Egy ágyban az ellenséggel – Mit jelent a bántalmazott nő szindróma?

Szinte általános, hogy amikor az emberek egy olyan nőről hallanak, akit a partnere többször megvert, az kérdezik: “Miért nem hagyja ott?”

A válasz rendkívül bonyolult, de néhány választ kaphatunk, ha megértjük a bántalmazott nő szindróma nevű állapotot, amely a poszttraumás stressz zavar (PTSD) egyik típusának tekinthető. Lenore Walker, EdD pszichológus alkotta meg a kifejezést 1979-ben megjelent úttörő könyvében, a The Battered Woman (A bántalmazott nő) címűben.

“A bántalmazott nő szindróma a párkapcsolati erőszakkal való együttélés pszichológiai hatásait foglalja össze” – mondja Walker. Megjegyzi, hogy a bántalmazott nő szindróma nem mentális betegség, hanem egy olyan állapot, ami akkor lép fel, ha az ember nap mint nap traumával él együtt. A PTSD-t azonban, amellyel a bántalmazott nő szindrómában szenvedők gyakran szintén rendelkeznek, mentális betegségnek tekintik.

A fizikai, szexuális és pszichológiai bántalmazás ciklusokban történik, mondja Walker. A feszültség felgyülemlik, aztán kitör az erőszak, majd a bántalmazó bocsánatot kér és megígéri, hogy jobb lesz. Aztán a ciklus kezdődik elölről.

A bántalmazott nő szindróma magában foglalja a “kényszerítő ellenőrzést” is, amelynek során a partner mindig tudni akarja, hogy hol van a nő, elzárja a barátaitól és a családjától, és megtartja az anyagi ellenőrzést, hogy a nőnek ne legyen pénze elhagyni. A partnerek nemcsak azzal fenyegetőzhetnek, hogy megölik a nőt és gyermekeit, más rokonait vagy háziállatait, ha elhagyja, hanem azzal is, hogy megölik magukat.

Fotó: 123rf.com

Ki van kitéve a bántalmazott nő szindróma kockázatának?


A bántalmazott nő szindróma (BWS) minden demográfiai csoportot érint, és a leggyakoribb kockázati tényező egyszerűen az, hogy valaki nő – mondja Walker.

Gondoljunk csak a következő statisztikákra:

A National Coalition Against Domestic Violence (Nemzeti Koalíció a családon belüli erőszak ellen) szerint évente több mint 10 millió nőt és férfit bántalmaz a partnere (heteroszexuális vagy azonos nemű házastárs, élettárs vagy barát/barátnő).
A CDC szerint körülbelül minden ötödik nő és minden hetedik férfi esetében fordult elő, hogy egy intim partner súlyos fizikai erőszakot alkalmazott.
Férfiakat is bántalmaznak partnereik, és néha a “bántalmazott személy szindróma” kifejezést is használják. Walker szerint azonban még nem végeztek elég kutatást ahhoz, hogy tudjuk, a férfiak ugyanolyan pszichológiai hatásokat élnek-e át a párkapcsolati bántalmazás következtében, mint a nők. “Nem feltételezhetjük, hogy ugyanarról a szindrómáról van szó, mivel a férfiak és a nők különböző hatalmi szinteken vannak a társadalomban” – mondja.

Súlyos következményekkel jár a gyermekkorban elszenvedett bántalmazás

A kutatások azt mutatják, hogy azok a nők, akiket gyermekkorukban szexuálisan vagy fizikailag bántalmaztak és/vagy akik látták, hogy a saját édesanyjukat bántalmazta a partnerük, nagyobb valószínűséggel keverednek bántalmazó kapcsolatba felnőttként.

Mik a bántalmazott nő szindróma tünetei?


Walker nyolc kritériumot ír le, amelyek meghatározzák a BWS-t:

Tolakodó emlékek: A BWS-ben szenvedő nők gyakran újra átélik a múltbeli traumatikus eseményeket a fejükben, úgy érzik, mintha azok újra és újra megtörténnének, mondja Walker. “Tehát a múltbéli események pszichológiai hatása mellett a jelen esemény is ott van, ami még ijesztőbbé és félelmetesebbé teszi a helyzetet, mert a korábbi bántalmazás darabkái is egyszerre vannak ott az illető fejében”. A tolakodó gondolatok rémálmok, flashbackek és nappali álmok formájában is megjelenhetnek.

Szorongás: A BWS-ben szenvedő nőknél erős a szorongás és a túlzott éberség, ha egy szituáció gyanús a számukra. Ez a harcolj vagy menekülj válaszreakcióhoz vezet. Ez azt jelentheti, hogy megijednek a zajoktól és más kiváltó okoktól, gyakran sírnak, és alvási problémáik vannak.

Elkerülés: Ha valaki fizikailag nem tud kijutni egy helyzetből, pszichológiailag eltávolodhat attól, ami történik: tagadásba kezd, vagy minimalizálja, ami történik vele, és elzsibbasztja az érzelmeit.

Kognitív változások: “Amikor valaki úgy érzi, hogy mindig meg kell védenie magát, egy idő után zavarodottságot és figyelemhiányt tapasztalhat” – mondja Walker. Az a nő, akit bántalmazott a partnere, az is előfordulhat, hogy nem emlékszik a bántalmazás minden részletére, és depresszióban szenved.

