A nők frászt kapnak tőle – és nem a hüvelygomba…

Hüvelygyulladás – elsőre talán nem hangzik olyan vészesnek, de biztosak lehetünk benne, hogy veszélyes és kezelendő problémáról van szó!

Sajnos cseppet sem ritka eset, hogy egy nőnek hüvelygyulladással kell szembenéznie. Élete során több alkalommal is előfordulhat, mindenképp kezeltetni kell, ha ugyanis hagyjuk, hogy garázdálkodjon a testünkben, sokkal nagyobb veszélybe kerülünk! Bármikor beszerezhetjük a gyulladást, egészen kicsi korban és idős asszonyként is.

Leggyakrabban azonban fiatal nőként, a fogamzóképes korban támad a hüvelygyulladás. A nők nemi szervének védelmét a hüvely savas vegyhatása és a hidrogén-peroxid látja el, az úgynevezett Döderlein (tejsavbacilus) -flóra védi a fertőzésektől.

Vannak azonban olyan makacs kórokozók, amelyek ellenállnak a védelemnek. A hüvelygyulladást különféle típusos baktériumok, atípusos baktériumok, vírusok illetve sarjadzó gombák okozhatják. Felmerül a kérdés, milyen esetekben „csapnak le” az ember lányára.

Az okok között van, ha gyakran váltogatja szexuális partnereit, análisan közösül, illetve fertőzött a férfi ivarcsatornája, esetleg prosztata-gyulladása van. Ha cukorbeteg, fokozottan klóros vízben vagy fertőzött vízű medencében fürdött.

Okozhatják az antibiotikumok is, a rákos daganat-ellenes kezelés, immunrendszert gyengítő betegségek illetve gyógyszerek, melyek gyengítik az immunrendszert. Az is problémát okozhat, ha szteroid gyulladásgátlót szed egy nő, sőt, ha túl gyakran végez hüvelyöblítést, mert ezzel a hüvely természetes biológiai egyensúlyát megsérti.

nogyogyaszat, menstruacio

Mik a tünetek?

Hüvelygyulladás esetén a nő először arra lesz figyelmes, hogy bőséges folyása van, emellett pedig égő fájdalom és viszketés kínozza. Gombás fertőzésnél a folyásnak nincs szaga, de sárgás vagy fehéres, túróra emlékeztet. Hogy milyen a folyás, abból a kórokozó fajtája is kiderülhet az orvos számára. A hüvely hámja duzzadt és vörös.

Bizonyos fertőzéstípusnál a folyás sokkal csúnyább is lehet: színe zöldes és habos, szaga is van, vagy híg, és szürkés színt vesz fel, gennyes és meglehetősen kellemetlen szagú. A sokat emlegetett chlamydia esetén pedig híg és fehér a folyás, mellette a hüvely felülete vérezhet és igen érzékeny.

Minél előbb érdemes orvoshoz fordulni, mert a panaszok a végbélnyílásra és a gátra is kiterjedhetnek. Gonorrhea és chlamydia esetében a fertőzés elérheti a nyakcsatornát. Átterjedhet a méhüregre, a petevezetékre, a hashártyára is. Lezárulhatnak miatta a petevezetékek.

Ha a baktériumok összegyűlnek a hasüregben, tályog keletkezhet, ha pedig ez megreped, életveszélybe kerülhet az illető. A gonorrhea, a chlyamidia veszélyes a magzatra nézve, ha a baktériumok a méhüregbe jutnak, vetélés, koraszülés következhet be.

Az orvos könnyen megmondja

Egy szakembernek nem nehéz kiderítenie, milyen fertőzéssel áll szemben. Ha a hüvelygyulladás vissza-visszatér, szükséges a férfi partner vizsgálata is, mert könnyen lehet, hogy nála ivarcsatorna-fertőzés áll fenn és állandóan újra fertőzi a nőt, anélkül, hogy tudna róla.

Amennyiben megvan a kórokozó, az orvos felírhat tablettát, gombaölő- vagy anaerob baktériumokkal szemben is hatásos antibiotikumot, illetve borax glicerines hüvelymosást javasolhat – ezek rövid időn belül enyhítik a panaszokat. Ha kevert bakteriális fertőzésről van szó, a hüvelyt fertőtleníteni kell – oldattal általában tíz napon át kell öblögetni, napi egyszer, majd pedig szükséges az elpusztult tejsavbacilus-flóra helyreállítása. Ez hüvelykúp használatával lehetséges.

Idősebb nőknél jellemzően ösztrogénhiány miatt alakulhat ki gennyes gyulladás a hüvelyben. Az ő kezelésüknél ösztrogénpótlásra is szükség van. A hüvelygyulladás megszüntethető, de meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket – például a férfipartner vizsgálata -, hogy ne térjen vissza a – szó szerint – égető probléma. Mindenképp kezeltetni kell, hiszen ha tartóssá válik, a hüvelygyulladás akár méhnyakrákot is okozhat! Attól is függ, hogy a gyulladást milyen kórokozónak „köszönhettük.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index