Candida fertőzés jelei és tünetei

A gombás fertőzés hüvelyi viszketést vagy akár égő érzést, a szeméremajkakon pedig duzzanatokat is okozhat. Akár enyhe, akár súlyosak a tünetei, az élesztőgomba-fertőzés nagyon kellemetlen.

A hüvelygomba a leggyakoribb nemi fertőzések egyike. Minden negyedik nőből három kap egyet élete során. És sok nőnek egynél több is van. A betegség leggyakoribb kórokozói élesztőgombák, azok közül is főként a Candida albicans nevű faj. 

Általában a hüvelyen kívül viszketést okoz a szeméremtesten is (a hüvely nyílásánál lévő szövetek). Előfordulhat, hogy folyás is jelentkezik.

Gyakori tünetek nőknél
Ha hüvelyi élesztőgomba-fertőzése van, akkor nagy valószínűséggel extrém viszketést tapasztal a hüvelyében és környékén; ez a leggyakoribb tünet. A viszketés mellett előfordulhat, hogy:

  • Égő érzés, különösen vizeléskor vagy szex közben
  • Duzzanat és bőrpír a szeméremtest körül
  • Fájdalom a hüvelyben
  • Kiütések a szeméremtest körül
  • Lehet, hogy hüvelyi folyás is jelentkezik. Ez lehet: Vizes, sűrű, fehér és szagtalan, túróra emlékeztető.

Foto:123rf.com

Gyakori tünetek férfiaknál
A férfiak is kaphatnak élesztőgomba-fertőzést.  Ez akkor fordulhat elő, ha egy férfi olyan női partnerrel él nemi életet, akinek gombás fertőzése van. Gyakoribb azoknál a férfiaknál, akik nincsenek körülmetélve. A tünetek közé tartoznak:

  • Viszketés, égés vagy bőrpír a péniszen.
  • Sűrű, fehér anyag a pénisz bőrredőiben és nedvesség.
  • Fényes, fehér területek a péniszen.

A hüvelygomba-fertőzés kockázatát növeli az anális közösülés, a tisztálkodó szerek, törölközők, fehérneműk közös használata. Strandokon, uszodákban szintén elkapható a fertőzés.

A gyenge immunrendszerű személyek hajlamosabbak a fertőzésekre. A kockázatot növelik bizonyos gyógyszerek is, így például az antibiotikumok, a kortizontartalmú szerek és a rákgyógyszerek is megzavarhatják a hüvelyflóra egyensúlyát. A cukorbetegek szintén hajlamosabbak a gombás fertőzésekre.

Hormonális változások is állhatnak a gombák elszaporodásának hátterében. A hüvelyváladék összetételét hormonális hatások is befolyásolják. Terhes nők és hormontartalmú fogamzásgátlót szedők esetében gyakrabban fordulnak elő a hüvely gombás fertőzései, bár a hormonális fogamzásgátlók legújabb generációja már alig van befolyással a hüvelyi környezetre. Az esemény utáni tabletta felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát.

A túlzásba vitt higiénia is káros lehet! Mivel ennek következtében a „jó” baktériumok is elpusztulhatnak, és nem tudják meggátolni az ártalmas mikroorganizmusok túlszaporodását.

Hogyan kezelhető a hüvelygomba?

Gombaellenes hatóanyagú (clotrimazol vagy fenticonazol) kúpok, hüvelytabletták, kenőcsök helyileg alkalmazhatók az orvos utasítása szerint.

Súlyosabb esetben a lokális terápiát szájon át szedhető (orális) gyógyszeres kezeléssel is ki kell egészíteni. Várandós nők esetében a szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazása ellenjavallt (kontraindikáció), lokális kezelésre azonban van mód, de kizárólag orvosi felügyelet mellett! A terhesség első harmadában econazolt, a második harmadtól clotrimazolt alkalmaznak. A gombaellenes terápia alatt nem szabad nemi életet élni!

A nők frászt kapnak tőle – és nem a hüvelygomba…

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.