Kutatók tanulmányozták az agykárosodás hosszú távú hatásait azoknál a nőknél, akiket a partnerük többször megvert és megfojtott. Nem meglepő módon azt találták, hogy a bántalmazásból származó ismételt agysérülések hosszú távú hatással lehetnek a memóriára, a tanulásra és a megismerésre.

Zavarok más kapcsolatokban: A BWS egyik legfontosabb aspektusa, amikor a támadó megpróbálja elvágni vagy ellenőrizni partnere minden kapcsolatát, így a nő nem tud a barátaihoz vagy a családjához fordulni segítségért. Egy, a párkapcsolati erőszakot átélt nők körében végzett vizsgálatban 62% mondta, hogy vagy megszüntették, vagy csak ritkán tartják a kapcsolatot a barátaikkal vagy a családjukkal.

Párkapcsolat – 11 jel, hogy érzelmi bántalmazás áldozata vagy

Egészségügyi és testkép-problémák: Nemcsak fizikai károkat okoz a verés és a bántalmazás, hanem a rendkívüli stressz és a szorongás olyan fiziológiai tünetekhez is vezethet, mint a fejfájás és a gyomor-bélrendszeri problémák. “Sok bántalmazott nő nem is eszik jól, mert a partnerük olyan nagy befolyást gyakorol rájuk, amitől nagyon eltorzul a testképük is” – mondja Walker.

Problémák a szexszel kapcsolatban. Annak, aki párkapcsolati erőszak célpontja volt, hosszú távon problémái lehetnek az intimitással, még akkor is, ha kilép a bántalmazó kapcsolatból.

Disszociáció: A bántalmazott nőknél gyakran kialakul az a védekezési mechanizmus, hogy a traumatikus élmény során pszichésen el tudnak szakadni a testüktől, mondja Walker.

Hogyan lehet segítséget kérni?

abúzus, bántalmazás

Foto:123rf.com


“Sokan azt mondják: “Miért nem megy el egyszerűen?”-mondja Walker – ” Pedig a bántalmazó kapcsolatban a legveszélyesebb időszak a szakítás.”

Ha úgy érzi, hogy családon belüli erőszakot tapasztal olyasvalakitől, aki azt állítja, hogy törődik önnel, fel kell mérnie a biztonságát, a körülményeit, majd meg kell határoznia, hogy mi a legjobb módja a probléma kezelésének, ami jelentheti a távozást, de jelentheti azt is, hogy külső segítséget kell keresnie, hogy biztonságban lehessen ott, amíg el tud menni.

Foto:123rf.com

Lépések, amelyeket megtehet:

Készítsen biztonsági tervet: “Kérdezd meg magadtól, mit kell tennem ahhoz, hogy bármi történik,  biztonságban legyek? Ez jelentheti azt, hogy tudasd a szomszéddal, hogy ha felkapcsolod a veranda lámpáját, hívja a rendőrséget, vagy találj ki egy kódszót, hogy amikor felhívod egy barátodat vagy rokonodat, és ezt a szót használod, tudják, hogy azonnal jöjjenek érted”.

Kérjen segítséget: Keressen olyan szervezeteket, akik menedéket és védelmet nyújtanak Önnek, amikor elmegy, például családon belüli erőszakkal foglalkozó menedékhelyeket, vallási helyeket, vagy kórházakat. 

Szólhat egy egészségügyi szolgáltatónak vagy terapeutának is. Noha a törvény kötelezi őket a családon belüli erőszak bejelentésére, beszélhetnek önnel a történtekről, és segíthetnek biztonsági tervet készíteni.

A segélyhívó vonal is egy lehetőség – de sokszor előfordul, hogy a partnerük által célba vett emberek félnek bejelentést tenni, mert félnek attól, hogy a partnerük mit tehet velük utána. Ha fél ezt megtenni, érdemes megkérdezni, hogy a helyi rendőrkapitányságon van-e áldozatsegítő egység vagy különleges bűnügyekért felelős egység, és közvetlenül velük felvenni a kapcsolatot.

Fontolja meg a terápiát, hogy segítsen önmagának a gyógyulásban. A terápia segíthet a családon belüli erőszak túlélőjének újjáépíteni az életét és egészséges kapcsolatokat kialakítani. Walker kifejlesztett egy programot, a Survivor Therapy Empowerment Treatment (STEP) nevű programot, amelyet úgy ír le, mint “a kognitív viselkedésterápia, a feminista terápia és a párkapcsolati terápia kombinációját”

Bármennyire is lehetetlennek tűnik, ha valaki bántalmazó kapcsolatban él, Walker szerint van mód arra, hogy új életet kezdjen. “A kezelés része, hogy megpróbálunk segíteni a nőknek eldönteni, mit akarnak egy kapcsolatban” – mondja Walker. “A legtöbb nőnek ez jól ment, amíg nem került kapcsolatba egy bántalmazóval. Megpróbálunk segíteni nekik abban, hogy vissza találjanak a régi erejükhöz, függetlenebbé és önállóbbá váljanak”.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.