Első menstruáció: hogy világosítsuk fel a lányunkat?

Minden nő jól emlékezhet arra a napra, amikor beköszöntött az első menstruáció: kinek váratlanabbul, kinek úgy, hogy már készült rá – lelkileg. Nem árt, ha saját lányunkat idő előtt felkészítjük arra, mire számíthat, így nem kerülhet kellemetlen helyzetbe.

Nem lehet nem észrevenni, ha egy kislány a pubertás korba lépett. S természetesen nemcsak a hangulatára gondolunk – a mellek fejlődni kezdenek, megjelenik a hónalj- és a szeméremszőrzet. A szülőnek érdemes tudnia, hogy utóbbitól számítva nagyjából fél évvel indulhat el az első menstruáció.

Bár fontolgatjuk jó ideje magunkban, hogyan is vezessük fel a témát, de nem tudjuk, miként lenne a legjobb – sok anya és apa érez így. A dolgát nehezítheti, hogy manapság a gyerekek túl korán kaphatnak bármiről információt, s lehetséges, hogy már tisztában is vannak azzal, mit jelent az első menstruáció. Részleteiben azonban akkor is érdemes ezt a témát átbeszélni velük.

Fotó: 123rf.com

Ennek legfőbb oka, hogy akivel beszél róla az édesanyja vagy édesapja, azt kevésbé éri felkészületlenül a dolog – meglehetős traumát, pánikot és félelmet lehet elkerülni azzal, ha a tizenéves lány már tudja, mivel jár a menstruáció és nem ijed meg, amikor az első foltokat észreveszi a fehérneműjén. Gondoljunk bele, hogy már a vér látványa is sokkoló lehet.

Elsőként fontos tisztázni azt, hogy a menstruáció egy teljesen normális dolog, minden egészséges nőnél jelentkezik havonta egyszer. Manapság, ha valaki kíváncsi, számos információt meg lehet tudni az első menstruációval kapcsolatban – de még mindig lehetnek kérdések, amelyeket jobb, ha a kislány a szülőtől, a nagyszülőtől vagy hozzátartozótól kérdez meg és kér tőlük tanácsot. Egy apának ugyanúgy el kell tudnia beszélgetni a témáról a lányával, mint egy anyának – hiszen napjainkban nem kevés családban az édesapa neveli a gyermekeket.

Mikor és hogyan beszéljünk róla?

Az első menstruációról szóló beszélgetést arra kell felépíteni, hogy mi zajlik a lány szervezetében, úgy fizikailag, mint érzelmileg, hiszen mindkét szempontból változás történik.

A lányok átlagosan 12-13 évesen kezdenek menstruálni, de akadnak kivételek is – van, hogy már 8 évesen érkezik az első vérzés, de olyan is előfordul, hogy csak 16 éves korban.

Egy 9-10 éves kislány szervezetében már elkezdődött az érés, nő a hormonszint, kezdődnek a külsőt érintő változások. Jellemző, hogy mielőtt beköszönt az első menstruáció, a lány hirtelen nőni kezd és hízást is tapasztalhatunk nála.

menstruacio

Arra fel lehetünk készülve, hogy nem minden tini beszél szívesen a témáról. Az is lehet, hogy szégyelli, vagy még időre van szüksége, hogy az első menstruációról kérdéseket tegyen fel. A társai az iskolában már beszélgethetnek erről, feltehetően hallott már róla. Érdemes ezért először a tényekre koncentrálni. Elmondani, hogy mire számítson és mit fog érezni: milyen gyakran következik be a vérzés, meddig tart, mennyi vért veszít ilyenkor egy lány és mi a teendő.

Egy könnyed beszélgetéssel nem olyan nehéz bevezetni a témát. Érdemes hozzá csendes helyet, nyugodt körülményeket keresni. Mondjuk a lányunknak például azt, hogy hamarosan történni fog valami vele, ami teljesen normális folyamat a lányoknál, tud-e róla, hogy mi az. A saját gyermekkori emlékünkkel is belekezdhetünk a beszélgetésbe – felidézhetjük, hogy amikor mi voltunk annyi idősek, mint ő, gondolkodtunk azon, milyen lehet az első menstruáció és barátnőinkkel is beszélgettünk róla. Köztük szóba került-e már ez?

A menstruáció beindulása után, a ciklus eleinte rendszertelen lehet, ám pár hónap után ez általában normalizálódni szokott.

Még mindig rendszertelen lánya menstruációja? Ez a leggyakoribb két ok

Ezek a kérdések azért is jók, mert tájékozódhatunk arról, mennyit tud a témáról. Ha a biológiai részletek is érdeklik őt, azt akár tájékoztató kiadványokból is elolvashatjuk – lehet, hogy szívesen olvassa inkább egyedül. Gondoljunk bele, segítségképpen, hogy mi annak idején mire voltunk kíváncsiak.

Persze nem kell mindent egyszerre kitárgyalni – lehet, hogy idővel többször feljön majd a téma és szép lassan, lányunk saját tempójában tudunk mindent megbeszélni, ami érdekli őt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php