Fogamzásgátló tabletta vagy spirál?

Amikor fogamzásgátlási módszert választunk, fontos tisztában lennünk annak kockázatával és kedvező hatásaival egyaránt.

Az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták ugyanis merőben eltérnek az édesanyáink által szedett változattól, ahogy anno a Mirena nevű, hormontartalmú méhen belüli eszköz (spirál) is egy új korszakot nyitott a fogamzásgátlásban.

Manapság már rengeteg biztonságos és hatékony módszer közül választhatunk.

Hogy melyik a jobb?

A spirál (Mirena) hatékonyabb hosszútávú védelmet biztosít, ráadásul a menstruációs vérzés mennyiségét is csökkenti. Felhelyezést követően 5-10 évig 99 százalékos biztonsággal elkerülhető a nem kívánt terhesség. Rákszűrések kapcsán ellenőrzik, azontúl nem kell vele foglalkoznunk, nyilatkozta dr. Katharine O’Connell szülész-nőgyógyász.

A gyógyszert gyakran elfelejtjük bevenni, ez sajnos a módszer hatékonyságát csökkenti. Ám ha pontosan tudjuk azt szedni, 97 százalékos biztonságot nyújt teherbeesés ellen. Számos kedvező mellékhatása is van, csökkennek a menstruációs panaszok, enyhülnek a menstruációs görcsök, szebb lesz a bőrünk, egyes rákos megbetegedések valószínűsége is csökken, összességében tehát jobb módszer lehet, mint a spirál alkalmazása. Ha az árat tekintjük elsődleges szempontnak, a tabletta rövid távon olcsóbb, ugyanis nem igényel egy kezdeti nagyobb befektetést.

spiral

A gyógyszert bármikor elkezdhetjük szedni, sőt bármikor, minden nehézség nélkül abba is hagyhatjuk. Ezzel szemben a spirál felhelyezését illetve levételét csak orvos végezheti. A kezdeti költség kb.750 amerikai dollár (Magyarországon körülbelül 50 ezer forintba kerül ez a fajta spirál), amit sok fiatal nő nem engedhet meg magának.

Az egyéni kockázat mérlegelése szintén fontos. O’Connell szerint aki dohányzik és elmúlt 35 éves, vagy migrénre hajlamos, annak a tabletta használata nem javasoltható, hiszen az iyen egyénekben megemelheti a stroke vagy szív-érrendszeri megbetegedések ( szívinfartus, embolia, trombózis) valószínűségét. Ám ha gyereket terveznek a közeljövőben vagy vérszegény a hölgy, mégis megfontolandó a tabletta alkalmazása (a hagyományos, réztartalmú spirálok ugyanis megnövelik a menstruációs vérzés mennyiségét).

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.