Rémisztő – Megduplázódott a csecsemőbántalmazások száma

Megduplázott az úgynevezett megrázott baba szindrómás esetek, és megsokszorozódott a rázás miatti halálestek száma a párizsi régióban a koronavírus-járvány második évében – derül ki a JAMA Network Open című szaklapban közzétett tanulmányból.

A párizsi Necker gyerekkórház és a párizsi Cité Egyetem kutatócsoportjának a francia országos orvosi és egészségügyi intézettel, az INSERM-mel közösen végzett elemzése kimutatta, hogy a megrázott baba szindróma (shalen baby syndrome, SBS) esetei a Párizs körüli Ile-de-France régióban megduplázódtak a koronavírus-járvány első két évében (2020-2021) a járványt megelőző időszakhoz (2017-2019) képest.

A megrázott baba szindróma a gyermekbántalmazás egyik legsúlyosabb formája, a fejlett országokban a leggyakoribb oka a csecsemők traumatikus halálának. A nem halálos esetekben is olyan hosszú távú, súlyos következményekkel járhat, ha egy babát erősen megráznak, hogy életre szóló problémákat (tanulási vagy viselkedési zavarokat, látási problémákat vagy vakságot, hallás- és beszédproblémákat, görcsrohamokat, agyi bénulást, súlyos agysérülést és maradandó fogyatékosságot) okozhat.

gyerek, baleset, bántalmazás

Fotó: 123rf.com

A kutatók a tanulmányban 99 megrázott baba esetét vizsgálták meg. Mindegyiküknél tapasztalták a bántalmazás súlyos jeleit: 87 százalékuk agyvérzésben, 73 százalékuk retinavérzésben, 32 százalékuk csonttörésben, 26 százalékuk epilepsziában szenvedett, 13 százalékuk elhunyt.

A járványt megelőző időszakhoz képest 2020-ban az SBS-esetek száma nem változott, majd 2021-ben megduplázódott, a csecsemőkori halálestek száma pedig kilencszeresére nőtt a tanulmány szerint.

Egészségügyi és szociális szakemberek már a járványügyi korlátozások kezdetén aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a gyerekek elleni bántalmazások, azon belül is a megrázott baba szindrómás esetek száma megugorhat a karanténintézkedések következtében. Miután a járvány első évében, amikor Franciaországban a legszigorúbb általános lezárás volt érvényben, nem volt tapasztalható jelentős növekedés az SBS-esetek számában, a szakemberek a pszichoszociális szorongással magyarázzák azt, hogy a második évben ugrott meg a bántalmazások száma.

Olvasd el ezt is!

Nárcisztikus személyiségvonásokhoz vezethet, ha egy gyereket nem tanítunk meg az önállóságra

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.