását. (Bizonyos ételek fogyasztása antibiotikumok szedése közben szintén segíthet.) 

Foto:pixabay.com

2. Nem megfelelő a fogamzásgátló
A Cleveland Clinic szerint a fogamzásgátló tablettákhoz hasonló hormonális ingadozások olyan hüvelyi környezetet teremthetnek, amely hajlamosabbá tesz az gombás fertőzésekre. Úgy tűnik, a gombásodásra való hajlam az egyéntől, a hormonadagtól és a beadás módjától (például orális vs. hüvelyi) függ, és attól, hogy ezekre együttesen hogyan reagál a szervezetünk. A visszatérő fertőzések azonban annak a jelei is lehetnek, hogy a fogamzásgátló nem megfelelő.

Beszéljünk nőgyógyászunkkal arról, hogy esetleg egy más hormonadagolású vagy más alkalmazási módú fogamzásgátlót írjon fel. A Contraception 2012. novemberi számában megjelent kutatás szerint a hüvelygyűrű jó válastás lehet.

A nők frászt kapnak tőle – és nem a hüvelygomba…

3. Hüvelyöblítés és irrigátor használata
Mindkettő megzavarhatja a hüvely normál baktériumkörnyezetét, és növelheti a gomba túlszaporodásának vagy más fertőzéseknek, például a bakteriális vaginózisnak az esélyét. Ha pedig már gombás-fertőzésünk van, a belső tusolás még súlyosbíthatja is a problémát.

Zuhanyzás vagy fürdés közben mossuk meg a szeméremtestet (a hüvely külső részét) meleg vízzel és, illatmentes szappannal – ajánlja az Office on Women’s Health. A hüvely öntisztító, így nincs szükség tisztítószerekre vagy irrigátorra a mosáshoz. Ha aggódunk a hüvelyszag miatt, beszéljünk a nőgyógyászunkkal.

Foto:123rf.com

4. Vércukor problémák esetén
A prediabétesz, cukorbetegség vagy policisztás ovárium szindróma (PCOS) okozta inzulinrezisztencia egy másik gyakori kiváltó oka a visszatérő gombás fertőzéseknek. A vércukorszint változásai miatt a vizeletben felesleges cukor halmozódhat fel, ami hatással lehet a hüvelyi környezetre, ami segíti az élesztőgombák elszaporodását.

Életmódbeli változtatásokkal, például étrenddel, testmozgással orvosolható a probléma, de elképzelhető, hogy gyógyszeres kezelésre van szükség ahhoz, hogy vércukorszintünk újra egyensúlyba kerüljön.

5. Legyengült immunrendszer
Az UpToDate.com szerint az olyan betegségek, mint a HIV vagy bizonyos gyógyszerek (például kemoterápia, szteroidok vagy szervátültetés utáni gyógyszerek) gyengíthetik az immunrendszert, ami megnehezíti a szervezet számára a fertőzések, köztük az élesztőgomba-fertőzések elleni védekezést.

Beszéljünk orvosunkkal, ha olyan betegség vagy gyógyszeres kezelés mellett tapasztaljuk a visszatérő élesztőgomba-fertőzéseket, amely elnyomja az immunrendszerünket. Az orvos tudni fogja, hogy mik a legjobb lépések a fertőzés kockázatának csökkentésére, és hogy lehetséges-e a gyógyszerek megváltoztatása.

nogyogyaszat, menstruacio

Foto: 123rf.com

6. Túl szűk a ruha
A szűk alsóneműk gyakori viselése – különösen a szintetikus anyagokból készülteké – nem önmagában okoz gombás fertőzést. De növelheti az esélyét, különösen, ha más kockázati tényezőkkel vannak a fentírtak közül.

“Ha minden változó együtt jár a fertőzéssel, lehetséges, hogy a visszatérő élesztőgomba-fertőzések alaphelyzetbe kerülnek, és folyamatosan előfordulnak” – mondja Dr. Gersh.

Törekedjünk arra, hogy minden esetben természetes, légáteresztő anyagokból (például pamutból) készült, lazább szabású alsóneműket viseljünk.

Hogyan lehet megszűntetni a gombás fertőzést?


A fertőzéseket általában vény nélkül kapható gombaellenes krémekkel, kenőcsökkel, kúpokkal vagy tablettákkal lehet kezelni. Ha azonban folyamatosan gombás fertőzéseket kapunk, akkor akár hat hónapig tartó, vényköteles gombaellenes kezelésre is szükség lehet.

Már vannak újabb, hatékony hüvelyi élesztőgomba-fertőzés elleni gyógyszerek a piacon a rezisztens törzsek kezelésére” – mondja Dr. Gersh.

Az életmódbeli változtatások nem szüntetik meg a meglévő fertőzést, de segíthetnek csökkenteni annak valószínűségét, hogy a fertőzés visszatérjen. Néhány kipróbálható stratégia:

  • Kerüljük a hüvelyöblítést és  a hüvelytisztító szerek, spray-k vagy porok használatát, amelyek megzavarhatják az egészséges baktériumok egyensúlyát a hüvelyben, és elősegíthetik az élesztőgomba túlszaporodását.
  • Törölközzünk elölről hátrafelé zuhanyzás után.
  • Viseljünk természetes anyagokból, például pamutból készült, légáteresztő, laza alsóneműt.
  • Együnk rendszeresen joghurtot vagy szedjünk probiotikumot. A Lactobacillus acidophilus kapszula szedése segíthet csökkenteni a fertőzés kockázatát
  • Támogassuk általános egészségi állapotunkat azzal, hogy eleget alszunk és próbálunk kevesebbet stresszelni.

Forrás: Napidoktor.hu