Fokozható a férfiak termékenysége házi praktikákkal?

Termékenység elősegítése érdekében az ember igen sok dologra hajlandó. De vajon vannak valóban hatékony “házi praktikák” a tarsolyunkban?

A kérdés megválaszolásában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A póz 

Észak felé fordítva, hátulról, délután, zokniban, stb. Rengeteg érdekes, sokszor morbid tanáccsal találkozhatunk a világhálón azzal kapcsolatban, hogy milyen pózok, eljárások van praktikák segíthetnek hozzá a vágyott családhoz szex közben. Ezeknek az alapja a legtöbbször valamilyen banális butaság, de néhány esetben érthető az elgondolás. 

A behatolás szöge például eredményezheti azt, hogy a pénisz mélyebbre jut, vagyis a spermiumoknak elméletben kevesebb utat kell megtenniük, és ez segítheti a megtermékenyülést. Csakhogy ez a segítség annyira apró, hogy tulajdonképpen elhanyagolható a hatása, hiszen, ha túl kevés a spermium vagy gond van a minőségével, akkor ez már nem számít, ha pedig minden rendben van, akkor felesleges erre koncentrálni. 

Foto:webmd.com

Ételek 

Az afrodiziákumok fogyasztása a szexuális vágyat fokozza, vagy inkább fokozhatja, de ennek vajmi kevés köze van a termékenységhez. A tökmag vagy más magok cink tartalmuk miatt kerülnek elő, ha a termékenység fokozásáról van szó, és ebben alapvetően igazuk is van. A cink ugyanis szerepet játszik a normál sejtosztódásban, de komoly hatással van a vér tesztoszteron szintjére is. Ugyanakkor a cink önmagában kevés a termékenység növeléséhez. 

Foto:123rf.com

Az avokádó is rendszeresen előkerül a témában, köszönhetően A-, E-vitamin tartalmának, valamint magas folsavtartalmának. Ezek az anyagok is szükségesek a termékenység fenntartásához, hiszen hozzájárulnak többek közt a spermiumok normál mobilitásának fenntartásához, de akárcsak a cink esetében, itt is elmondható, hogy önmagukban nem elegendőek. 

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás elengedhetetlenül fontos a megfelelő tápanyagbevitel okán, azonban itt van némi probléma. Jelesül az, hogy dacára helyes táplálkozásnak, a meddő férfiak száma egyre csak nő, amit többek közt az élelmiszerek beltartalmának csökkenése is generál, vagyis sok esetben önmagában az étkezés a megfelelő tápanyagpótláshoz már nem elegendő. 

Fotó: 123rf.com

Sport 

Ebben az esetben nem a fokozás, hanem a hátráltatás lehet a kérdés. A bicikli kerül elő a témában, mint mumus, pontosabba a nyereg hatása a koronaékszerek működésére. Ez azonban csak abban az esetben jelenthet problémát, ha történetesen profi versenyzőről van szó. 

Fotó: 123rf.com

A sport kifejezetten jót tesz a termékenységnek, mivel fokozza a vérkeringést, ezzel pedig többek közt a méreganyagok eltávolítását is a testből, vagyis a mozgás – ha csak nem élsportról van szó – a legtöbb esetben kifejezetten jót tesz a férfi nemzőképességének. Persze az olyan sportokat érdemes kerülni, ahol a herék sérülésveszélynek vannak kitéve – mondja Ratkó Tünde. 

Termékenység fokozása 

A fentiekből látszik, hogy a termékenység fokozásának kulcsa az egészséges életmód mellett a tápanyagpótlásban rejlik. Jelenleg a világon minden negyedik ember küszködik tápanyaghiányos állapottal, jellemzően a fejlett régiók lakói, mindezt pedig úgy, hogy erről tudomásuk sincsen. A szervezet ugyanis a hiányokat úgy kompenzálja, hogy a létszükségletű folyamatokra koncentrál, míg az olyan funkciókat, mint például a termékenység, hagyja leromlani. 

A tápanyagpótlásnak remek eszköze lehet egy jó vitaminkészítmény, mely minden esetben komplex kell, hogy legyen, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Emellett kiemelten fontos, hogy a benne szereplő anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen így hasznosulásuk akár 80%-kal is javulhat (ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelentik). 

6 ok, amiért a cowgirl póz a szexben a legjobb!

Termékenység és teljesítmény 

A tápanyagok megfelelő pótlása a test teljes működésére hatással van. A termékenység hanyatlása így nem csak azt jelenti, hogy a vágyott család nehezebben jön létre, hanem azt is, hogy adott esetben romlik az izomerő, a szexuális teljesítmény, nehezebb az izomépítés, a koncentráció, jobban érinti a szervezetet a stressz, stb. Ennek megfelelően a tápanyagpótlás nem csak azok számára javasolt, akik a termékenységüket szeretnék fokozni, hanem az egészség megőrzésének egyik jó segédlete is lehet. 

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő