Ezek a nők legnagyobb ellenségei a strandon

A nők közel  75%-a élete során legalább egyszer megfertőződik hüvelygombával, ami  legalább egyszer szinte biztosan megismétlődik. A folyamatos visszafertőződés, a gomba kiújulása sokunk életét megkeseríti. 

A nyári hőség, a párás és száraz időszakok váltakozása kedvez a hüvelygombák elszaporodásának. Hogyan előzhetjük meg illetve védhetjük ki a fertőzést, és ha már jelentkezik, miként tudunk megszabadulni tőle?

Dr. Czuczor Petra, a Royal Clinics orvos-esztétikai központ nőgyógyásza segít nekünk hasznos tippekkel:

Immunerősítés

Ha erős az immunrendszerünk, képes leküzdeni egy esetleges támadást, nem hagyja szervezetünkben elszaporodni a kórokozókat. A nyári immunerősítés rendszeres szabadban történő testmozgással, sok vitamindús gyümölcs és zöldség fogyasztásával, elegendő alvással, kiegyensúlyozott életmóddal érhető el.

Az enyhén savas, természetes hüvelyflóra védelmében kerüljük a túlzott (napi többszöri) tisztálkodást és a lúgos tusfürdők/szappanok helyett használjunk intim mosakodó gélt.

Törölközzünk meg alaposan

A gombák elszaporodását elősegíti a verejtékezés nyomán kialakuló nedves környezet. Ezért nyáron még alaposabban töröljük a testünket szárazra, különös tekintettel az egymással érintkező testfelületekre. Ezeket a területeket hintőporral is érdemes átsimítani.

Kerüljük a műszálas fehérneműket, a fokozott izzadás elkerülése végett.

Fogyasszunk kevesebb szénhidrátot

A szénhidrátban gazdag étrend elősegíti a gombák elszaporodását. Fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat (például teljes kiőrlésű kenyeret), az „édességéhség” elkerülésére.

Mire figyeljünk a strandon?

Amint kijöttünk a vízből vizes fürdőruhánkat cseréljük szárazra!  A fürdőkben, strandokon mossunk gyakran kezet, különösen mosdóhasználat előtt és után és semmiképpen ne üljünk rá a wc kagylóra. Mielőtt bemennénk a medencébe alaposan zuhanyozzunk le.

Hüvelyöblítés? NE!

A normál hüvelyflóra temészetes védelmet nyújt a kórokozókkal szemben. Ha ezt hüvelyöblítéssel megbolygatjuk, szabad utat nyitunk a fertőzéseknek.  Ugyanebből az okból a tusolás is jobb az ülőfürdővel szemben.” – tanácsolja Czuczor doktornő.
Mivel a hüvelygomba tünetei nem mindig egyértelműek, a diagnózis felállítását érdemes szakorvosra bízni. A kenőccsel, hüvelytablettával vagy –kúppal történik illetve szájon át szedhető tablettákkal, melyek egy része recept nélkül is kapható. Orvosi javaslat nélkül mégse vegyük meg ezeket, legfeljebb akkor ha a tünetek alapján biztosan be tudjuk azonosítani a betegséget – ellenkező esetben minél hamarabb forduljunk nőgyógyászhoz. A visszafertőzés elkerülése céljából a hüvelygomba kezelésével párhuzamosan érdemes a partnernél is kezelést alkalmazni. Természetesen a fertőzés alatt és utána is egy ideig kerüljük a strandokat, uszodákat és szaunákat.

Videó – Ezek a fertőzések fenyegetnek a strandon

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nem kell félni!!!
  Azért még a nők is fürödhetnek a strandokon….
  csak ennyi
  barátilag,
  J.L.